Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po ponad pol roku "gardlowania" na tym forum za kablami?

Gdzie chlopie Twoja ponadprzecietna iteligencja i umiejetnosc czytania ze zrozumieniem tego, co Ci ludziska pisali o Twoich kabelkach? :-)

Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów.

A na poglądy wpływ mają ceny - a te też nie chcą być stałe.

Gratuluję stałości poglądów w sprawie PC:D

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja już kilka razy zmieniłem poglądy w sprawach budowlanych, raz nawet bardzo radykalnie. Kolega adam_mk wie coś o tym :)

To nic złego. Może nawet świadczyć o mocnym zgłębianiu tematu, dyskusjach itp

Moze to tez po zesci kwestia na co kogo stac?

Samochodu tez nie kupisz za np. 90 k zl bo przeciez to glupota, mozesz kupic inny za 45k zl ...

Ten drozszy nie spali dyzo mniej paliwa zeby sie ZWROCIL (bo to jest czestym argumentem przeciw) w jakims tam okreslonym czasie.

Wy tutaj dyskutujecie o nieoplacalnosci PCi gruntowej od dluzszego czasu a ja mam taka ju trzy lata i domniemam tylko ze ta roznica powoli mi sie zwraca (jesli ktos mysli w ten sposob). Gdybym czekal az stanieja i grzal np. pradem to za dwa a moze i trzy lata moja PCi bedzie "zarabiac na siebie" ... hehe...

Rachunki mam rzedu 1 400 - 1 500 zl/rocznie na co+cwu a samym pradem mialbym znacznie wyzsze, 5 000 - 5 500 zl rocznie (przeliczone na podstawie sumy zuzycia kWh z podlicznika i z gruntu).

Takie roznice sa oczywiscie przy "czystym" pradzie, przy gazie beda sporo mniejsze ale beda.

Pzdr.

w małym domu , dobrze zaizolowanym każde rozwiązanie bedzie ok

co kto woli

prąd czy powietrzna wymagają podjęcia małego ryzyka[mininimilazacja przy woddnej i kospelu]

ale ja to rozumię .

gdyby nie woda to robiłbym grzanie na prądzie.

albo z 10 m2 mniejszy dom i założył gruntową dla lepszego samopoczucia

Podobno "madrej glowie dosc dwie slowie".

Jakim inwalidztwem umyslowym trzeba sie wykazac, aby dopiero po pol roku dojsc do wniosku, ze woda faktycznie jest mokra, tak jak wszyscy na forum mi mowili. :-)

Być może nie widzisz między tymi rzeczami różnicy,podobnie zresztą jak nie widzisz różnicy między WG a WM czy ociepleniem 10cm a 20cm ale zapewniam Cię,że różnice są diametralne,taklże następnym razem najpierw zbadaj temat a potem pisz.

No to dobra "inteligentny inaczej uzytkowniku kalkulatora". Mam dom na ktorego ogrzewanie rocznie wydam c.a 1500 zl (licze bardzo sroga zime bo tyle wydalem w zeszlym zezonie na suszenie chalupy). Policz mi teraz koszt rekuperacji i to kiedy mi sie ona zwroci. Mam 15 pomieszcen w domu. Czekam niecierpliwie na wyniki Twoich rachunkow i nie wykrecaj sie sianem.

Koszt rekuperacji -strzelam od 6-8K za klocki do rekuperacji do ...górnej granicy nie ma.zależy ona od naiwności inwestora.o zwrocie się nie wypowiadam.baby na rynku mówią:-) ze to bardziej komfort niż zwrot

Mam WM z rekuperatorem i wiem, że NIGDY mi się nie zwróci. Wiem też, że NIGDY już nie chciał bym mieszkać w domu bez takiej wentylacji.

Co prawda to nie wątek o wentylacji. w pomieszczeniu z rekuperacja byłem tylko ...w centrach handlowych.tak mi się spodobalo :-) ze w pobudowanej chałupie ,zleciłem jej wykonanie.teraz stwierdzam ze zrobienie WM to bardziej zabawa w klocki lego niż ciężka robota.bardziej bym się skupił na zleceniu komuś wykonanie projektu WM.to jest sedno sprawy.a już w parterowce to już jest wogóle banał wykonać samemu.

Mam WM z rekuperatorem i wiem, że NIGDY mi się nie zwróci. Wiem też, że NIGDY już nie chciał bym mieszkać w domu bez takiej wentylacji.

Spokojnie Liwko :-). Chcial bym zglebic temat od strony ekonomicznej w wydaniu Arturka (czekam cierpliwie na jego obliczenia).

Moje zdanie na temam WM znasz juz. Musiala by byc praktycznie bezszelestna i umozliwioc okresowe czyszczenie kanalow dolotowych.

Wyliczenia czego ? Komfortu ? Braku grzyba na ścianie ? Zaduchu w lecie ? Te rzeczy można wyliczyć od strony ekonomicznej ?

A prosilem zebys nie wykrecal sie sianem, bo ja zadnych z tych objawow nigdy nie mialem przy grawitacyjnej?

Policz i wklej swoje rachunki (BTW Majac na uwadze Twoj komin, to ta reku za 5tys zl to co to jest? Jakies linki do centrali ktora masz. Jakie kanaly? Z czego zrobione i jak?) Wykaz sie inteligencja i nie udawaj glupka. :-)

W przeciwienstwie do Ciebie nie mam sie czego wstydzic. Nie zauwazylem pytanka.

Biorac pod uwage, ze i tak jeden komin stawialem to koszta tych czysto wentylacyjnych (szacuje, bo z arkusza cieko mi wyciagnac tylko sprawy wentylacyjne) bedza gdzies na poziomie 7 moze 8 tys zl.

Rekuperator ktory zakupiles nietety nie odpowiada moim standardom (zauwaz, ze mam gruntowke i popatrz jakie mam kominy).

Ja sie bardziej obawiam przy WG zbyt intensywnej wentylacji niz za malej. To nie mieszkanko 40m2 z 5 osobami "na pokladzie".

To teraz mam nadzieje, ze masz wszelkie dane, zeby miec odwage przedstawienie swojej wersji kalkulacji dla MOJEGO domu i MOICH wymagan na WM.

Nie mylcie!

Wentylacja to wentylacja, a rekuperacja to rekuperacja. Wentylacja grawitacyjna w dzisiejszych czasach i dzisiejszych domach to archaizm. Takie jest moje zdanie. Koszt wykonania bardzo podobny co grawitacyjnej.

Natomiast czy chcemy mieć rekuperację to już inna para kaloszy.

Jedno i drugie dla podniesienia komfortu warto zrobić.

Co do czyszczenia kanałów już się wypowiadałem, a nawet wklejałem zdjęcia takich po trzech sezonach. Szkoda sobie znowu strzępić na to języka.

No ale takie "chciejstwo" moze byc napedzane np gigantycznymi oszczednosciami. Pomomo, ze nie chcialem miec za bardzo WM to rachunek ekonomiczny mogl mnie do tego przekonac. Tak nie bylo. Jeden i drugi system wentylacji (dobrze zrobiony - nie mowie o kominkach do odpowietrzenia pionow kanalizacyjnych uzytych do wentylacji pomieszczen) poradzi sobie z zadaniem.

No ale "zaraz" Arturo udowodni ile trace PLNow majac WG. :-)

WM działa zawsze

WG działa tylko przy różnicy ciśnień

Liwko, chyba nie myslisz, ze ja od wiosny do jesieni siedze przy szczelnie pozamykanym domu. Ja mam okna otwierane i po przeprowadzeniu sie z centrum miasta na lake korzystam z mozliwosci ich uchylenia do bolu. Tu ptaszek zaspiewa, tam swierszcz zacyka. Zaba sie odezwie, maciejka zapachnie wieczorem. :-)

Uwierz mi na slowo, ze nie ma ABSOLUTNIE mowy o jakims zaduchu czy czymkolwiek chocby podobnym.

ja np chciałem wentylację z reku żeby między innymi pompa powietrzna spokojnie starczyła do ogrzania domu za miast gruntowej .

w ten sposób chciałem uniknąć wydawania dodatkowych 20- 30 tyś na gruntową.

przy zapotrzebowaniu na ciepło 4600kwh sezon to copy pompy nie mają aż tak dużego znaczenia

co innego przy 8000-15000 kwh.

choć i wtedy to trzeba przemyśleć.

z tych 4600 kwh pompa będzie musiała pokryć z 2-3 tyś kwh pewnie

ja np chciałem wentylację z reku żeby między innymi pompa powietrzna spokojnie starczyła do ogrzania domu za miast gruntowej .

w ten sposób chciałem uniknąć wydawania dodatkowych 20- 30 tyś na gruntową.

przy zapotrzebowaniu na ciepło 4600kwh sezon to copy pompy nie mają aż tak dużego znaczenia

co innego przy 8000-15000 kwh.

choć i wtedy to trzeba przemyśleć.

z tych 4600 kwh pompa będzie musiała pokryć z 2-3 tyś kwh pewnie

Ale wiesz, ze WM to zysk rzedu 20% na ogrzewaniu (bez uwzglednienia kosztow eksploatacji WM bo ona tez potrzebuje energii)?

Liwko, chyba nie myslisz, ze ja od wiosny do jesieni siedze przy szczelnie pozamykanym domu. Ja mam okna otwierane i po przeprowadzeniu sie z centrum miasta na lake korzystam z mozliwosci ich uchylenia do bolu. Tu ptaszek zaspiewa, tam swierszcz zacyka. Zaba sie odezwie, maciejka zapachnie wieczorem. :-)

Uwierz mi na slowo, ze nie ma ABSOLUTNIE mowy o jakims zaduchu czy czymkolwiek chocby podobnym.

A kto mi zabroni z tego korzystać?

Jak jest piekny dzień to otwieram drzwi tarasowe, jak jest burza to zamykam (nie mam wtedy zaduchu jak przy grawitacyjnej), jak nie ma komarów i meszek otwieram, jak są zamykam. Jak sąsiad nie pali liści lub trawy otwieram, jak pali zamykam. Jak nikt mi nie hałasuje kosiarką czy betoniarką otwieram, jak hałasuje zamykam. Tak wyliczać można bez końca, jednak zawsze gdy mam zamknięte okna i drzwi, to przy WM będzie zawsze świeże powietrze. Nawet jak jest gruba impreza a na zewnątrz duchota to nie mam problemów.