Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak juz policzysz rozmiar DZ, to dodaj sobie 25-30% do tego co wyjdzie. Kosztowo to beda "grosze", a bedzisz mial spokojna glowe i ladne temperatury w lutym. :-)

Dokładnie. Najpierw oblicze DZ, a następnie chcę to wpasować w działkę. Działka jest duża tylko, że przez część przechodzi wodociąg (ze skiesa) i to mi troszkę bruździ. Najpierw ustalę jak to się będzie miało do wielkości obliczonej DZ, jeżeli zostanie miejsce to wykorzystam pozostałą powierzchnię, i tu pytanie czy bezkarnie mogę zwiększać powierzchnię kolektora DZ, oczywiście z zachowaniem długości pętli. Prace ziemne nie powinny mnie dużo kosztować, dla tego zaoszczędzone środki chcę wykorzystać na materiał. Więc czy istnieją ograniczenia co do wielkości DZ.

P.S. Dopiero zaczynam więc pytań będzie coraz więcej. Jeszcze ktoś ma namiary na firmę?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zmieniaj szybko ja też mam budowlany i to bardzo duuuuużo kosztuje:o

musiałem zmniejszyć temp. do 8*C bo bym zbankrutował:p

właśnie rozpocząłem zbieranie papierów do odbioru mam nadzieję że

pójdzie w miarę szybko :)

No tak a ja ustawiłem 15 C i wyjechalem wroce to pewnie bedzie ladny rachunek za prad, dokumenty juz mam tak wiec zaraz odbiór i zmiana taryfy.

Pragnę poinformować miłośników pomp ciepła, że uruchomilismy z sukcesem instalację pc Zirius M2-18,

dzięki czemu zostanie poszerzona oferta pc marki Zirius, pc przerzuca 17m3 czynnika na godzinę, zużywając przy tym 3,7 kwh, przedział jej pracy miesci się w temperaturze skraplania 0-40C dzieki czemu jest gwarantowany COP na poziomie 5,5, dodatkowo istalacja zotała wzbogacona w dochładzacz skroplin dzieki czemu została dodatkowo podniesiona sprawność układu. Obecnie pc jest w fazie testów, w najbliższym czasie do oferty mogą zostać dodane dodatkowe modle Ziriusów m2- 16kw, m2-18kw, co czyni ofertę tańszą ze względu na brak konieczności stawiania kaskady pc, dając w zamian mniejsze zużycie prądu.

Witam!

Mam prośbę do Szanownych Forumowiczów i mam nadzieję, że wśród nich są również instalatorzy. Parę dni temu wystąpił u mnie problem z pompą ciepła powietrze/woda do CWU. Podgrzewacz firmy CK VT152. Podgrzewacz jest po gwarancji.

Nie było by problemu z poproszeniem serwisu tej firmy gdyby nie wysoki koszt dojazdu jaki sobie liczą (nie licząc już kosztu samej naprawy). Jak policzyłem, to gdyby tak mieli przyjechać 3 razy to kupiłbym nowy podgrzewacz, choć już nie u nich gdyż są za daleko.

Szukam kogoś kto by mi pomógł a mieszka/działa w opolskim lub śląskim. Tak gdzieś do 100 km - koszty dojazdu będą zdecydowanie mniejsze niż z Grudziądza.

Generalnie chcę znaleźć jakąś firmę lub osobę do serwisowania moich pomp.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam,

MarekM