Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam w łazience 3m2 podlogówkę i dolożony grzejnik 1100 watt przy zasilaniu 75stop.

czy jeśli w ten grzejnik wejdzie woda o temperaturze okolo 25-30 stop ten grzejnik jakkolwiek wplynie na temperaturę w łazience?

do dużej łazienki warto zalożyć jakąś większą drabinkę?a może dowalić klimakonwektor

chcę zasilać te grzejniki temperaturą z podlogówki

POLACY NIC SIĘ NIE STAŁO

IDĘ PO KASZTELANA

Przy temperaturze powietrza +24C i zasilaniu grzejnika +25 to sorry, dużo większą moc wydzielasz przy szczotkowaniu zębów.

Instalacja już uruchomiona czy w trakcie? Są sposoby na bezbolesne (bez wyraźnego pogorszenia COP instalacji) "wyciągnięcie" wyższej temp. na zasilaniu ale trzeba to uwzględnić PRZED wykonaniem instalacji. Co na to Twój hydraulik?

Najprościej dwupłaszcz do cwu i osobny obieg do samych drabinek.

Każde wpięcie drabinek do obiegu podłogówki to według mnie lipa. Latem nie działa no i te oszałamiające temperatury.

A jeżeli zasobnik do CWU będzie z duuużą wężownicą a nie dwupłaszczowy, to jak proponujesz wpiąć dabinki w łazienkach ?

Można "zakombinować" z wykorzystaniem dolnej wężownicy. Nie górnej, bo szybko obniży temperaturę dostępnej wody użytkowej.

Ale nie polecam wężownic do PC. Wyjątkiem jest jakaś kosmiczna powierzchnia wymiany (ktoś pisał że ma 7,5m2) ale taki zbiornik jest droższy od dwupłaszcza z nierdzewki ;) -więc żadna alternatywa.

Czy 2 płaszczowy wolniej nie przekazuje ciepła do zgromadzonej wody cwu od zasobnika z duuuużą wężownicą ? W 2płaszczowym najpierw nagrzewa się płaszcz który przekazuje ciepło do wewnątrz do cwu. Z duuuużą wężownicą ciepło z wężownicy jest od razu przekazywane do cwu. W podobnej cenie otrzymamy 2płaszcz 380/120 i z węźownicą ok 4m2 300. Który z nich będzie miał większy zapas ciepłej wody ? Który z nich szybciej nagrzeje wodę ?

Czy 2 płaszczowy wolniej nie przekazuje ciepła do zgromadzonej wody cwu od zasobnika z duuuużą wężownicą ? W 2płaszczowym najpierw nagrzewa się płaszcz który przekazuje ciepło do wewnątrz do cwu. Z duuuużą wężownicą ciepło z wężownicy jest od razu przekazywane do cwu. W podobnej cenie otrzymamy 2płaszcz 380/120 i z węźownicą ok 4m2 300. Który z nich będzie miał większy zapas ciepłej wody ? Który z nich szybciej nagrzeje wodę ?

Czy wężownica jest bez wody ?szczególnie duuuuuża.

Co przeszkadza wodzie z płaszcza grzać od razu.

Jaka jest różnica w pojemności wodnej ?

Jak różnica czasu grzania ?

Sprawdź np ACV płaszczowy

Czy wężownica jest bez wody ?szczególnie duuuuuża.

Co przeszkadza wodzie z płaszcza grzać od razu.

Jaka jest różnica w pojemności wodnej ?

Jak różnica czasu grzania ?

Sprawdź np ACV płaszczowy

Każda wężownica jest z wodą ;) Płaszcz grzeje od razu tylko ze względu na jego pojemność (np. 260L) trwa to dłużej, bo najpierw nagrzewa się ten płaszcz, który to przekazuje ciepło do CWU (120L). Powierzchnia styku jest około 2m2. Taki z duuużą ok 4m2 wężownicą ma poj. CWU 300L. Nie porównywałem czasu grzania w obu wersjach.

W podanym przeze mnie przykładzie dwóch zasobników wężownica ma poj 25L a płaszcz 260L.

nie wyważaj drzwi otwartych oglądnij zbiornik Ziriusa, pisaliśmy o ty nieraz, najlepiej opłaca się z praktycznego punktu widzenia borygo w grzejniku drabinkowym i do tego grzałka. http://www.thermogolv.pl/oferta/zirius_m2/

Ja troche nie rozumiem o co chodzi ludziom z tym unoszeniem sie kurzu... zeby uniesc kurz potrzeba jakiejs konkretnej konwekcji, sporej roznicy temperatur... a przy podlogowce z pompa ciepla, gdzie ruchy temperatury sa na prawde niewielkie...

Przy zwyklych kaloryferach, tam to jest konwekcja, normalnie wichura - kurz lata gdzie popadnie ;)

Ludzie, litości. Jaki kurz przy podłogówce?

Bezwładność przy pompie ciepła jest najczęściej zaletą.

Od 2010 roku powinieneś zdążyć poczytać, było dziesiątki razy na ten temat.

czytałam, czytałam, własnie dziesiatki razy, więc napisałam, że to już wiem :) chodziło mi o inne minusy :)