Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak wyglądaja teraz moje rozdzielacze :) nareszcie optymalnie

dół

http://img859.imageshack.us/img859/2049/37133902.jpg

http://img17.imageshack.us/img17/8374/grage.jpg

wcześniej wygladały tak

http://img94.imageshack.us/img94/2920/56645524.jpg

skutkowało to częstszymi załączeniami pompy. No i oczywiscie wiekszymi rachunkami, bo 3 obiegowki to nie jedna. Pamietajcie nigdy mieszacz do Pompy ciepła :)

Edytowane przez photos

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no tak. U mnie instalator tlumaczyl ze jest sporo ponad kilometr rury i jedna pompa sobie nie poradzi. Obawialem sie za pokombinowal z petlami i musza byc te obiegowki ale po ich wyjeciu okazalo sie ze przeplywy sa idealnie rowne - prawie 2.

Pozniej mowil ze dobrze miec sterowanie dla kondygnacji. Mowie okej montujemy zawor i silownik, podlaczamy euroster i mamy problem z glowy, nie potrzebna obiegowka. Przystal na moje ale kręcil glową :)

Hydraulik z niego jest dobry, ma bagaz doswiadczen ale pompy ciepla jeszcze nie opanowal niestety. Inna sprawa ze viessmann nie ulatwia, daja wszedzie bufor i kazda instalacja chodzi identycznie. a ze czasem malo ekonomicznie...coz to juz nie ich sprawa

Ale jako ze ja z natury jestem dociekliwy i bykow nie odpuszczam, moja instalacja zostala poprawiona i odziwo chodzi bez bufora :) w salonie pwenie nie dowierzaja ze to grzeje po takich przerobkach :)

Edytowane przez photos

mam zamontowane przekazniki, ktore oszukują pompę jesli chodzi o temp zewnetrzna. Zaworami steruja dwa Eurostery. Czyli w momencie kiedy osiagne zadana temp na kondygnacji Euroster zamyka zawor. Kiedy oba zawory zostana zamkniete do pompy idzie info iz na zewnatrz jest temp np 40 stopni. Skutkuje to natychmiastowym wylaczeniem instalacji. Oczywiscie CWU wowczas sie nie wylacza, tylko CO.

Napisz co z tymi srednicami rurek zasilajacych??

Edytowane przez photos

@photos

Tak jak przypuszczałem - kombinujesz.

Pompę (ciepła) to może i oszukasz. Ale pompy obiegowej raczej nie.

Przecież jak zamkniesz tą jedną belkę, to przez tą drugą musi iść 2x tyle wody. A średnica (jaka?) - ta sama.

A opory 3-4 razy większe.

Wyobraź sobie, że jedziesz rowerem, a na plecy nagle wskakuje Ci jeszcze 2-3 gości.

A ty masz dalej zasuwać 20km/h :(

No szczęśliwy chyba wtedy nie będziesz.

To tak obrazowo :)

Racja. Co nie zmienia faktu, że i tak cała instalacja ma lepszą efektywność niż z buforem i mieszaczem. Bądźmy obiektywni.

Średnicy rur już nie poprawi, bo instalator był bardziej kociołkowcem niż pompiarzem - to typowy błąd.

Na miejscu photosa zrezygnowałbym ze sterowania oddzielnego góra/dół na dwóch eurosterach na rzecz jednego np. w salonie na parterze a temperatury tylko na rotametrach. Wiem że są wahania przy zmiennej pogodzie ale coś za coś - albo stabilniejsze temperatury albo mniej przelewem do ZE ;)

Oczywiście że opór wzrośnie, ale zgodnie z prawem ohma ;) prund będzie mniejszy i sumaryczna energia dostarczona w czasie ze źródła zasilania będzie mniejsza....

Taka analogia z elektrycznością jest wg mnie jak najbardziej na miejscu, nieprawdaż ? Mnie np. ułatwia spojrzenie na temat hydrauliki z punktu widzenia elektrotechnika :)

Oczywiście że opór wzrośnie, ale zgodnie z prawem ohma ;) prund będzie mniejszy i sumaryczna energia dostarczona w czasie ze źródła zasilania będzie mniejsza....

Taka analogia z elektrycznością jest wg mnie jak najbardziej na miejscu, nieprawdaż ? Mnie np. ułatwia spojrzenie na temat hydrauliki z punktu widzenia elektrotechnika :)

I z tymi trzema gostkami na plecach, to mu się lżej pedałuje na tym rowerku.

A jak pod górkę padnie, to przestanie kręcić. Jednym słowem przy nieskończonym oporze mamy rozwarcie, "prund" nie płynie i nie trzeba za niego płacić.

Na to nie wpadłem - wystarczy odciąć zawory i już mamy zerowe koszty eksploatacji PC.

Masz poczucie czarnego humoru :) gratuluje.

Ale photos to się chyba z tego nie śmieje.

I z tymi trzema gostkami na plecach, to mu się lżej pedałuje na tym rowerku.

A jak pod górkę padnie, to przestanie kręcić. Jednym słowem przy nieskończonym oporze mamy rozwarcie, "prund" nie płynie i nie trzeba za niego płacić.

Na to nie wpadłem - wystarczy odciąć zawory i już mamy zerowe koszty eksploatacji PC.

Masz poczucie czarnego humoru :) gratuluje.

Ale photos to się chyba z tego nie śmieje.

A co to za problem przecież po zamknięciu góry przeżuci pompkę z 3 na 1 i będzie gitara.Nie dość że zmniejszy przepływ to jeszcze na prądzie zaoszczędzi bo pompka na 1 bierze mniej niż na 3. A jak ma elektroniczną to sama się dostroi.

@plusfoto

gdyby chciał odciąć górę na lata, to zrobiłby tak jak piszesz. Ale wtedy nie potrzebowałby zaworu, siłownika i eurostera, tylko zakręciłby zawór kulowy w szafce.

Euroster to nie wyłącznik tylko termostat, który w normalnej pracy ma kilka do kilkunastu cykli on/off na dobę.

Będzie więc co chwila latał do PC, ściągał obudowę i przełączał na pompce obiegowej bieg?

Czy ma elektroniczną? nie znam jego PC, ale wątpię.