Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powietrzne są dobre jako dokładane do isniejącej starej instalacji np. olej, propan bo w okresach mocnej zimy da radę tym nadgonić. Przy mniejszych cenach i większej świadomości użytkowników coraz więcej będzie się sprzedawało pomp powietrznych. Choć dla gazu nadal to będzie droga inwestycja. pozdr adam

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak tylko że +5C dla pompy powietrze -woda, to wręcz idealne warunki, problemy zaczynają się poniżej zera kiedy zaczyna spadać moc grzewcza, patrz wykres sprężarki Copeland typoszereg ZH, a trzeba sobie powiedzieć wprost że niewiele firm stosuję te najlepsze sprężarki, większość stosuje tańsze gdzie uzyski są o 1/3 mniejsze, popularnym problemem jest też obladzanie się wymiennika co znacznie zmniejsza sprawność w temperaturach od 0 do -5, systemy wygrzewania wymiennika w celu pozbycia się lodu także zmniejszają sprawność, nie mówiąc już o tym że w dzień kiedy jest droga taryfa jest na dworze relatywnie cieplej, a tani prąd mamy kiedy jedziemy z grzałki, najlepsze warunki dla tych pomp to rejony przy Bałtyku, mam klienta co w Zakopanem (ze względu na cenę) uparł się i założył pompę powietrze-woda, teraz szuka gruntówki i 20K w plecy.
No coż tak też bywa, jak ktoś szuka oby taniej... Mój pradziadek mawiał "szkłem dupy nie podetrzesz bo się pokaleczysz"

Choć dla gazu nadal to będzie droga inwestycja. pozdr adam

masz na myśli dodatkowo do gazu czy zamiast gazu??

bo jak dodatkowo to styka byle gówno za 5-7 tyś i nie martwisz się co będzie poniżej 0 czy -5. i tak przy domu podobnym jak u mnie zaoszczędzisz z 1.000 może nawet 2.000 pln rocznie coś mi się zdaje.....

a jak zamiast gazu to powiedz mi proszę ile taniej wyszła by zabawa z założeniem gazu, robotą komina, poprowadzeniem instalacji, piecem kondensacyjnym, zasobnikiem 300l z nierdzewki (notabene z grzałką, ale po co przy gazie) pełnym sterowaniem pokojowo-pogodowym i solarami na dodatek (bo wtedy solary jest jeszcze jakiś sens założyć i większość ludzi to robi). Ile to by taniej było niż 25.000 ???

i czy cało rocznie za dom 250m2 p.u. z 2 zasobnikami 200+300 dla 5 osób zmieścisz cię w 2.000 no max 2.500 pln (bo nie wiem ile jeszcze do sierpnia dobije, na tą chwile to ok 1700pln )przy takiej zimie jak była?

zaznaczam, że chodzi mi o okolice pomorza

Edytowane przez sjk

sjk - zamiast gazu. Nie mówie tu o kondensacie i zasobniku ale zwykłym prostym kotle dwufunkcyjnym za 3 koła z kominem, gaz często ludzie już mają blisko i przyłącze nie jest drogie. Na forum większość wie o kondensatach i ma trochę większe wymagania odnośnie komfortu ale w życiu ilość kotłów prostych jest jeszcze bardzo duża. Pozostają jeszcze developerzy którzy sprzedają setki mieszkań z kotłami za 1500 pln. Ktoś na forum na zwkły kocioł atmosferyczny i nie narzeka (orko, odaro ??? lub inaczej bo nie pamiętam dokładnie)

Taki zestaw jak podajesz jest wersją "na bogato" i do takiego zestawu pompę ciepła można już porównywać. Poza tym jest wiele szczegółów w wyposażeniu zestawów które mają znaczny wpływ na cenę a nie widać tego na pierwszy rzut oka.

Myślę że przy robocie od początku to wyjdzie jeden grzyb - gaz czy PW koszty będą porównywalne ale jednak potem rachunki za PW będą cieszyć a za gaz nie koniecznie. Mało znam ludzi którzy przy gazie schodzą poniżej 3,5K rocznie. Więcej jest takich co płacą od 4 w górę.

Myślę że przy robocie od początku to wyjdzie jeden grzyb - gaz czy PW koszty będą porównywalne ale jednak potem rachunki za PW będą cieszyć a za gaz nie koniecznie. Mało znam ludzi którzy przy gazie schodzą poniżej 3,5K rocznie. Więcej jest takich co płacą od 4 w górę.

Wszystko zależy od ocieplenia, metody wentylacji. Ale coś w tym jest. Jak porównuje zużycie gazu w podobnych domach, do tych z PC, to włos się jeży.

Dawno,dawno do tego doszedłem ;)

Nie chcę mi się teraz szukać posta ale przewidziałem,że dzięki dużemu popytowi na tanie pompy ciepła,będą one taniały :)

Dla mnie to dopiero początek.Przy dużych podwyżkach energii ludzie ze starszych domów będą łapali co się da żeby obniżyć koszty np.chińczyki 18kW za 9tys.zł.

Siłą rzeczy pompy p-w bedą taniały a gruntowe dostaną po dupie z uwagi na kosztowne DZ :)

No i znowu źle wszystko zrozumiałeś. Gruntowe w większości nadają się do nowo budowanych domów i to nie wszystkich. Nie wszędzie można zrobić DZ poziome i nie wszędzie będzie się opłacało wiercić (skały, szkody górnicze). Jeżeli nie można zastosować gruntowej to można pomyśleć o powietrznej. W tej kolejności;)

Jakos nie widac na drogach ssang yongow i innych chinskich wynalazkow - dlaczego ? Przeciez takie tanie.. Ludzie nie zawsze patrza na jakosc ale na awaryjnosc i opinie. Szczegolnie wydajac wlasne, ciezko zarobione pieniadze. Dlatego smiem watpic w Twoje paranormalne zdolnosci jasnowidzenia jakoby chinski szajs mial zalac nasz rynek ;)

Bo ludzie nie są zmuszeni do kupna takiego auta ale niestety nadejdą ciężkie czasy dla groszkowców,gazowców i innych ;)

Czy wyobrażasz sobie,że w starym domu ktoś instaluje pompę za 30-40tys.zł ?

w tym konkretnym przypadku PCi P-W pytanie brzmi czy tanie jest tanie, czy drogie?

sprawdzi sie to po kilku latach uzytkowania i bedzie jasne

ja nie bardzo chcialem ryzykowac i teraz nie narzekam - wrecz przeciwnie jestem zachwycony rachunkami :)

Do czego można porównać hałas generowany przez jednostkę zewnętrzną PCi powietrze-woda będąc na zewnątrz? Pytam czy może to być dokuczliwe/nadmiernie słyszalne/kłopotliwe czy też nie ma zupełnie takiego problemu?

w zaleznosci od zaszronienia jednostki zew halas ( przeplyw powietrza) wzrasta - nie jest slyszalny u mnie w domu, lub przez sasiadow - bo powiedzieliby zeby cos z tym zrobic) obok jedn zew szum jest slyszalny, ale nie jest to dokuczliwe, czy klopotliwe - tymbardziej ze zima i w nocy raczej zadko tam bywam :)

porownac ... do odkurzacza typu SILENCE (na zewnatrz)

Edytowane przez QQQQ

Do czego można porównać hałas generowany przez jednostkę zewnętrzną PCi powietrze-woda będąc na zewnątrz? Pytam czy może to być dokuczliwe/nadmiernie słyszalne/kłopotliwe czy też nie ma zupełnie takiego problemu?

Najłatwiej do dobrej inverterowej klimatyzacji. latem pełno takich chodzi ...

jak jednostka jest juz przed samym odszranianiem to jest trochę głośniejsza, ale u sąsiadów których mam 20m od siebie nie słychac mojej pompy

Bo ludzie nie są zmuszeni do kupna takiego auta ale niestety nadejdą ciężkie czasy dla groszkowców,gazowców i innych ;)

Nie. Nie wyobrazam tez sobie ze ktos w starym domu uwierzy w pompe PW i ja sobie zainstaluje. Jak nadejda ciezkie czasy na groszek to se taki kupi smieciucha za 2-3k pln i bedzie palil czym popadnie. Nikt kto ma choc troche rozumu w glowie nie kupi chinskiego szajsu bo to najgorsze co moze biedny czlowiek w potrzebie zrobic - tak wyrzucac w bloto kase.. :)

Super sprawa. Weishaupt ma dobre rozwiązania. Nawet ich kotly są o niebo lepsze od viessmanna.

Jest jedna wada cena tego cuda???

Ale jeżeli masz ochotę wyłożyć kasę to śmiało.. Trochę taniej można znaleźć podobne rozwiązania w biawarze.

Mam podobny .Nie tej firmy .Taki jak wersja W . Daje znaczy sie "wydoli" 2 m3 dziennie CWU o temp 42 stopnie. Sprawdza się super .

Jakos nie widac na drogach ssang yongow i innych chinskich wynalazkow - dlaczego ? Przeciez takie tanie.. Ludzie nie zawsze patrza na jakosc ale na awaryjnosc i opinie. Szczegolnie wydajac wlasne, ciezko zarobione pieniadze. Dlatego smiem watpic w Twoje paranormalne zdolnosci jasnowidzenia jakoby chinski szajs mial zalac nasz rynek ;)

Nie widac "chinskich" wynalazkow moze dlatego ze "Ssangyong" jest koreanski?

Pzdr.

nadejdą ciężkie czasy dla groszkowców,gazowców i innych ;)

Czy uważasz, że ludzie nie myślą? Każdy zrobi tak jak mu pozwoli kieszeń i nakaże rozum. Są tańsze rozwiązania, pc pw można już kupić ok 3k, klimatyzator ok 1k. W ubiegłym roku zakupiłem 2 klimatyzatory, inwertery za 2052zł z przesyłką, każdy przy dzisiejszych warunkach daje ponad 3kW ciepła (przy poniżej -20* dawały nieco ponad 2kW), dzisiaj cop przekroczył 6, przy mojej cenie prądu 0,5794zł/kWh tar G11, koszt ciepła nie przekroczył 10gr/kWh - do tego naprawdę nie potrzeba wydawać dużej kasy. Komfort szybkiego ogrzania również jest ważny. Tanie pc mają szansę szybciej wejść pod "strzechy" niż Ci się wydaje, już widać zewnętrzne jednostki powietrznych pc w "lepiankach".

Czy uważasz, że ludzie nie myślą? Każdy zrobi tak jak mu pozwoli kieszeń i nakaże rozum. Są tańsze rozwiązania, pc pw można już kupić ok 3k, klimatyzator ok 1k. W ubiegłym roku zakupiłem 2 klimatyzatory, inwertery za 2052zł z przesyłką, każdy przy dzisiejszych warunkach daje ponad 3kW ciepła (przy poniżej -20* dawały nieco ponad 2kW), dzisiaj cop przekroczył 6, przy mojej cenie prądu 0,5794zł/kWh tar G11, koszt ciepła nie przekroczył 10gr/kWh - do tego naprawdę nie potrzeba wydawać dużej kasy. Komfort szybkiego ogrzania również jest ważny. Tanie pc mają szansę szybciej wejść pod "strzechy" niż Ci się wydaje, już widać zewnętrzne jednostki powietrznych pc w "lepiankach".

demmm.... jeżeli to co piszesz pokrywa się z rzeczywistością to za 5.000 można mieć 10kW mocy grzewczej nawet przy -20?? zaczynam myśleć, że źle zrobiłem z moją PC, tym bardziej, że copu 6 to ona nawet nie ma w tabelkach....

wymarzona sprawa do domku wakacyjnego nad morzem...