Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Eno, sa kasiasci ludzie. Gdzie ja bidny inwestor bym sie zdecdowal na takie fanaberie jak audyty. Pan Zdzisio mi zrobil i instalacje i "audyt" ("Bedzie Pan zadowolony");)

Ja sobie sam wszystko obliczylem ;-) Audytor CO jest naturalnym ruchem po OZC :-) Dzieki temu oszczedzasz - na rurach, na montazu, na pompkach :)

Bo oszczednosc stosunkowo niewielka porownujac do calej instalacji PCI-rozdzielacze wykonanej z miedzi, a taka rura PE na pewno jest "slabym punktem" instalacji CO.

Zaznaczam, ze to opinia laika.

Ja mocno zaluje, ze tez cala instalacje wewnatrz domu doprowadzenia DZ ze studzienki nie zrobilem w miedzi. Teraz bym tak na pewno zrobil.

Bo oszczednosc stosunkowo niewielka porownujac do calej instalacji PCI-rozdzielacze wykonanej z miedzi, a taka rura PE na pewno jest "slabym punktem" instalacji CO.

Zaznaczam, ze to opinia laika.

Ja mocno zaluje, ze tez cala instalacje wewnatrz domu doprowadzenia DZ ze studzienki nie zrobilem w miedzi. Teraz bym tak na pewno zrobil.

Jest wręcz odwrotnie zgrzewane PE jest wieczne, miedź szybciej ulegnie zniszczeniu niż PE , no chyba że zaczniecie walić w nie młotkiem

1mb CU28 kosztuje 40 pln. 1mb PE32 kosztuje 4 pln. Niewielka roznica? :-) Ja tez mam calosc na PP ale czesc zrobilem na b. drogich PP STABI, uwazam ze PP jest znacznie lepszym materialem na podlogowke od miedzi - jest w pewnym stopniu elastyczna i wybacza roznego rodzaju sytuacje (nie tylko bledy). PP ma gladsza scianke i nizsze opory hydrauliczne od miedzi. PP nie nadaje sie do instalacji wysokotemperaturowych (kaloryfery np) ale do podlogowki - jest jak najbardziej OK :)

Dałbyś miedzianą rurę o średnicy co najmniej 40mm ? Cu28 u Ciebie na pewno by było za mało. Ze względu na opory przepływu rura zbiorcza musi mieć odpowiednio dużą średnicę w zależności od planowanego przepływu. Kolejna sprawa to wibracje. Pc niestety cały czas się trzęsie i przylutowane na stałe rury mogą tego po jakimś czasie nie wytrzymać - stąd dobrze połączyć pc z resztą instalacji czymś elastycznym. Np. u mnie były takie grube czarne "gumowe" rury które zastosowałem do połączenia pc z gz.