Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To dobrze, bo możesz się jeszcze na spokojnie zastanawiać. Na oko powinieneś się zmieścić w 8-10kW, ale czy nie z 6kW to trzeba by oszacować ozc. Niepokoi mnie trochę garaż w bryle, bo będzie on ciągnął ciepło i musisz go dobrze odciąć od ogrzewanej reszty domu.

Dzięki za odpowiedź. Cały czas zastanawiam się czy czegoś nie zmienić w projekcie płyty. Tak np jak ma nasz kolega Arturo72 czyli odizolować płytę garażu od płyty pod domem. Czy straty będą na tyle duże żeby "zwróciło" mi się to kombinowanie. Ja dopłaty od kopalni nie dostanę. Przy zainstalowaniu bramy garażowej tak żeby zminimalizować straty ciepła i powiedzmy przeciągnięciu kilku metrów rurek w garażu. Będzie to prawdopodobnie jedyne miejsce gdzie będzie mostek...ale czy aż taki duży wpływ może mieć na rachunki. Można to mniej więcej jakoś obliczyć? Jeśli chodzi o kolektor....poziomy to jeszcze zobaczymy jak przyjdzie na niego czas. Może udałoby się coś skubnąć od energetyki za ten słup, może chociaż jakieś zniżki...? To mi też po głowie chodzi...Pozdrawiam...

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyjmowanie takich wyliczeń nie ma najmniejszego sensu. Potrzebna wielkość DZ zależy od wielu czynników i równie dobrze powierzchnia DZ=GZ.

Przykład:

Dom 200m2, bardzo dobrze ocieplony. Zużycie roczne ok 40kW/m2, a zapotrzebowanie szczytowe dla -15 (dom nad morzem) to 25kW/m2. Wygląda na to, że wystarczy PC 5kW na CO. Dodajmy 1 kW na CWU i mamy urządzenie 6kW z mocą chłodniczą do 4800W. Bardzo dobre warunki gruntowe pozwalają na przyjęcie uzysku 30W z m2 i wychodzi nam, że kolektor o powierzchni 160m2 da radę. Czyli DZ

Edytowane przez dargoth

pewnie sensu nie ma ale to statystyka a ta jest na poziomie ogółu a nie konkretu, wychodzi to ze standardów stosowanych w domkach jednorodzinnych

Nie piszę tego po to by się sprzeczać, ale czy masz dostęp do takich statystyk, kto je robi, na jakiej grupie? Poza tym nie widzę pożytku z takiej statystyki dla indywidualnego inwestora.

Mam pytanie: jak obliczyć OZC ,czy to jest jakiś program ,czy to fachowiec musi obliczyć ???

Do liczenia OZC jest program (o ile się nie mylę do pobrania na stronie Purmo). Samemu nie jest łatwo, ale się da. Dla pewności można zlecić specjaliście (najlepiej polecanemu, bo wielu się niespecjalnie przykłada), bo to jest naprawdę ważna rzecz, szczególnie dla tych co planują PC w swoim domu. Tu na forum zdaje się Henook zajmuje się takimi usługami i z pewnością zrobi to dobrze.

Nie piszę tego po to by się sprzeczać, ale czy masz dostęp do takich statystyk, kto je robi, na jakiej grupie? Poza tym nie widzę pożytku z takiej statystyki dla indywidualnego inwestora.

statystyka wychodzi mi z doboru pc, na grupie inwestorów indywidualnych w grupie domków jednorodzinnych od 5 -14 kw, na grupie 300+, korzyści z tego nie ma jet to opiniotwórcze, dzięki temu można stwierdzić jakimi inwestycjami warto się zajmować a jakimi nie

Edytowane przez puzondm
error

Mam pytanie: jak obliczyć OZC ,czy to jest jakiś program ,czy to fachowiec musi obliczyć ???

Jest program. Wpisz w googlach kisan ozc, to znajdziesz. Możesz się pobawić sam, bo wiele to daje: zmieniasz różne parametry i sprawdzasz efekt. Polecam. Na początek bryłę możesz uprościć do dużego sześcianu bez zabawy w ścianki wewnętrzne - poznasz rząd wielkości zapotrzebowania. Jak już mniej więcej opanujesz program, to możesz się zbliżyć do rzeczywistości upraszczając tylko niektóre części.

Żeby sprawdzić, czy dobrze Ci idzie możesz policzyć i porównać ozc Twoje wyniki dla jakiegoś znanego projektu z udostępnionym ozc.

Połączenie dolnego źródła z gwc wodny-1...

Czy ktoś z Was myslał nad takim rozwiązaniem?

Może się ze mną podzieli i wybije mi to z głowy konretnym argumentem?

Dyskusja w wątku o kolektorach poziomych.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172149-Kolektor-poziomy&p=5114851&viewfull=1#post5114851

Edytowane przez sojek1

Witam mam kilka pytań ogólnie co do pomp ciepła i podłogówki chociaż sam mam PC P-W

1. Do tych co sterują pompe do pracy w 2 teryfie (np. Liwko): z moich doświadczeń wynika, że pompa 14KW w 9h (1h odliczam na CWU) tańszej taryfy jest w stanie całodobowo utrzymać moc ok 5 KW bo 14KW*9h/24h=5KW co przy domu potrzebującym ok 10KW i pompie i tak przewymiarowanej do 14 KW pozwala pracować do ok 0 stopni na zew. w tańszej taryfie. Poniżej 0 stopni trzeba jej pozwolić pracować w droższym prądzie. I teraz jak to zrealizować ?? zwykły programator czasowy tego nie ogarnie? Przestawianie godzin ręcznie jak się ociepli lub ochłodzi to też porażka... ustawić termostat w czasie taniego prądu na 22 stopnie powiedzmy a w czasie drogiego na 20 stopni? Jak to macie wykonane u siebie??

2. Mam podłogówkę w sumie ok 1600 m rurek, 24 obiegi po ok 60m i 4 na drabinki łazienkowe. Najdłuższa pętla z transportem ma max 75 m. przepływomierze wskazują wszędzie w miarę równo ok 1,5 do 2 litrów/ min. Czy to są wystarczające przepływy? Takie zapewnia mi pompka zamontowana w PC - WILO TOP RL25/7.5. Czy potrzebne dodatkowa obiegówka dla wyższych przepływów? Jakie wartości macie u siebie na przepływomierzach?

A propos cen PC to jak znalazłem tą obiegówkę na necie za 1200-1300 złociszy to nie wiem jak cała pompa tej mocy ma kosztować np. 8.000.

3. Grzanie CWU- mam ustawione grzanie tylko pompą gry temp spadnie poniżej 39 stopni i grzeje do 45 stopni. Jak był podpięty tylko oryginalny zasobnik to pompa grzała tak, że na zasilaniu dawała o 8 stopni więcej niż na powrocie od 48/40 aż do parametru 60/52 którym cisnęła już do skutku. Od kiedy wpiąłem 2 zasobnik szeregowo na zasilaniu (tak jakby przed głównym) różnica między czynnikami zwiększyła się do 12 stopni. Zauważyłem też dziwną rzecz, której wcześniej nie zaobserwowałem, a mianowicie po załączeniu grzania przy ok. 36 stopniach w początkowej fazie pracuje na bardzo niskich parametrach tj. 40/52 i potrafi najpierw wychłodzić główny zasobnik z zamontowanym czujnikiem do 30 stopni zanim zacznie grzać w górę. Jest to o tyle dziwne, że termometr na dodatkowym zasobniku wpiętym przed tym głównym nigdy nie pokazuje mniej niż 40 stopni więc ciężko by wychłodził po drodze wodę w obiegu na tyle by ta ochłodziła kolejny zasobnik do 30 stopni. Poza tym pomimo wskazań 30 stopni pobierana woda z głównego zasobnika jest i tak ciepła - na oko 38 stopni. Czy to może wynikać z rozkładu temp. w zasobnikach pionowych?

4. Grzanie podłogówki u mnie wygląda tak, że po parogodzinnej przerwie jak podłoga się trochę wychłodzi to pompa na początku grzeje ją dając na zasileniu 5 stopni więcej niż jest na powrocie. Co dziwne robi to chyba wykorzystując pełną moc sądząc po pod-liczniku. dopiero gry temperatura jest blisko zadanej ta różnica się zmniejsza nawet do 1 stopnia by w końcu zrobić przerwę i poczekać aż trochę woda ostygnie i wtedy chyba działa już inwerter i zmniejsza moc pompy. Jak to u Was wygląda?? Czy grzanie przy 0 te 25 zasilanie/20 powrót gdy zadana jest 30 stopni ma sens zamiast od razu np 30/22. Przecież przy grzaniu CWU mamy nawet parametr 60/48. Czy może sterownik może sterować obiegówką taką jak WILO TOP RL25/7.5 i po prostu przy większej różnicy zasilanie/źródło zmniejsza strumień, żeby wyrobić ?? Bo jeśli nie to po co ograniczać temperaturę zasilania - wiadomo wyższa szybciej nagrzeje podłogę??

5.PC nie lubi startów, a czy lubi chodzić praktycznie bez przerwy w 2 taryfie? No może w przerwą na DEFROST? Bo u mnie w sumie tak jest. Pompa z inverterem.

Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za powielanie pytania w kilku wątkach.