Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiesz, mu chodzi o isomur za 5tyś, bez którego nasze rachunki są rocznie większe o jakieś 50zł. I o to, że jak policzyłem, rekuperator na dzień dzisiejszy przynosi mniej więcej tyle samo strat co zysków przy grzaniu PC. Można zrobić samą wentylację mechaniczną a reku przy obecnych cenach prądu sobie odpuścić. Zapomina jednak dodać, że mimo wszystko go polecam ze względu na komfort.

Ogólnie zapomina o zasadzie, że im lepiej ocieplony dom, tym mniej się jakiekolwiek źródło ogrzewania opłaca. Pamiętam jak pisał, że PC to tylko do durszlaków, dzisiaj już inaczej śpiewa:)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przecież ja wiem,że przy 1zł/kWh pakuję sobie PCi,no ale za parę lat za parę groszy ;)

Narazie pompy drozeja. I nic nie wskazuje na to zeby mialo byc inaczej bo surowce do jej produkcji tez drozeja (glownie miedz i ogolnie stal). PC nie jest nowoscia ktora dopiero pojawila sie na rynku i za 2 lata ceny spadna o polowe. To nie LED TV tylko urzadzonko ktore rozwijane jest od kilkudziesieciu lat :) Im dluzej zwlekasz tym wiecej co sezon wydajesz na ogrzewanie, a i tak wiemy ze w koncu sobie ta pompe sprawisz. No ale robisz jak chcesz :)

Teraz COP1 mnie nie przeraża i dla mnie jest/będzie najbardziej ekonomicznym sposobem na grzanie :)

Tak samo mowili olejarze 10 lat temu :)

Olejarze mówili tak z uwagi na tanie paliwo a prąd narazie jest najdroższy ;)

Dzisiaj uciekł mi na allegro wszystkomający roczny Kospel Mnz za 1tys.zł,jak to się ma do PCi za 20 i ponad tys.zł ?

Także dla każdego coś innego ;)

Zaczniesz placic 5k... 6k... 7k... pln / sezon to dojdzie do Ciebie czemu go ktos tak tanio sprzedawal i wtedy zrozumiesz czemu jednak warto bylo wydac 20k pln i placic co rok 3 x taniej. A to juz wkrotce. 2013 bedzie dla wszystkich bolesny - ale dla pompiarzy 3 x mniej :)

tak sobie mysle...Liwko ma cos kolo 130 m2 dom czyli niewiele wiecej od Arturo....Liwko eliminowal mostki itd wiec wnioskuje ze ma bardzo dobrze ocieplony. Jego sezon grzania razem z ciepla woda jak wspominal kosztowal chyba 1,6 lub 1,7 tys. Czyli razy tylko COP 3 to wychodzi 4,8 do 5,1 tys. Arturo ja Ci zle nie zycze ale na standardowych materialach ociepleniowych takicj jak chcesz zastosowac 3 tys rocznie to Ty nie uzyskasz na pradzie.... Oczywiscie jest to do zrobienia ale koszt lepszych okien, styro, welny itd bedzie o niebo wyzszy od tych ktore chcesz zamontowac. Tak ze inwestycja moze zrownac sie z pompa.

celem tej wypowiedzi jest uswiadomienie Ci ze kazdy budujacy chce miec energooszczedny dom i taki przewaznie buduje, tylko pozniej okazuje sie ze nie jest az tak dobrze jak zakladal. ja mam us siebie to co w stopce wyczytasz. Do tego okna 3 szybowe, welna 30 cm. ale lekko wiekszy jak liwko i nie licze ze zejde ponizej 2 tys. A ocieplenie wydaje sie naprwde dobre...majac prad z tym wydaje sie dobrym ociepleniem placilbym 6 tys minimum...

tak sobie mysle...Liwko ma cos kolo 130 m2 dom czyli niewiele wiecej od Arturo....Liwko eliminowal mostki itd wiec wnioskuje ze ma bardzo dobrze ocieplony. Jego sezon grzania razem z ciepla woda jak wspominal kosztowal chyba 1,6 lub 1,7 tys. Czyli razy tylko COP 3 to wychodzi 4,8 do 5,1 tys. Arturo ja Ci zle nie zycze ale na standardowych materialach ociepleniowych takicj jak chcesz zastosowac 3 tys rocznie to Ty nie uzyskasz na pradzie.... Oczywiscie jest to do zrobienia ale koszt lepszych okien, styro, welny itd bedzie o niebo wyzszy od tych ktore chcesz zamontowac. Tak ze inwestycja moze zrownac sie z pompa.

celem tej wypowiedzi jest uswiadomienie Ci ze kazdy budujacy chce miec energooszczedny dom i taki przewaznie buduje, tylko pozniej okazuje sie ze nie jest az tak dobrze jak zakladal. ja mam us siebie to co w stopce wyczytasz. Do tego okna 3 szybowe, welna 30 cm. ale lekko wiekszy jak liwko i nie licze ze zejde ponizej 2 tys. A ocieplenie wydaje sie naprwde dobre...majac prad z tym wydaje sie dobrym ociepleniem placilbym 6 tys minimum...

Popieram w 100% - myslę że Arturo ocknie się z tym swoim prądem po pierwszej zimie, budowałem już trzy domy energooszczędne i to co jest napisane powyżej jest tylko prawdą, ale żeby to zrozumieć trzeba być po budowie a nie przed ani w trakcie.

A tak na poważnie, zamiast kłócić się jak takie dzieciaki...zarzućcie jakąś sensowną koncepcję na ten mój kolektor. Zaznaczam, rachunki będę płacił ze swojej kieszeni. Gaz mam przy głównej drodze ale go nie chcę. Tak się zastanawiam jak to było kiedyś... jak były zwykłe piece opałowe i budowali przyłącza gazowe. Też się zastanawiali kiedy im się to zwróci...? Przecież piece i węgiel są tańsze w porównaniu do gazu....? Mimo to masa ludzi przerzuciła się na gaz....moda chyba taka była...

A z domami o dużym zapotrzebowaniu ciężko będzie coś zrobić w przyszłości oprócz generalnego remontu ;)

Nie znam nikogo kto ma PC i ma 88kWh/m2/rok. Raczej ludzie celuja w 40-60kWh/m2/rok (wystarczy 20cm styro na scianach, sensowne okna, 30cm welny i wentylacja WM) plus pompa ciepla, bo czysty prad to bym zaryzykowal jedynie w pasywniaku ponizej 15kWh/m2/rok, a zeby taki uzyskac to nie wystarczy dolozyc 15k pln do normalnego projektu tylko blizej 50-60k pln i wiecej.

A tak na poważnie, zamiast kłócić się jak takie dzieciaki...zarzućcie jakąś sensowną koncepcję na ten mój kolektor. Zaznaczam, rachunki będę płacił ze swojej kieszeni. Gaz mam przy głównej drodze ale go nie chcę. Tak się zastanawiam jak to było kiedyś... jak były zwykłe piece opałowe i budowali przyłącza gazowe. Też się zastanawiali kiedy im się to zwróci...? Przecież piece i węgiel są tańsze w porównaniu do gazu....? Mimo to masa ludzi przerzuciła się na gaz....moda chyba taka była...

Przede wszystkim jakie masz zapotrzebowanie na cieplo, jaka moc pompy i jaki grunt? (nie spojrzalem w zalacznik a chyba dawales wyniki badan) - ale tak jak do chlopa ze wsi mi powiedz - glina, piasek, sucho, mokro? ;-)

Wg wyliczeń mam 30kWh/m2/rok :D

Nie chce mi sie wierzyc, a odciales w jakis sposob plyte fundamentowa od garazu ? Chyba nie. Twoj projekt jest wybitnie anty-energooszczednym projektem - garaz w srodku domu, a dookola niego najcieplejsze pomieszczenia. Dodatkowo chcesz go maksymalnie wychladzac powietrzna pompa :) Do samego garazu bedziesz mial takie straty ze glowa boli.

Tu nie chodzi o generalny remont, tylko jest pewna granica energooszczędności którą trudno przekroczyć, stawiałem domy z prefabrykatów, konstrukcja żelbetowa ściany prefabrykowane - praktycznie bez mostków , podłoga styro 30cm , dach prefabrykowany - bez mostków (po budowie kamera termowizyjna) wyliczone zapotrzebowanie 30 a rzeczywistość swoje, jakoś nie wyobrażam sobie domu o rzeczywistym zapotrzebowaniu poniżej 40 budowanego metodą tradycyjną. no chyba że ocieplenie od środka jak w termosie.

Popieram w 100% - myslę że Arturo ocknie się z tym swoim prądem po pierwszej zimie, budowałem już trzy domy energooszczędne i to co jest napisane powyżej jest tylko prawdą, ale żeby to zrozumieć trzeba być po budowie a nie przed ani w trakcie.

to dobrze się składa -jesteś w uprzywilejowanej sytuacji że masz doświadczenie co twoim zdaniem przy budowie domu energooszczędnego zrobić

jakie wspólczynniki przegród budynku preferujesz na kanwie własnych doświadczeń?

Mozna dac 110tke i pompe 10W. ;-)

Otoz nie - a jezeli tak uwazasz to udowodnij :) Srednice trzeba optymalizowac - nie moze byc za mala bo wtedy potrzebujemy horrendalnie droga pompke zjadajaca sporo pradu, nie moze byc za duza bo szkoda kasy na rure i glikol, jak sam napisales. To poprostu trzeba obliczyc - ale juz na oko wiem ze dawanie dobiegu dlugosci 60mb w jedna i 60mb w druga (czyli +120mb) na PE40 jest glupie :) Ja mam w sumie 40mb z PE40 i to mi generuje najwieksze straty cisnienia - zaluje ze nie dalem tu PE50 no ale nie ma tak zle - pompka 80W daje delte 3-4stC wiec jest optymalnie ;)

Cuda jednak istnieją ;)

Jak wytłumaczysz fakt,że Marcin Cetera grzeje kablami grzejnymi,dom budowany "tradycyjną" technologią,na tradycyjnych fundamentach płaci rocznie za ogrzewanie ok.1500zł/rok ? Zuzycie dzienne ok.30kWh ?

A może zależy to od dobrej ekipy i kierbuda z jajami ?

Dom 156m2 :)

Cuda Panie,cuda :D

1500 pln / 0,4 = 3750kWh. To jak rozumiem samo CO ? CWU drugie tyle czyli juz mamy kwote 3000 pln.

3750kWh / 156m2 = 24kWh/m2 - zeby tyle uzyskac nie wystarczy dolozyc przy budowie 15k pln.

Czy Marcin Cetera nie ma przypadkiem mocno eksploatowanego kominka ? :) W watku dot. pradu ostatnio wiele osob pisalo ze ostro w takowych popala.

Trzeba założyć dwie drogi:

1. Metoda tradycyjna dobre ocieplenia i minimalizacja mostków termicznych - nie licząc na cud w zapotrzebowaniu 50-70

2. Metoda prefabrykacji ale to już inna bajka, koszty i sumienie że to jednak nie metoda jaką znamy i bylismy w stanie zrozumieć.

PS. stawiałem te domy prefabrykowane, może gdyby było mnie stać skierował bym się ku takiej metodzie

Podam przykład ściany pref.

Konstrukcja drewniana, płyta farmacell, 15cm wełny, znowu farmacell z gotowym już na sobie styropianem 15cm który nadaje się do kładzenia tynku, okna, drzewi zamontowane w gotowej ścianie (bez mostków termicznych) ściana wykonana w hali prod. sucha (to ważne) zabezpieczona przed wilgocią