Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witajcie,

ja dołącze do niezdowolonych z cwu produkowanej przez zirusia :/, PC i dom ocieplony jak w stopce - generalnie z temp co nie ma problemu, ale z cwu jest duży, tak jak napisała Renatka - zwykle nie ma gorącej wody, ciepło-letnia owszem jest ale gorąca ewentualnie tylko rano - i to pod warunkiem że cyrkulacja jest wyłączona - troche mnie to wkurza bo nie po to instalowałam cyrkulację żeby ją ciągle wyłączać, był u nas główny pan instalator który zazwyczaj montuje tę pompę i powiedział nam że wężownicy jest raptem 20-30 litrów wody gorącej i nie ma co się spodziewać cudów, trochę nam miny zrzedły bo jakoś przes zakupem pompy nikt nam takich wiadomości nie przekazywał, w każdym razie pan doradził nam montaż solarów, ewentualnie jakiś zbiornik z grzałką

i teraz pytanie -czy ktoś coś podobnego próbował? na solary nas aktualnie nie stać, może kiedyś, ale taki zbiornik to może jest rozwiązanie? jak radzą sobie inni właściciele ziriusów? nie kupuje tego że wszyscy mają ciepłej wody pod dostatkiem...

trzeba zacząć od poprawnego ustawienia sterownika, podbicie cwu latem trzeba ustawić by temperatura była na poziomie 48C+ wtedy jest pełny komfort CWU,

należy też ustawić godziny komfortu dla CWU, jeśli jednak są błędy w dociepleniu cyrkulacji CWU to straty obniżają komfort i za to nie można winić pc, w moim domu mam 5 kobiet, za wodę i ścieki nie płacę, ciepłej wody idzie bardzo dużo ale jej nie brakuje, grzeję na 48C. Proszę zadzwonić pomogę ustawić, kontakt Thermogolv Wrocław

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sławek, mam programator czasowy - ale na dzień jest ustawiony tak że cyrku chodzi - mam 2 małych dzieci i - że tak powiem - co chwile któreś trzeba umyć w okolicach pieluchy :D a stanie z wrzeszczącym niemowolakiem i czekanie aż spłynie zimna woda - bezcenne :/, czujnik ruchu fajny pomysł, ale 2 koty mamy to by chyba przeszkadzało?

rury niby zaizolowane, ale pewnie za słabo - teraz myśle ze trzeba było je puścić na izolacji a nie pod, tylko troche już za późno na zmiany a nikt za mnie o tym nie pomyslał #&%^%$

puzondm, wczoraj przestawiłam temp na sterowniku z 40 na 44, dzisiaj było trochę lepiej, ale muszę zobaczyć czy to nie był przypadek, bo trudno mi złapać jakieś prawidłowości w działaniu pc - czasem np przy 38 na sterowniku ciepła woda była, a czasem nie, wiec musze potestowac, jak nie bedzie działało to zadzwonie, dzieki, pozdro

ps 5 kobiet w domu, nieźle sie ustawiłes ;)

trzeba zacząć od poprawnego ustawienia sterownika, podbicie cwu latem trzeba ustawić by temperatura była na poziomie 48C+ wtedy jest pełny komfort CWU,

należy też ustawić godziny komfortu dla CWU, jeśli jednak są błędy w dociepleniu cyrkulacji CWU to straty obniżają komfort i za to nie można winić pc, w moim domu mam 5 kobiet, za wodę i ścieki nie płacę, ciepłej wody idzie bardzo dużo ale jej nie brakuje, grzeję na 48C. Proszę zadzwonić pomogę ustawić, kontakt Thermogolv Wrocław

wamac :) tez grzeje do 48 a nawt i 50* bo idzie duzo .. ALE za wode i scieki place ... pomoz ustawic :) jak nie placic

sławek, mam programator czasowy - ale na dzień jest ustawiony tak że cyrku chodzi - mam 2 małych dzieci i - że tak powiem - co chwile któreś trzeba umyć w okolicach pieluchy :D a stanie z wrzeszczącym niemowolakiem i czekanie aż spłynie zimna woda - bezcenne :/, czujnik ruchu fajny pomysł, ale 2 koty mamy to by chyba przeszkadzało?

rury niby zaizolowane, ale pewnie za słabo - teraz myśle ze trzeba było je puścić na izolacji a nie pod, tylko troche już za późno na zmiany a nikt za mnie o tym nie pomyslał #&%^%$

puzondm, wczoraj przestawiłam temp na sterowniku z 40 na 44, dzisiaj było trochę lepiej, ale muszę zobaczyć czy to nie był przypadek, bo trudno mi złapać jakieś prawidłowości w działaniu pc - czasem np przy 38 na sterowniku ciepła woda była, a czasem nie, wiec musze potestowac, jak nie bedzie działało to zadzwonie, dzieki, pozdro

ps 5 kobiet w domu, nieźle sie ustawiłes ;)

jaki masz typ sterownika, masz nową obudowę i panel dotykowy czy sterownik w szafce na ścianie?

...Kejti czujkę ruchu możesz tak ustawić żeby kotów nie łapała (chyba że zaczną biegać po ścianach ;) )

sterownikiem nie przejmuj się za bardzo, bo nawet zupełnie prostym sterownikiem można wysterować pompę, chyba że jest jakiś problem z odczytem z czujek temp i dlatego sterownik głupieje...

jeśli Twoje rury od CWU leżą bezpośrednio na chudziaku bez żadnej izolacji to sorki, ale wyrok zapadł...

cyrkulacja będzie Ci wychładzać zasobnik i dogrzewanie tego non stop będzie powodowało spore straty energii... Jak masz tak zrobione to podziękuj swojemu hydraulikowi bo okazało się, że improwizował i nie wiedział co czyni, albo też uznał, że tak się robiło zawsze więc chyba tak musi być...

moja propozycja odnośnie cwu i cyrkulacji z innego wątku

Najkorzystniej jest zainstalować mały przepływowy podgrzewacz pod zlewem z termostatem - termostat rozłącza prąd w chwili dopływu ciepłej wody ze zbiornika cwu. Podgrzewacz podgrzewa tylko zimną wodę, którą zamierzasz spuścić.

pytanie czy to dobrze czy zle :o

puzondm mam stary typ sterownika,

ja niestety nie mam POS ale na szczescie mam studnie

nie o to chodzi czy dobrze czy źle, ale pytam po to aby zależnie od tego jaki masz sterownik napisać ci co masz zrobić,

w twoim przypadku możesz tylko podnieść temperaturę grzania bufora na sterowniku, nie przekraczaj 45C bo może ci wywalić presostat,

histerezę ustaw na 3C, nie zapomnij że pc nie włączy się mimo że temperatura spadnie na buforze jeśli masz ograniczenie czasowe dla pracy pc,

napisz w jakich zakresach czasowych używasz cyrkulacji, i czy masz już komfort CWU.

Wczoraj podliczyłem moje ogrzewanie...złotówkowo

Notowany okres zużycia zaczyna się 14 Grudnia 2011 a koniec to 11 kwietnia 2012

Woda zasilająca podłogówkę była grzana do temperatur 33-35 stopni. W domu temp była średnio około 17 stopni. Ale powodem tego było dziurawe poddasze i to mocno dziurawe, bo żadne okno dachowe (mam 6) nie było w ogóle obrobione wełną, zwyczajnie wmontowane miedzy krokwie i koniec, dodatkowo dwa pola miedzy krokwiami nie były zapełnione wełna - brak czasu :) , brak drzwi wewnętrznych , na owe poddasze i do nieogrzewanej piwnicy, wobec powyższego uważam że 17 stopni utrzymywane wewnątrz było bardzo dobrym wynikiem. I teraz najciekawsze, złotówki. Jako że w domu nie mieszam, na zużyta energie w 99% składa się praca pompy, 1% to światło i elektronarzędzia, całość to koszt 741 zł.

Jestem na prawdę zadowolony. Mimo tego że w trakcie tego sezonu miałem gruntowne przeróbki rozdzielaczy podłogówki.

Edytowane przez photos

puzondm nie bierz wszystkiego do siebie - moja pierwsza uwaga dotyczyła posta redakcyjnego ;)

zastanawiałam się własnie jaka jest granica podbijania temp na sterowniku, więc dzieki za info - z cwu poki co robię tak ze cyrku włączam chwilę przed kąpielą i wtedy ciepła w miarę szybko się pojawia i na razie jej wystarcza.

photos dobry wynik, ale trzeba przyznac ze w tym roku krótka zima była, co mnie osobiście niezmiernie radowało :D, u mnie zadana temp 22 st na noc i 20 na dzień, za ostatni okres rozliczeniowy 11-01 do 11-03 zaplaciłam 1300zł - wszystko na prąd w domu + taryfa jeszcze była budowlana, mam podlicznik na pc ale jakos nie mam zacięcia coby to kontrolowac...

kbab tak chyba właśnie zrobimy

sławek mam zaizolowane rury na pewno, tylko leżą raczej na chudziaku

"sławek mam zaizolowane rury na pewno, tylko leżą raczej na chudziaku"

instalatorzy na ogół posługują się izolacją o grubości 5mm, rzadziej 9mm lub 13mm, ja osobiści na cyrkulacje kładę zawsze 13mm,

"zastanawiałam się własnie jaka jest granica podbijania temp na sterowniku"

lepiej nie przekraczać tych 45C, bo wywali ci zabezpieczenie zwane presostatem, przy 45C na środku zbiornika CWU masz w temp 70c+ to aż nadto.

"sławek mam zaizolowane rury na pewno, tylko leżą raczej na chudziaku"

instalatorzy na ogół posługują się izolacją o grubości 5mm, rzadziej 9mm lub 13mm, ja osobiści na cyrkulacje kładę zawsze 13mm,

"zastanawiałam się własnie jaka jest granica podbijania temp na sterowniku"

lepiej nie przekraczać tych 45C, bo wywali ci zabezpieczenie zwane presostatem, przy 45C na środku zbiornika CWU masz w temp 70c+ to aż nadto.

rury na chudziaku to zbrodnia