Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Typowe ! rozpatrujemy celowość zastosowania danego typu ogrzewania bez znajomości zapotrzebowania na enerię potrzebną do ogrzewania wentylacji i cwu. Nic z takiego podejścia nie wynika nie da się określić tak prostego parametru jak czas zwrotu inwestycji, więc wszystko to fantazja. Jeżeli masz dom poprawnie wybudowany np. w standardzie energooszczędnym to bez względu na to jakie źródło energii zastosujesz zawsze będą niskie koszty użytkowania budynku. problem w tym że większość tych niby energooszczędnych domów ma parametry 2, 3 krotnie od nich gorsze.

Typowe ! rozpatrujemy celowość zastosowania danego typu ogrzewania bez znajomości zapotrzebowania na enerię potrzebną do ogrzewania wentylacji i cwu. Nic z takiego podejścia nie wynika nie da się określić tak prostego parametru jak czas zwrotu inwestycji, więc wszystko to fantazja. Jeżeli masz dom poprawnie wybudowany np. w standardzie energooszczędnym to bez względu na to jakie źródło energii zastosujesz zawsze będą niskie koszty użytkowania budynku. problem w tym że większość tych niby energooszczędnych domów ma parametry 2, 3 krotnie od nich gorsze.

W odniesieniu do których wypowiedzi to piszesz, bo jakoś nie kumam o co Ci chodzi ?

mam jakieś ostatnio dziwne spostrzeżenia[mam nadzieję że to nie przez słonce]

stan na dzi

zapotrzebowanie domu na ogrzanie domu to 4600 kwh rok

zapotrzebowanie cieplne przy minus 18 stopniach to 26 wattm2 11 wattm3

facet który mi będzie odpalał pompę powietrzną twierdzi żebym olał 2 taryfy i miał 1 taryfę-tutaj wychodzi przewaga gruntowych

jazda na 1 taryfie przy powietrznej jest zbliżona do grzania czystym prądem kosztowo

przyjmuję cop 2- żeby się nie rozczarować

po obliczeniach asolta widże że warto było się zastanowić nad grzaniem prądem , tzn prąd plus 2m3 drewna w kominku

z drugiej strony jak myślę o tych taryfach przy powietrznej wolałbym wybudować z 5-10 m2 mniejszy dom i mieć kasę na gruntową

fakt że mam w odwodzie kominek n21 .

nie rób tego na czuja, przy posadzce na ścianie zwłaszcza na gipsie może ci się pojawić biały lub lekko zielony meszek w postaci plamek, zwłaszcza za meblami w naroznikach sprawdzaj te miejsca co jakiś czas.

Tynki mam cementowo-wapienne, sufit i skosy to regipsy - ale to już nie przy podłodze.

Mam już zamontowany pomiar wilgotności i mam w na piętrze 56%. Zaopatrzyłem się w razie czego w osuszacz powietrza, na którym też pokazuje 56% więc jest dobrze. Za szafy będę zaglądał. Pozdrawiam

Edytowane przez rume

Witam wszystkich mam prośbę czy ktoś mógłby mi powiedzieć ile kosztowała by mnie pompa ciepła.

Mam działkę i projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-nerinach/m4f3e713b94824 i chciałbym zamontować pompę ciepła z zasobnikiem na ciepła wodę użytkowa chciałbym to zrobić w jednej firmie wraz z ogrzewaniem podłogowym i jednym kaloryferem w łazience, czy ktoś z fachowców mógłby mi powiedzieć ile mnie to będzie kosztowało, jestem zdecydowany na 100% lub czy mógłby mi ktoś polecić jakaś dobra firmę sprawdzoną a nie taka co tylko skórę zedrze interesują mnie ceny brutto pozdrawiam.

Witam wszystkich mam prośbę czy ktoś mógłby mi powiedzieć ile kosztowała by mnie pompa ciepła.

Mam działkę i projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-nerinach/m4f3e713b94824 i chciałbym zamontować pompę ciepła z zasobnikiem na ciepła wodę użytkowa chciałbym to zrobić w jednej firmie wraz z ogrzewaniem podłogowym i jednym kaloryferem w łazience, czy ktoś z fachowców mógłby mi powiedzieć ile mnie to będzie kosztowało, jestem zdecydowany na 100% lub czy mógłby mi ktoś polecić jakaś dobra firmę sprawdzoną a nie taka co tylko skórę zedrze interesują mnie ceny brutto pozdrawiam.

jeśli odpowie ci fachowiec to 70 000 pln to będzie super optymalnie. bierz chinola i będziesz zadowolony (pod warunkiem reku gw c20 styro ściana 20 styro podłoga 40 wełna dach-na razie idziesz z takim podejściem na rzeż niczym owieczka

jeśli odpowie ci fachowiec to 70 000 pln to będzie super optymalnie. bierz chinola i będziesz zadowolony (pod warunkiem reku gw c20 styro ściana 20 styro podłoga 40 wełna dach-na razie idziesz z takim podejściem na rzeż niczym owieczka

Z tymi "Chinolami" to bym był ostrożny. Instalator, który mi montował PC opisywał, jak taki Chinol dosłownie mu się w rękach rozsypywał. W końcu go podłączył, ale prosił by do niego już nie dzwonić.

I najważniejsze, powtarzane po sto kroć, DZ i GZ!!! a dopiero później PC. Jak te dwie rzeczy będą prawidłowo wykonane, to niemal każda PC sobie poradzi. A wystarczy jedną z nich skopać, to nawet najlepsza PC polegnie!

Z tymi "Chinolami" to bym był ostrożny. Instalator, który mi montował PC opisywał, jak taki Chinol dosłownie mu się w rękach rozsypywał. W końcu go podłączył, ale prosił by do niego już nie dzwonić.

I najważniejsze, powtarzane po sto kroć, DZ i GZ!!! a dopiero później PC. Jak te dwie rzeczy będą prawidłowo wykonane, to niemal każda PC sobie poradzi. A wystarczy jedną z nich skopać, to nawet najlepsza PC polegnie!

Z tymi opiniami instalatorów to trzeba być ostrożnym- a co ma mówić o chinolach musi mówić że są beee- w końcu musi zainteresować klienta produktem z którego można sporo skroić klienta i jeszcze mu wmówić jaki to super zakup dokonał.

Z tymi opiniami instalatorów to trzeba być ostrożnym- a co ma mówić o chinolach musi mówić że są beee- w końcu musi zainteresować klienta produktem z którego można sporo skroić klienta i jeszcze mu wmówić jaki to super zakup dokonał.

Nie miał żadnego interesu w tym by kłamać, pompę mi instalował trzy lata wcześniej;)

Jeżeli ktoś użytkuje Pompę Ciepła to czy zechciałby sie podzielić wrażeniami z tej zimy. Proszę podać moc, rodzaj kolektora, warunki gruntowe, i tego typu rzeczy. Jęzeli ktoś ma aktualne wyceny pomp to tez by były mile widziane. Z góry dzięki za spostrzeżenia.

Witam, moj domek ma ponad 140 m2, wsyzstko w podlogowce. Zamontowałem pompę ciepła firmy Galmet już 2 lata temu wraz ze zbiornikiem przeznaczonym do pomp ciepła również - to bylo w komplecie. Jako dolne zrodło to posiadam dwie studnie jedna zrzutow, a druga oczywiscie do pozyskiwania energii. Temperatura jaka uzyskuje to nawet 11 st a w najgorszych mrozach to około 7 st. Więc według mnie całkiem przyzwoita. Jedyny minus tego zrodła to pompa do pompowania wody z jednej studni do drugiej około 1kW co wpływa na cop. W sumie pompa ciepła była specjalnym zamówieniem w której zamontowany był czujnik przepływu i nie posiadała pompki obiegowej na dolne zrodło. Panowie zaproponowali mi pompe ciepła około 11kW dokładnie nie pamietam ale jakoś tak wychodzilo z obliczen na zapotrzebowanie. Co moge powiedzieć o niej i o wydatkach jakie poniosłem. Hm no w sumie jedno jestem zadowolony koszty za temperature w domu ok 21 st byly naprawde dla mnie zaskoczeniem 2150 zł w drugiej taryfie, wiec tuaj sie ucieszylem, posiadam również zbiornik do pomp ciepła o wiekszej pojemnosci niz potrzebuje ale dlatego ze wykorzystuje taryfe druga. To co mi sie udalo dowiedziec od chłopakow z technicznego to z jakich elementow jest zbudowana i jak to oczywiscie przystalo na człowieka dociekliwego to sprawdzilem co to za elementy, choc nie jestem jakims super specjalista, sprężarki copelanda seria ZH jedna z najlepszych sprezarek i bardzo wytrzymałych, następnie wymienniki firmy SWEP, mozna dużo o tej firmie poczytac w internecie i o opiniach, zawory i reszta to firmy ALCO, wiec stwierdzam że jakiegos bubla mi nie wsadzili a cenna tez była w miare przyzwoita. Dla mnie to jest duzy pluse, bo jak kazdy staram sie szukac oszczednosci a zarazem chce mieć urządzenie z porzadnych czesci bo to jest istotne przy wyborze producenta. Jeszcze chcial bym dodac ze przy mrozach około -25 st miescila sie praca w drugiej taryfie.