Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

lepsza i tańsza jest listwa ochronna do kompa

Przy uderzeniu pioruna i innych przepięciach listwę "ochronną" można sobie.... Jeśli boisz się przepięć to załóż ogranicznik przeciwprzepięciowy klasy B+C, np. http://www.moeller.pl/desktopdefault.aspx?pageid=319 lub coś podobnego. Najlepiej na wszystkie fazy dla całego domu. Zauważ, że maksymalny prąd udarowy tego modelu na 1-bieg. wynosi 12.5kA, czyli słownie 12500 A. Co da listwa w takim przypadku... Dodatkowo jeśli się boisz uderzeń pioruna w dom i wyindukowania wysokich napięć w instalacji wewnętrznej domu, to przed cennym urządzeniem możesz zainstalować ogranicznik typu D. Dobry ups będzie miał w sobie ogranicznik typu D, ale dobry nie będzie tani. Ograniczniki B+C to ochrona przed przepięciami pochodzącymi z instalacji zewnętrznej i ogranicza je do 1.5-1.2kV, D jest przeznaczony dla delikatnych urządzeń i chroni przed przepięciami wyindukowanymi wewnątrz domu oraz mniejszymi pochodzącymi z zewnątrz i ogranicza je do około 500V. Zerknij na opisy:

http://www.moeller.pl/Documentation/Katalogi/Katalog_EATON_opp_2010_PL.pdf

http://www.moeller.pl/Documentation/Broszury/Ochrona_przeciwprzepieciowa_broszura_2010.pdf

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie tak jak pisze rwxw

Ponadto awarie elektroniki od przepięć czy pioruna są częste. Co roku mamy kilka takich awarii. W tym roku już 3.

W dwóch koszty (naprawdę nie małe) wymiany elektroniki i silników agregatu pokrył... ubezpieczyciel.

Oprócz pompy siadła lodówka, komputer, część sprzętu rtv i odkurzacz centralny

Mieliśmy też zniszczenie płyty elektroniki po zwykłej wymianie kabla przez energetykę. Kopali, grzebali, włączali, wyłączali i.. nie ma zmiłuj. Po płycie.

Warto zainwestować w zabezpieczenia i się ubezpieczyć od tego typu zdarzeń :)

Ponadto awarie elektroniki od przepięć czy pioruna są częste

Ja zdecydowałem się na ogranicznik, gdy jeszcze nie miałem założonych gniazdek i kable wisiały ze ściany. Pewnego dnia, gdy chciałem pozakładać parę gniazdek i przełączników na budowie, przyszła burza. Coś mnie tknęło i stwierdziłem, że nie będę podczas burzy montował gniazdek. W pewnym momencie w pobliżu walnął piorun, a pomiędzy drutami wystającymi ze ściany, zbliżonymi do siebie na jakieś 5-7 mm przeskoczyła iskra. To mi dało do myślenia i postanowiłem dowiedzieć się jak zapobiegać przepięciom i kupiłem ogranicznik B+C.

Macie rację ,Ale jeżeli zamontujemy te wszystkie ograniczniki przepięć ,to chyba już nie potrzebne jest zabezpieczanie regulatora pc .

A chyba chodziło o taki przypadek

Prosty warystor z bezpiecznikiem często wystarczy szczególnie jak ktoś grzebie w elektryce.

Dobry piorun może przejść przez wszystko.

Edytowane przez hydraulik_

Witam,

Od tygodnia mam zainstalowaną i uruchomioną pompę Ecopower C7 i obserwujemy z niepokojem manometr, który podaje ciśnienie glikolu w dolnym źródle, które dość mocno się waha. Tydzień temu instalator nabił je do 2 barów, po kilku dniach manometr pokazywał 1,2 bara w czasie pracy pompy. Kiedy stanęła, wzrosło do 1,6. W piątek instalator znowu dolał glikolu (mówi, że prawdopodobnie w układzie jest jeszcze sporo powietrza, które jest stopniowo usuwane przez odpowietrznik) i manometr pokazywał 2 bary. Dziś, kiedy pompa pracowała - wskazywał 1,2 bara, a kiedy się wyłączyła - 1,8 bara.

Czy to jest normalne? Czy możemy sie spodziewać jakichś problemów z dolnym źródłem? Mamy dwie sondy pionowe po 80 m z firmy Muovitech, rozdzielacz marki Aspol w "kotłowni". Na pewno w widocznej części instalacji nie ma żadnych nieszczelności - jeśli już to w ziemi :( Czy możliwe, że sonda została uszkodzona przy umieszczaniu w ziemi, czy takie wahania ciśnienia są normalne?

hehehe....tatarak na 100 % masz pwietrze w dolnym zrodle, mialem identycznie.

Nawet instalator przyjezdzal odpwietrzac bo aut odpow. nie dawal sobie rady.

przez 4 godz gonil glikol w dolnym żrodle i nadal bylo to samo. Pozniej okazalo sie że w naczyniu DZ mialem multum powietrza.

Ja bujalem sie z tym z pol roku :p Niestety jak to starsi koledzy na FM stwierdzili stwierdzili frycowe musi zaplacic kazdy. Tegotypu spraw może byc wiele, jak wszystko wyprostujesz będziesz sie cieszyl tanioscią :)

Ciekawe dlaczego instalatorzy nadal stosują trujący glikol zamiast tańszego i lepszego od niego glicerolu - link:

http://www.innova-therm.pl/gliceryna-a-inne-substancje-bazowe.html

Może nie wiedzą, że coś takiego istnieje ?

Jest tu kilku na forum, więc liczę na odpowiedź ;)

Ameryki nie odkryłeś i nie uogólniaj :)

Glikol propylenowy jest NIEszkodliwy i NIEtoksyczny, ale droższy

A glikol etylenowy, jest szkodliwy i toksyczny, ale tańszy. Nie mówiąc już o zwykłym stężonym glikolu technicznym (nie tym do DZ) - dużo tańszy

I to inwestor niestety wybiera tańsze rozwiązania. Co poniektórzy na tym forum nawet płyn do chłodnic z hipermarketu kalkulowali, żeby taniej wyszło.

Przekonać klienta do dedykowanego glikolu propylenowego łatwo nie jest. No bo jak tu zapłacić 2-3 tys za glikol jak znajomy ma za 800 zł

A ten co podałeś to:

1. z ceną szału ni ma - jak propylenowy

2. ma wyższą lepkość niż glikole, a więc i opory przepływu

3. przenikalność cieplna podana w tym linku dla glikolu propylenowego jest 3x niższa niż podaje inny producent tegoż glikolu propylenowego do DZ.

Ale bardzo dobrze, że napisałeś, bo w wycenach DZ tylko mówi się glikol, glikol i tyle. A tak świadomość klientów rośnie :) bo pada pytanie: a jaki glikol?

glikol podobno co jakiś czas trzeba wymieniać...

spece od gazowych DZ mówią że co 3-5 lat, spece od glikolowych DZ zazwyczaj twierdzą że nigdy... po czym przyciśnięci mówią że raz na 10-15 lat

hmm ciekawe jak to jest

Jak zmieni swoje parametry to trzeba będzie go wymienić. Badałem po trzech latach i nic się z nim nie dzieje. W solarach to co innego.

wszystko znaczy trzeba będzie...

prawie się zdecydowałem na Nateę z Sofathu, ze względu na ograniczone miejsce na działce i na cenę...

zawsze jednak na końcu głowy swieci mi światełko - weź glikola z głębinową

ale nigdzie nie znalazłem pełnej instalacji - tzn. odwierty, DZ, kotłownia, podłogówka, pompa itp. - za 50 tys. Za DZ poziome tak, 2 firmy mi tyle powiedziały, z głębinowym jednak nikt... nikt nawet nie zblizyłe się do tej wartości

a budżet mam napięty

50 tys. i to wszystko...