Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sama podłogówka jeżeli chodzi o koszty to nie wszystko jak widać;) I o tym mówię. Jeżeli chcesz już mieć jakąś alternatywę, to nic nie zmieniaj a połóż pod wylewkę na poddaszu jedynie rurki, których nie będziesz na razie używał. Leżeć one sobie tam będą przez x lat aż nie przyjdzie ci do głowy użytkowanie codzienne tej części domu.

Mi ostatnio wyszło,że może nie 3 razy ale na pewno 50% będzie tańsza p-w ;)

Piszę o dobrych p-w już odpowiednio przewymiarowanych i pracujących przy -20st.C :)

Jak patrzę na wycenę zieli to przekonuje się w moich twierdzeniach a nawet wychodzi,że p-w jest ok.70% tańsza ;)

To ile ta pompa w końcu ma kosztować? Ciągle skaczesz i nie nadążam.

Jak wyjdzie taniej? Dobrą PW z wszystkimi duperelami potrzebnymi do jej uruchomienia kupimy za 20-25K. Tyle mniej więcej będzie kosztowała polska glikolówka a markowa około 25-30K tylko że odwiertów sami nie przeskoczymy - no chyba że ktoś ma zacięcie. To gdzie tutaj 50-70% różnicy.

Mi ostatnio wyszło,że może nie 3 razy ale na pewno 50% będzie tańsza p-w ;)

Piszę o dobrych p-w już odpowiednio przewymiarowanych i pracujących przy -20st.C :)

Moment, moment... Masz ofertę na gruntówkę z odwiertami za 20k zł, to ile ma kosztować ta "dobra, przewymiarowana p-w" ?

Ta cena (podana przez Malux20 ) dla Alfea S Excelia Tri 14 kW to coś podejrzanie niska jest, ja znalazłem taką ofertę: http://www.henrix.pl/pompa-ciepla-alfea-excelia-atlantic-p-1511.html

I jak czytam posty kolegi Hydrauli to ceny też trochę wyższe są. Ale faktycznie za 22-23 tyś można kupić kompletny zestaw np Panasonic Aquarea T-Cap 9 kW. Na pewnym portalu aukcyjnym znalazłem ofertę na kompletną instalację pompy ciepła Ecopower 9 kW za ~32 000. Jakby nie patrzeć 10 tyś w kieszeni no i działka w stanie dziewiczym :-)

Bo promocja ;)

Kiedyś znalazłem S8(8kW) za 13,4tys.zł...

.

Promocji raczej nie organizuje się na jeden model, który kosztuje mniej, niż 5 innych, o gorszych parametrach.

Albo na wszystko, albo na nic.

Wygląda mi to, jakby to jakiś instalator "został" z danym urządzeniem i chce choć odzyskać zamrożone środki.

Moja pompa bardzo wolno podgrzewala do osiagniecia zadanej temperatuty, przez co bardzo dlugo pracowala. Nie dawalo mi to spokoju i okazalo sie ze w filtrze DZ nazbieralo sie pelno smieci i przeplyw byl ograniczony, myslalem ze to zalatwi sprawe, ale niestety, jakiejs rewelacyjnej poprawy nie ma. Co moze byc powodem oszronionego zaworu rozpreznego? Czy powinien on byc oszroniony czy raczej nie?

Jak nie jak tak :)

Sam hydrauli oferował w promocji S16:

Nie sądzę,żeby dopłacał do interesu ;)

Odpowiednia rozmowa/negocjacja musi zrobić efekt :)

Przeciez bez negocjacji to zaproponował.

Miał JEDNĄ podobnie, jak montażysta maluxa20. Coś nie doszło do skutku i z nią został. Trudno tu mówić o promocji.

Jak nie jak tak :)

Sam hydrauli oferował w promocji S16:

se16 a nie s16.

łazi mi to trochę po głowie, tyle ze wstawić będzie można dopiero w 2013 a to zaczyna być trochę bez sensu nawet jakby jeszcze taniej było.

Edytowane przez autorus