Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich! :-)

A czy ktoś się zastanawiał, czy można by wykorzystać wodę w wodociągu jako medium dolnego źródła?

Tzn. woda w sieci wodociągowej ma około 15 stopni zawsze, także zimą. Można by nią ogrzewać wymiennik ciepła i pompować z powrotem do sieci wodociągowej. Wody w niej jest sporo, więc obniżenie temperatury medium w wodociągu powinno być nieznaczne.

:-)

Jak sądzicie?

to przekręcik :D

witam ponownie

dzisiaj przetestowałem podgrzewanie CWU, w trochę ponad godzinę woda osiągnęła 47 z 15 przy zużyciu 3kwh, DZ 13/9, jakie to mniej więcej COP? czy to dobry wynik?

przepływomierze mają bardzo podobne wskazania przepływu(ok 2L/m). Próbowałem puszczać po kolei każdy obwód osobno ale chyba nic to nie dało(powietrze nie uchodziło przez odpowietrzniki na rozdzielaczach), na górze słyszałem przelewającą się wodę w rozdzielaczu co może znaczyć że jest zapowietrzony ale jak jeszcze mogę spróbować to odpowietrzyć? poluzować śrubę na pompie obiegówki??

teraz dt DZ na 3 biegu = 0,5 na 1 = 1,5

podłogówka ma ok 1000m rurek, pojemność 170dm3 pętle 60-100m, podłogówka 200m2

od tego można odjąć garaż 25m2 i 50m rurek bo teraz ten obwód jest zamknięty

podobno na każdy kw mocy pompy powinno być minimum 20litrów wody w obiegówce... prawie się na to minimum łapie.

Portal: Jak bys mial pozapowietrzana podlogowke, to na rotametrach bys to raczej zuwazyl.

masz na myśli to że rotametry pokazywałyby większe przepływy?

Edytowane przez portal

DZ 13/9

To sugeruje że PC sprawna z dużym prawdopodobieństwem.

4K "zbiera" z DZ a tym samym gdzieś tę energię MUSI oddać i z pewnością oddaje.

Jeśli masz podłogówkę bezpośrednio zasilaną z pompy ciepła to praktycznie uzyskanie takiej Dt (=2K) przy takiej podłogówce jest nierealne. Teraz podejrzewam zły pomiar (walnięty czujnik, o ile to rezystancyjny, ewentualnie zły kontakt z rurą czujnika na wyjściu ze skraplacza). SPRAWDŹ DOKŁADNIE (może inny pomiar, nie przez sterownik PC) czy to na pewno jest tak mała Dt bo dla mnie wątpliwa sprawa ;)

Pytałem o temperaturę na wyjściu ze skraplacza, miałem na myśli podczas pracy na podłogówkę. Nieprecyzyjnie zapytałem...

Odpowietrzenie to najlepiej każdą pętlę świeżą wodą np. z sieci a drugi koniec "w kosmos". I tak po kolei.

Odpowietrzanie w układzie podczas pracy jest trudne, chyba że instalator umieścił (baaaardzo rzadki przypadek) odpowietrzniki w kawałkach rury o dużo większej średnicy niż przewody zasilające...

Pytałem o temperaturę na wyjściu ze skraplacza, miałem na myśli podczas pracy na podłogówkę. Nieprecyzyjnie zapytałem...

pompa włącza się na 2-3 min i podnosi temperaturę zasilania do ok 30c, powrót ok 28c, po tym wyłącza się na kilka min, chyba minimalny czas postoju jest ustawiony na 6 min.

W czasie tych 6 min temp dosyć szybko spada do ok 23? strzelam bo nie jestem na miejscu.

Edytowane przez portal

Witam wszystkich! :-)

A czy ktoś się zastanawiał, czy można by wykorzystać wodę w wodociągu jako medium dolnego źródła?

Tzn. woda w sieci wodociągowej ma około 15 stopni zawsze, także zimą. Można by nią ogrzewać wymiennik ciepła i pompować z powrotem do sieci wodociągowej. Wody w niej jest sporo, więc obniżenie temperatury medium w wodociągu powinno być nieznaczne.

:-)

Jak sądzicie?

Można tak zrobić, trzeba sporo "popracować" aby uzyskać zezwolenia. Opłacalne dla duuużych mocy (dużych w porównaniu do domu jednorodzinnego).

Już o takim układzie w PL słyszałem, jakiś "rodzaj" czarnych w sutannach z wieloma guzikami w jakimś "klasztorze" czy cuś na ten kształt wprowadził to w życie ładnych kilka lat temu.

Tak jak piszesz, schłodzenie wody wydaje się bardzo małe a wręcz pomijalne, jednakże wątpliwy jak dla mnie jest efekt ekologiczny takiego przedsięwzięcia i ekonomiczny w skali makro tym bardziej. DLACZEGO? Ano dlatego, że te xxxkW mocy pozyskują czarni za darmochę, ale reszta "gawiedzi" czyli cała reszta odbiorców indywidualnych jest ZMUSZONA bez zapytania o zgodę grzać wodę chłodniejszą o te symboliczne 0,5K na herbatkę w czajniku elektrycznym z COP=1

Całą ekonomię w skali globalnej oraz ekologię DIABLI WZIĘLI - ciekawie to tutaj pasuje ;) :D

Edytowane przez wihajster
literówka ;)

pompa włącza się na 2-3 min i podnosi temperaturę zasilania do ok 30c, powrót ok 28c, po tym wyłącza się na kilka min, chyba minimalny czas postoju jest ustawiony na 6 min.

W czasie tych 6 min temp dosyć szybko spada do ok 23? strzelam bo nie jestem na miejscu.

Tak nie powinna działać. Zmień ustawienia, jak sam nie poradzisz sobie to poproś instalatora.

Tym bardziej przy podłogówce praca powinna być baaaardzo długa i długi postój, ale w różnych pompach różnie to się udaje.

Przez 2 minuty obieg chłodniczy może nie zdążyć się ustabilizować stąd przypuszczalnie mała DT??????

..a te minimalne 20l/1kW dotyczą instalacji grzejnikowej, podłogówka rządzi się innymi prawami.

Tak nie powinna działać. Zmień ustawienia, jak sam nie poradzisz sobie to poproś instalatora.

Tym bardziej przy podłogówce praca powinna być baaaardzo długa i długi postój, ale w różnych pompach różnie to się udaje.

na jakie ustawienia mam zmienic? dzięki liwko mam kod dostępu do menu instalatora

Jak mogę ustawić dłuższa cykle pracy jeżeli pompa osiąga zadaną temperaturę w miarę szybko?

Przez 2 minuty obieg chłodniczy może nie zdążyć się ustabilizować stąd przypuszczalnie mała DT??????

zauważyłem że po kilku dniach cykle się wydłużają, ale delta się nie zmienia

sporo testowania przede mną

..a te minimalne 20l/1kW dotyczą instalacji grzejnikowej, podłogówka rządzi się innymi prawami.

hm.. czyli... na grzejnikowe przy mojej pompie potrzebowałbym 180l a moja podłogówka ma pojemność 170l... czyli za mało??? może dlatego taka mała dt?

Edytowane przez portal

Tej pompy i tego sterownika nie znam - bawię się "po mojemu" i robię sterowanie nieco inaczej niż większość wielkiej branży pompowej. Więc w tym nie pomogę, ale masz instalatora, jakiś serwis choćby na telefon więc z pewnością pomogą!! Jutro atakuj i przedstaw problem, śmiało.

Jeżeli na dłuższym cyklu delta bez zmian to jak pisałem wcześniej - podejrzewam teraz zły pomiar, może rzeczywista delta jest większa!

Ilością wody w instalacji przy podłogówce się nie przejmuj - tutaj to bez znaczenia! Czyli OK!

no tak, 3 min działania pompy i powrót GZ ok 28c, w sumie temperatura powrotu podnosi się prawie tak szybko jak temperatura zasilania przy grzaniu CWU

sprawdź temperatury(najlepiej pirometrem) na rozdzielaczu, na poszczególnych pętlach. Nawet ręką powinieneś poczuć znaczną różnicę między zasilaniem a powrotem. Musi zbyt szybko wracać ta ciepła woda.

Tej pompy i tego sterownika nie znam - bawię się "po mojemu" i robię sterowanie nieco inaczej niż większość wielkiej branży pompowej. Więc w tym nie pomogę, ale masz instalatora, jakiś serwis choćby na telefon więc z pewnością pomogą!! Jutro atakuj i przedstaw problem, śmiało.

tylko poczekam z telefonem do momentu właściwego uruchomienia pompy po przeprowadzce, możę coś się unormuje.

pamiętam że zwracałem jakiś czas temu instalatorowi uwagę na tą deltę, powiedział że wszystko jest ok...:sick: mam się upierać że nie jest?

Edytowane przez portal