Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

COP1=4,5tys.zł=piec Kospel 3,2tys.zł+bojler 0,8tys.zł+pierdoły instalacyjne 0,5tys.zł

COP2,5=17-18tys.zł=Atlantic Alfea S10+zasobnik 300l Atlantic CWH FS+montaż

COP3,5=min.30tys.zł=Ecopower C7+zasobnik+DZ poziomy+montaż

Wszystko robione bez użycia rąk własnych...

Idź się napij ze zgryzoty :)

O a prad to juz montazu nie ma - sam sie montuje ? ;)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

uuuu.............ale tu jakosc dysputy !!!!!!!!!!!!!

Ps.tak na marginesie czy ktos zna i uzytkuje pc Danfossa 16-17 kw ktora grzeje c.w. u do 95 stopni podobno jakas nowosc i tylko

oni maja taki model na rynku .

nieprawda!

od 35 lat pc Zirius jest w stanie podgrzać CWU do 110st C,

żądna to nowość.

nieprawda!

od 35 lat pc Zirius jest w stanie podgrzać CWU do 110st C,

żądna to nowość.

Noooo... Z tą temperaturką to pojechałeś po bandzie. Jakie ciśnienie Zirius utrzymuje w zasobniku cwu, żeby to nie odparowało? A jeszcze drugie: jak jest wykonana instalacja cwu i gdzie się to stosuje? Chyba że do produkcji goloneczki :D. Wystarczy umyć pod ciepłą wodą i na talerz :wave:

uuuu.............ale tu jakosc dysputy !!!!!!!!!!!!!

Ps.tak na marginesie czy ktos zna i uzytkuje pc Danfossa 16-17 kw ktora grzeje c.w. u do 95 stopni podobno jakas nowosc i tylko

oni maja taki model na rynku .

Wiem tylko - informacja sprzed roku - że Viessmann w porozumieniu z jakąś inną firmą, którą wykupił, pracuje nad PC do 90 st. Czynnikiem roboczym miał chyba być CO2.

Noooo... Z tą temperaturką to pojechałeś po bandzie. Jakie ciśnienie Zirius utrzymuje w zasobniku cwu, żeby to nie odparowało? A jeszcze drugie: jak jest wykonana instalacja cwu i gdzie się to stosuje? Chyba że do produkcji goloneczki :D. Wystarczy umyć pod ciepłą wodą i na talerz :wave:

strasznie mnie denerwuje jak ktoś zakłada że łgam, rozumiem że mam zamieścić zdjęcie termometra z górnej warstwy zbiornika, albo zadzwoń sobie do thermogolvu i zapytaj p.Tomasza Kołodzieja ile ma na górnym termometrze i jak to jest możliwe:D

ad 1. nie pojechałem mam takiego klienta co ma 110,

ad 2. 1,8-2 bar

ad 3. nie paruje bo jest pod ciśnieniem a ta temp dotyczy tylko górnej warstwy zbiornika nad zbiornikiem jest odpowietrzacz więc nie jest tak jak myślisz.

ad 4. przy takich temperaturach stosuje się zawór mieszający za parędziesiąt złotych żeby nie było więcej niż 60stC.

ad 5. bez tego oczywiście możesz skubać kurę pod kranem:D.

No widzisz? :) Sam przyznajesz, że to temperatura w zbiorniku buforowym. Napisałeś początkowo, że to temperatura cwu dlatego Cię uszczypałem, żebyś to sprostował. Nie każdy zna układ pracy Ziriusa M2 - trzeba pisać precyzyjnie. Niestety nie da się podgrzać ciepłej wody użytkowej (CWU) do temperatury powyżej 100C. :cool:

No widzisz? :) Sam przyznajesz, że to temperatura w zbiorniku buforowym. Napisałeś początkowo, że to temperatura cwu dlatego Cię uszczypałem, żebyś to sprostował. Nie każdy zna układ pracy Ziriusa M2 - trzeba pisać precyzyjnie. Niestety nie da się podgrzać ciepłej wody użytkowej (CWU) do temperatury powyżej 100C. :cool:

Czemu "niestety" ? :) Chyba "stety" :) Pisz precyzyjniej :)

Da się! Temperatura na górze zbiornika to temp CWU!

http://www.thermogolv.pl/oferta/zirius_m2/

wyjście CWU pod nr 6

Edytowane przez puzondm
error

Da się! Temperatura na górze zbiornika to temp CWU!

http://www.thermogolv.pl/oferta/zirius_m2/

wyjście CWU pod nr 8

Wg mnie pod nr 8 jest najniższa temperatura w zasobniku, bo to dół zbiornika:P, a wyjście CWU raczej pod nr 6.

Przynajmniej tak było jak rozmawiałem jakieś dwa lata temu z P. Kołodziejem. Chyba, że coś się zmieniło? Temperatura z zasobniku istotnie może osiągnąć w tym systemie b. wysokie wartości. Co nie zmienia faktu, że ciepła woda użytkowa to zupełnie coś innego. Kolokwialnie ujmując jest to ta ciecz, która się wylewa z kranu z czerwoną kropką. Nigdy nie przekroczy 100*C, a nawet niedopuszczalne jest, żeby przekroczyła o wiele niższe temp. określone wodpowiednich przepisach!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Legionella

Jedna z podstawowych zasad dostosowania instalacji ciepłej wody do działań zmniejszających ryzyko zakażenia bakteriami Legionella, zapisana jest w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2004 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75/02). Rozporządzenie § 120 ust. 2 brzmi: "Instalacja ciepłej wody powinna zapewnić uzyskanie w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C oraz umożliwić okresowe jej podniesienie do nie niższej niż 70°C". Należy nadmienić, że bakterie Legionella w temperaturach wyższych niż +60°C, nie tylko się nie namnażają, ale szybko giną. Przeciwdziałanie zagrożeniom infekcyjnym spowodowanym przez bakterie Legionella wymaga przestrzegania określonych zasad postępowania zarówno w okresie projektowania i doboru urządzeń, jak również przy ich eksploatacji.

Tekst zaczerpnąłem z tego miejsca na fm.

Przepraszam za offtop, ale nie mylmy pojęć. Zwłaszcza jeżeli ktoś jest profesjonalistą, a przecieą Ty nim jesteś, inaczej nie zajmowałbyś się tą dziedziną. Mówię to bez złośliwości, też miewam wtopy :bye:

moze to nie do konca najwlasciwsze miejscce, ale prawie wszyscy tutaj posiadacze pomp macie podłogówki i chcialbym sie zapytac jak przy podłogówkach spisuja sie wykladziny dywanowe ... zamiast płytek, badz parkietu ?? czy sa jakies wykladziny specjalnie pod ogrzewanie podłogowe ..??? (nie mysle o wykładzinach ogumionych od spodu, )

Wg mnie pod nr 8 jest najniższa temperatura w zasobniku, bo to dół zbiornika:P, a wyjście CWU raczej pod nr 6.

Przynajmniej tak było jak rozmawiałem jakieś dwa lata temu z P. Kołodziejem. Chyba, że coś się zmieniło? Temperatura z zasobniku istotnie może osiągnąć w tym systemie b. wysokie wartości. Co nie zmienia faktu, że ciepła woda użytkowa to zupełnie coś innego. Kolokwialnie ujmując jest to ta ciecz, która się wylewa z kranu z czerwoną kropką. Nigdy nie przekroczy 100*C, a nawet niedopuszczalne jest, żeby przekroczyła o wiele niższe temp. określone wodpowiednich przepisach!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Legionella

Jedna z podstawowych zasad dostosowania instalacji ciepłej wody do działań zmniejszających ryzyko zakażenia bakteriami Legionella, zapisana jest w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2004 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75/02). Rozporządzenie § 120 ust. 2 brzmi: "Instalacja ciepłej wody powinna zapewnić uzyskanie w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C oraz umożliwić okresowe jej podniesienie do nie niższej niż 70°C". Należy nadmienić, że bakterie Legionella w temperaturach wyższych niż +60°C, nie tylko się nie namnażają, ale szybko giną. Przeciwdziałanie zagrożeniom infekcyjnym spowodowanym przez bakterie Legionella wymaga przestrzegania określonych zasad postępowania zarówno w okresie projektowania i doboru urządzeń, jak również przy ich eksploatacji.

Tekst zaczerpnąłem z tego miejsca na fm.

Przepraszam za offtop, ale nie mylmy pojęć. Zwłaszcza jeżeli ktoś jest profesjonalistą, a przecieą Ty nim jesteś, inaczej nie zajmowałbyś się tą dziedziną. Mówię to bez złośliwości, też miewam wtopy :bye:

prawdziwy z ciebie niedowiarek,

jak zdjęcia nie wkleję to tematu nie skończymy,

cwu pod nr 6, jeszcze raz potwierdzam że temp. CWU może sięgnąć 110 st C, i stosuje się wtedy zawory mieszające tuż za wyjściem ze zbiornika pod nr 6 aby zredukować temp do 60C. temat uważam za zamknięty, u mnie max jest 85C, jak będę u klienta zrobię ci zdjęcie i wkleję.

Edytowane przez puzondm
error