Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to napiszę coś ciekawego.

Moja pompa to Ecopower firmy PPC.

Jakiś czas temu pompa zaczęła mi się sporadycznie całkowicie wyłączać. Po opuszczeniu i podniesieniu bezpieczników wszystko wracało do normy. Jednak zaczęło to się zdarzać coraz częściej. Zaniepokojony zadzwoniłem do producenta. Po krótkich wyjaśnieniach doszedł do wniosku, że siadł zapewne moduł kontroli fazy (cokolwiek to znaczy). Kazał mi zdjąć obudowę, wytłumaczył które to dziadostwo i poradził natenczas zmostkować kable. PC zaczęła pracować normalnie ale nie miała ochrony przed zanikami faz. Spisałem symbol modułu i zamówiłem z neta. Dzisiaj przyszedł i sam go zamontowałem. Koszt naprawy 54zł, czas 3 minuty.

Zastanawiam się, ile by mnie to kosztowało, gdybym miał pompę jakiejś renomowanej firmy...

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Kasia & Krzysiek - bez żartów proszę ;)

Gdyby kol Liwko miał "markową" pompę , to nie dostałby info od producenta który element się uszkodził (Bo kontakt tylko z serwisem)... Jeżeli jest po gwarancji to niestety wizyta serwisu płatna- a to są koszty dużo wieksze jak 54PLN ...

Jeden woli zapłacić i nie myśleć ... drugi woli pomyśleć i nie płacić

@Kasia & Krzysiek - bez żartów proszę ;)

Gdyby kol Liwko miał "markową" pompę , to nie dostałby info od producenta który element się uszkodził (Bo kontakt tylko z serwisem)... Jeżeli jest po gwarancji to niestety wizyta serwisu płatna- a to są koszty dużo wieksze jak 54PLN ...

Jeden woli zapłacić i nie myśleć ... drugi woli pomyśleć i nie płacić

Elo.

uważam że to forum to jest KOPALNIA WIEDZY i szacun dla uczestników, ale mała uszczypliwość nie zaszkodzi tym bardziej, że było (zupełnie niepotrzebnie) wywołanie innych użytkowników do tablicy; nie chcę się licytować bo po co ale mógłbym uderzyć w strunę typu: może w markowej takie zdarzenie nie miałoby miejsca; ale po co wrzucać kamyczek, może ja się mylę i w każdej to się mogłoby schrzanić (co pewnie by mi zostało udowodnione); pozdrawiam użytkowników pompy ciepła;

krzyś

witajcie,

ja dołącze do niezdowolonych z cwu produkowanej przez zirusia :/, PC i dom ocieplony jak w stopce - generalnie z temp co nie ma problemu, ale z cwu jest duży, tak jak napisała Renatka - zwykle nie ma gorącej wody, ciepło-letnia owszem jest ale gorąca ewentualnie tylko rano - i to pod warunkiem że cyrkulacja jest wyłączona - troche mnie to wkurza bo nie po to instalowałam cyrkulację żeby ją ciągle wyłączać, był u nas główny pan instalator który zazwyczaj montuje tę pompę i powiedział nam że wężownicy jest raptem 20-30 litrów wody gorącej i nie ma co się spodziewać cudów, trochę nam miny zrzedły bo jakoś przes zakupem pompy nikt nam takich wiadomości nie przekazywał, w każdym razie pan doradził nam montaż solarów, ewentualnie jakiś zbiornik z grzałką

i teraz pytanie -czy ktoś coś podobnego próbował? na solary nas aktualnie nie stać, może kiedyś, ale taki zbiornik to może jest rozwiązanie? jak radzą sobie inni właściciele ziriusów? nie kupuje tego że wszyscy mają ciepłej wody pod dostatkiem...

No to napiszę coś ciekawego.

Moja pompa to Ecopower firmy PPC.

Jakiś czas temu pompa zaczęła mi się sporadycznie całkowicie wyłączać. Po opuszczeniu i podniesieniu bezpieczników wszystko wracało do normy. Jednak zaczęło to się zdarzać coraz częściej. Zaniepokojony zadzwoniłem do producenta. Po krótkich wyjaśnieniach doszedł do wniosku, że siadł zapewne moduł kontroli fazy (cokolwiek to znaczy). Kazał mi zdjąć obudowę, wytłumaczył które to dziadostwo i poradził natenczas zmostkować kable. PC zaczęła pracować normalnie ale nie miała ochrony przed zanikami faz. Spisałem symbol modułu i zamówiłem z neta. Dzisiaj przyszedł i sam go zamontowałem. Koszt naprawy 54zł, czas 3 minuty.

Zastanawiam się, ile by mnie to kosztowało, gdybym miał pompę jakiejś renomowanej firmy...

Przy Atlanticu PW koszt wymiany takiego ustrojstwa z dojazdem do 100km i częściami zamiennymi około 264zł brutto :)

Ale przez wiele lat pracy z agregatami klimatyzacyjnymi zdarzyły mi się takie dwie awarię więc raczej znikomy procent :)

A poza tym Panowie Liwko i adkwapinski nie każdy użytkownik PC ma w domu narzędzia i pojęcie o prądzie :)

Jeżeli Panowie takowe posiadają to super ale wielu ludzi nie ma takich umiejętności :)

Niestety pojawia się także jedna tendencja wśród polskich producentów że elementy zasilające w PC są bardzo często bardzo niskiej jakości...

...nie po to instalowałam cyrkulację żeby ją ciągle wyłączać,...

jeśli cały czas chodzi u Ciebie cyrkulacja to non stop wychładza Ci zasobnik CWU... zjawisko jest tym bardziej niekorzystne im gorzej masz zaizolowane rury od CWU , jeśli w ogóle nie zaizolowane to woda stygnie w nich bardzo szybko...

proponowałbym Ci najpierw spróbować jakoś sterować cyrkulacją żeby pracowała tylko wtedy kiedy jest niezbędna i zobaczyć czy sytuacja uległa poprawie, jeśli nie - trzeba szukać dalej....

moim zdaniem montowanie PC i solarów do wspomagania CWU to jest jakieś totalne nieporozumienie, twór nie z tej ziemi, na razie o tym nie myśl ;)

Elo.

uważam że to forum to jest KOPALNIA WIEDZY i szacun dla uczestników, ale mała uszczypliwość nie zaszkodzi tym bardziej, że było (zupełnie niepotrzebnie) wywołanie innych użytkowników do tablicy; nie chcę się licytować bo po co ale mógłbym uderzyć w strunę typu: może w markowej takie zdarzenie nie miałoby miejsca; ale po co wrzucać kamyczek, może ja się mylę i w każdej to się mogłoby schrzanić (co pewnie by mi zostało udowodnione); pozdrawiam użytkowników pompy ciepła;

krzyś

Przecież dałem na końcu ;) (to tak żartem było )

A poza tym Panowie Liwko i adkwapinski nie każdy użytkownik PC ma w domu narzędzia i pojęcie o prądzie

Jeżeli Panowie takowe posiadają to super ale wielu ludzi nie ma takich umiejętności

@miki121 - Się Pan nie denerwuje - forum służy wymianie doświadczeń i zdobywaniu wiedzy ...

Napisałem przecież że jeden woli pomysleć a drugi zapłacić ...

Poza tym "nick`ów" staram się nie przekręcać ;)

pozdrawiam

adam

Edytowane przez adkwapniewski

(...)może w markowej takie zdarzenie nie miałoby miejsca(...)

Oj pomyliłbyś się..

W pewnej markowej to czasami pada czujnik zaniku i kolejności faz a zaraz za nim leci soft-start. Same części co najmniej 0,5kpln netto.

Każdy producent ma jakieś swoje grzeszki większe czy mniejsze...

Jak nie hardware to soft z błędami...

jeśli cały czas chodzi u Ciebie cyrkulacja to non stop wychładza Ci zasobnik CWU... zjawisko jest tym bardziej niekorzystne im gorzej masz zaizolowane rury od CWU , jeśli w ogóle nie zaizolowane to woda stygnie w nich bardzo szybko...

proponowałbym Ci najpierw spróbować jakoś sterować cyrkulacją żeby pracowała tylko wtedy kiedy jest niezbędna i zobaczyć czy sytuacja uległa poprawie, jeśli nie - trzeba szukać dalej....

moim zdaniem montowanie PC i solarów do wspomagania CWU to jest jakieś totalne nieporozumienie, twór nie z tej ziemi, na razie o tym nie myśl ;)

Mozna wrzucić czasowke a dla bardziej pomyslowych czujnik ruchu w odległej łazience.

...można ... z tym, że czujnik ruchu mógłby dawać częste fałszywe dane, ale dołączenie do tego jakiejś czasówki i współpraca jednego z drugim może wyeliminować częściowo tą dolegliwość ;)

(np zasilanie na pompę włączasz od 6 do 7 (poranna kąpiel) i wtedy po sygnale z czujki ruchu np. przed sypialnią pompa rusza )... i tak dalej inne okresy dostosowane do naszego trybu życia i korzystania z CWU

Przy Atlanticu PW koszt wymiany takiego ustrojstwa z dojazdem do 100km i częściami zamiennymi około 264zł brutto :)

Ale przez wiele lat pracy z agregatami klimatyzacyjnymi zdarzyły mi się takie dwie awarię więc raczej znikomy procent :)

A poza tym Panowie Liwko i adkwapinski nie każdy użytkownik PC ma w domu narzędzia i pojęcie o prądzie :)

Jeżeli Panowie takowe posiadają to super ale wielu ludzi nie ma takich umiejętności :)

Niestety pojawia się także jedna tendencja wśród polskich producentów że elementy zasilające w PC są bardzo często bardzo niskiej jakości...

Ja nie mam bladego pojęcia o prądzie. Pan mi powiedział bym wyłączył bezpieczniki-wyłączyłem. Żebym zdjął obudowę-zdjąłem. Żebym odpiął dwa kabelki z kostki po lewej i je zmostkował-tak zrobiłem. Wymiana tej części była równie prosta.

Nie wiem o jakiej tendencji piszesz, ale wątpię byś kiedykolwiek widział jej bebechy.

Ja nie mam bladego pojęcia o prądzie. Pan mi powiedział bym wyłączył bezpieczniki-wyłączyłem. Żebym zdjął obudowę-zdjąłem. Żebym odpiął dwa kabelki z kostki po lewej i je zmostkował-tak zrobiłem. Wymiana tej części była równie prosta.

Nie wiem o jakiej tendencji piszesz, ale wątpię byś kiedykolwiek widział jej bebechy.

Mówiąc polskie mam na myśli wiele chińskich pseudo pomp sprzedawanych pod logo rodzimych producentów techniki grzewczej...