Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy mozecie polecic jakies liczniki 3-fazowe, 2-taryfowe? Zainstalowali mi pompe i chcialem zalozyc licznik by miec pojecie ile toto zuzywa energii :)

Najlepiej jak by byl jakis elektroniczny montowany na szynie razem z bezpiecznikami... :)

Takie rzeczy tylko w....

Liczniki elektroniczne są drogie, a tanie elektroniczne dwutaryfowe to hmmm.... marzenie ściętej głowy. Od czasu do czasu pojawiają się jakieś z "demobilu" ale na pewno nie będą na szynę DIN, a ponadto żeby to zaprogramować potrzebne jest trochę drogie oprogramowanie.

Ja używam 3-fazowego jednotaryfowego licznika energii na szynę DIN (kupiłem tanią używkę Moellera). W planie mam wykorzystanie dodatkowego licznika odbierającego impulsy generowane przez licznik energii.

Najtaniej kupić klasyczny licznik 2 taryfowy + zegar sterujący. łącznie koszt nie powinien przekroczyć 100zł

• 4 weeks później...
kilkukrotnie poruszaliśmy temat przestawienia pompy ciepła z trybu "zima" na tryb "lato" i odwrotnie, u mnie w Zirius M2-9 oprócz tejże jest także inna możliwość. Mam ustawioną pc w trybie "Auto". Kiedy temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 11C pc przestawia się w tryb "zima" automatycznie, natomiast kiedy jest powyżej tej wartości pc pracuje w trybie "Lato". Oczywiście wartość od której zależy przełączanie się trybów jest do ustawienia i musi być dobrana do każdego domu indywidualnie. Jest to bardzo komfortowe rozwiązanie bo nie przegrzewa się domu i nie wyziębia w okresach wiosna, jesień, i nie trzeba o tym myśleć kiedy tryb zmienić. Czy ktoś ma jeszcze taką możliwość w swojej pc?

kilkukrotnie poruszaliśmy temat przestawienia pompy ciepła z trybu "zima" na tryb "lato" i odwrotnie, u mnie w Zirius M2-9 oprócz tejże jest także inna możliwość. Mam ustawioną pc w trybie "Auto". Kiedy temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 11C pc przestawia się w tryb "zima" automatycznie, natomiast kiedy jest powyżej tej wartości pc pracuje w trybie "Lato". Oczywiście wartość od której zależy przełączanie się trybów jest do ustawienia i musi być dobrana do każdego domu indywidualnie. Jest to bardzo komfortowe rozwiązanie bo nie przegrzewa się domu i nie wyziębia w okresach wiosna, jesień, i nie trzeba o tym myśleć kiedy tryb zmienić. Czy ktoś ma jeszcze taką możliwość w swojej pc?

Oczywiście. W polskiej pompie Ecopower http://ppcpompy.eu/ jest identycznie. Nie jest to moim zdaniem jakiś fajerwerk.

Nie tak całkiem do końca. Sterowanie pokojowe potrafi załączyć c.o. nawet w środku lata. Automat zima/lato (przynajmniej w sterowniku Frisko np. w pompie PPC) analizuje średnią temperaturę z kilku godzin. Dzięki temu chwilowe ochłodzenie, np. przy opadach gradu nie jest w stanie odpalić ogrzewania. Ja mam jedno i drugie - sterownik i tam posiada te funkcje to żal nie skorzystać.

Czy ktoś ma jeszcze taką możliwość w swojej pc?

W pompach Nibe też jest taka opcja. Ustawia się średnią temperaturę zewnętrzną poniżej której ma się przełączyć pompa w tryb ogrzewania. Można sobie też ustalić okres do wyliczania średniej temperatury na zewnątrz (np 24 godziny). W tej samej zakładce można ustalić sobie śr. temp. zew. poniżej której pompa będzie mogła podeprzeć się grzałkami.