Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hm raczej myślałem o grzejnikach. W obiegu CO będzie woda (lub płyn niezamarzajacy zimą bez konieczności jego spuszczania) więc grzejniki. Gdyby dać nagrzewnice to dodatkowo wentylatory potrzebne a to znów hałas, brak bezpośredniego ogrzewania we wszystkich pomieszczeniach np. łazienka. Takie nagrzewnice musiałbym mieć 2 sztuki: 1 na parter i 1 na poddasze. Grzejniki zamontuję wszędzie gdzie mi będzie potrzeba. Nie zależy mi na super COP tylko na wygodzie. Latem też są chłodne dni. COP i tak będzie wyższy niż 1 w tym okresie roku.

Zajrzyj do mojego dziennika. Ja mam nadmuchowe na PC powietrze powietrze i bardzo sobie chwale - i do tego klima latem ... tylko o CWU trzeba jakoś pomyśleć...

Co to za wygoda skoro na zimę musisz wodę z układu spuszczać ??

Edytowane przez 1igor1

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dokładnie to mam klimatyzator kanałowy, z niego prowadzone kanały rurami spiro fi bodajże 350 i po kolei odejścia do każdego pomieszczenia. 2 kanały powrotne po jednym na parterze i piętrze. Do kanału powrotnego mam podłączoną czerpnię z świeżym powietrzem (docelowo będzie do niego reku podłączone)

hałas to delikatny szum wentylatorów słyszalny jak jest idealna cisza - podobny odgłos do pompki obiegowej. W pomieszczeniu w którym wisi jednostka wewnętrzna hałas jest trochę większy. Ogólnie mam sypialnie za ścianą jedn. wew. i szum mi nie przeszkadza. Na piętrze jednostka wewn. jest już wogóle niesłyszalna

Edytowane przez 1igor1

Zajrzyj do mojego dziennika. Ja mam nadmuchowe na PC powietrze powietrze i bardzo sobie chwale - i do tego klima latem ... tylko o CWU trzeba jakoś pomyśleć... Co to za wygoda skoro na zimę musisz wodę z układu spuszczać ??

Też mi trudność 1 raz w roku spuścić wodę z instalacji i 1 raz nalać. Teraz i tak spuszczam ze zbiornika CWU, bo może zamarznąć. Mam tak zrobione, że spuszczenie to 1 wąż i 1 zawór - operacja chwila a samo spuszczenie 15min leci. Jak w CO wleję płyn niezamarzający do -35'C, to nie będę spuszczać. Pomysł był aby CWU grzać a CO to dodatkowo. Nie zależy mi na chłodzeniu. Ciepła woda jest zawsze potrzebna. Dom na 5 lat i nie będę kanałów budował. Dziurki do rurek z grzejnikami to mniej pracy. Liwko trochę sie boję ;) ale to będzie tania PC ;)

Edytowane przez ferrit

a ja myślę że w domku letniskowym to lepsza będzie klima niż ogrzewanie, no ale cóż każdy ma inne priorytety. Twój domek, twój wybór chciałem ci tylko pokazać że instalacja ogrzewania nadmuchowego nie jest taka skomplikowana jak ty to malujesz i tyle. Koszt masz podobny jak wodne ogrzewanie, a znacznie szybciej nagrzejesz, schłodzisz i nic nie zamarznie. przy spuszczaniu nigdy nie wiesz czy gdzieś nie zostanie trochę wody.

Zbiornik CWU zawsze możesz ustawić na tryb przeciwzamrożeniowy

1igor1 zrozum, że w okresie zimowym nie mam tam wody - rurociąg z główną wodą do wszystkich domków jest zakręcowny. W tym okresie nic nie pracuje w domku. Myślałem o klimie multisplit 2x ale nie mógłbym grzać CWU. Jak jest gorąco, to wentylator za kilkadziesiąt Wat dmucha, a wodę trzeba grzać grzałką 1500Wat. Zresztą na parterze jest super chłodzik nawet w najcieplejsze dni.

to po co w ogóle ci tam ogrzewanie?? skoro zimą jest wszystko zakręcone?? tym bardziej nie rozumiem po co ci pompa P-W skoro zimą tam nic się nie dzieje, a w grzejnikach i tak trochę wody zawsze może zostać, chyba że przedmuchujesz instalację.

Wszystko zależy od kiedy do kiedy i jak często będzie używany.

Sama gruntówka nie jest wcale droższa, cenę podwyższa DZ. jak nie liczysz CWU, to w 20 też byś się zmieścił z DZ;)

nie pamiętam dokładnie ale z polskich PC na dziś dzień to mamy na allegro (od tych cen już nie ma chyba jak od katalogowych -30% rabatu??):

"Super okazja - kompletna instalacja pompy Ecopower C11 + kolektor poziomy 700m2 + zasobnik CWU 300ltr + gwarancja 24+12miesiecy w cenie 34600zł"

znając życie to zasobnik - jakieś g.... za max 2.000

ciekawie się prezentuje

http://allegro.pl/pompa-ciepla-exotherm-ext6gz-z-funkcja-chlodzenia-i2124235245.html

dobre podzespoły, niby pasywne chłodzenie, grzanie cwu z chłodzeniem domu jednym obiegiem itd...

ALE jak dobrze widzę to 6 kW za 20.000 nie wiem czy netto/brutto no i nie cycem chlapnąć ale coś tam ktoś na forum na tą firmą psioczył

to może by taniej wyszło http://allegro.pl/pompa-ciepla-gruntowa-cicha-7-kw-do-200-m2-co-cwu-i2151760546.html

w ogóle rewelacja na papierze i 11kW za 14-15 kpln brutto, ale nie wiem czy ktoś to sprawdzał no i 2 lata temu nie pamiętam bym to widział....

no i w sumie z taką 11kW za 20 kilka kpln...

sjk, trzy lata temu kupiłem 8 za 10tyś. Taką z serii A a nie C. Istnieje u mnie możliwość DZ poziomego za 5 tyś. Więc jeżeli to ma być bez CWU to śmiało bym się zmieścił w 20. Prawda?

jaką masz firmę i do jakiej serii byś zaliczył wyżej wymienione ??

to może by taniej wyszło http://allegro.pl/pompa-ciepla-gruntowa-cicha-7-kw-do-200-m2-co-cwu-i2151760546.html

w ogóle rewelacja na papierze i 11kW za 14-15 kpln brutto, ale nie wiem czy ktoś to sprawdzał no i 2 lata temu nie pamiętam bym to widział....

no i w sumie z taką 11kW za 20 kilka kpln...

około miesiąca temu wysłałem do nich zapytanie o przygotowanie oferty na PCi z DZ pionowym

ciągle czekam :)

chyba maja dużo pracy zimą :)

jaką masz firmę i do jakiej serii byś zaliczył wyżej wymienione ??

Mam PPC z serii A

http://ppcpompy.eu/page13.php

Jest to goła pompa bez pomp obiegowych i nieco gorszym sterownikiem. Chyba dzisiaj bym wybrał podobnie, wolę pompki mieć na wierzchu. Tylko ten sterownik. Może by szło zamówić serię A z tym nowszym sterownikiem...

C

Sterownik ze sterowaniem i pogodowym i pokojowym (w A tylko pogodowy)

Pompki DZ i GZ

Lepiej wyciszona.

Mam z serii A i tylko chciałbym to sterowanie pokojowe. Tak chociaż na próbę;)

a sterowanie pokojowe to nie jest przypadkiem byle sterownik elektroniczny za 200pln co by tylko miał histerezę jakąś a najlepiej konfigurowalną??

zresztą podłogówka i tak już histerezę zapewnia sama z siebie

a sterowanie pokojowe to nie jest przypadkiem byle sterownik elektroniczny za 200pln co by tylko miał histerezę jakąś a najlepiej konfigurowalną??

zresztą podłogówka i tak już histerezę zapewnia sama z siebie

Pewnie udało by się to okiełznać, ale tu idzie o to, czym się różnią te dwie serie.

ciekawie się prezentuje

http://allegro.pl/pompa-ciepla-exotherm-ext6gz-z-funkcja-chlodzenia-i2124235245.html

dobre podzespoły, niby pasywne chłodzenie, grzanie cwu z chłodzeniem domu jednym obiegiem itd...

ALE jak dobrze widzę to 6 kW za 20.000 nie wiem czy netto/brutto no i nie cycem chlapnąć ale coś tam ktoś na forum na tą firmą psioczył

.

designe tej PC bardzo podobne do chińskich :) Sama firma ma siedzibę w Gdańsku - dokładnie zaznaczyli na mapie z geolokalizacją - w dzielnicy domków jednorodzinnych. Niestety na stronie nie napisali czy tam te pompy produkują. Adresu do hali produkcji tez nie dali :( Są za to zdjęcia pomp w "jakiejś" hali produkcyjnej. Używają w tej hali bardzo nietypowych wtyczek - w Azji typowych, w hali też ciekawy system wiatraków jak w klimacie nadmorskim tylko nie wiem czy aby dla Bałtyku. Dla morza Żółtego bardziej.

Chyba, że już w Polsce zaczęliśmy produkcję PC PW. No ale może mają chociaż dobry skład części i szybki serwis na Polskę i by z ceny zeszli :) Sterownik na simensie to i wiele paneli da się podpiąć.

ale zawsze się mogę mylić