Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak zdrożeje 30% to i nam rachunki skoczą o 30%

nie ma co gdybać - każdy odczyta na fakturze - poczekajmy, wg ost fakt, tar G11 za 1125kWh zapłaciłem 656,88zł, zatem 0,5839zł/kWh, oczywiście dane po podwyżce również podam. Dodam, że od września 2006 (0,3817zł/kWh) wg moich faktur prąd podrożał o 52,96%.

nie ma co gdybać - każdy odczyta na fakturze - poczekajmy, wg ost fakt, tar G11 za 1125kWh zapłaciłem 656,88zł, zatem 0,5839zł/kWh, oczywiście dane po podwyżce również podam. Dodam, że od września 2006 (0,3817zł/kWh) wg moich faktur prąd podrożał o 52,96%.

Lepiej policz ile będzie kosztował za 40 lat, bo tyle mi mniej więcej zostało :D

Może na chwile wrócicie do tematu i poradzicie jaką moc pompy ciepła dobralibyście do mojego domu

projekt em20 z kolekcji muratora

parametry domu: podłoga na gruncie 23cm styro, dach 20+15 wełny, ściany 20 wełny, okna trzyszybowe, wentylacja mechaniczna z reku bez GWC, po podłodze razem z garażem 200m^2, użytkowej będzie około 165m^2 z garażem oczywiście, obecnie osób będzie zamieszkiwać 2+1 ale docelowo więcej, podłogówka w całym domu wg projektu temp zasilania przy -20*C wynosi +40*C

Współczynniki przenikania ciepła:

Ściana zewnętrzna 0,18 U w/(m2K)

Okna zewnętrzne 0,8 - 0,9 U w/(m2K)

Drzwi zewnętrzne 2,0 U w/(m2K)

Podłoga na gruncie 0,17 U w/(m2K)

Stropodach 0,13 U w/(m2K)

Brama garażowa 1,3 U w/(m2K)

przy zadanych temperaturach łazienki +24[°C] garaż +12[°C] pozostałem pomieszczenia +20[°C] Φ wyszło 11140[W]

Nie policzyłem sam dokładnie OZC :( i wiem co na ten temat napiszecie. Powyższe dane są z projektu podłogówki.

Z ofert jakie dostaje najczęściej proponują pompy 8kW-10kW. Zastanawiam się nad nibe 1245 i osobiście skłaniam się ku 8kW ale chciałbym utwierdzić się w przekonaniu że dobrze zrobię. co proponujecie

Edytowane przez TTASZT

Dane z projektu podłogówki znacznie zawyżone, wg mojego zgrubnego szacunku projektowe obciążenie cieplne budynku to ok 5-7 kW, dla wymiany normowej.

Dla wymiany realnej czyli ok 0,5 to obciązenie będzie mniejsze o ok. 1-1.5 kW.

Dokładne wartości tylko po obliczeniach ozc.

ja sobie wybudowałem em20 o nieco gorszych parametrach jak podałeś w poście - mam pompe 8kW i jest OK (zapotrzebowanie liczone dla mojego budynku (nieco większego niż em20 w oryginale (adaptacja projektu) wynosi około 7kW. Pompe mam 8kW z racji dodatku na CWU (4osoby - wychodzi dodatkowy 1kW). Nadmienię że dom jest w Poroninie -a zima tego roku była ciężka.... Zawsze było powyżej 20 stopni ciepła :) Z drugiej strony projekt projektem, a wykonawstwo różne - uważaj na mostki termiczne przy ocieplaniu. Pozdrawiam