Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ile byście dali kw pc glikolówa (pełen komfort) dla domu z bali 300m2, kubatura 900m3, went grawi, ściana fundamentowa docieplona 20 styro jakies zwykłe eps80, pod wylewką 12 cm styro, ściana bal świerkowy 24cm, okna 1,5 bez dużych przeszkeń, w dachu 20 wełny na to panel świerkowy 10 mm, na dole 200m2 podłogówki max 35C, góra grzejniki max 45C, ile liczyć przenikalnośc bala 0,4? proszę o opinie starych wyjadaczy dawno "hydrauli nic nie pisał pozdr

Jak dobrze,że mieszkam tam gdzie mieszkam ;)

Ja przejście z budowlanego na normalny miałem od razu po tym jak zrobiłem elekryczną instalację wewnętrzną.Elektryk wypisał tylko świstek,że instalacja jest wykonana zgodnie ze sztuką i już :)

Ale ja jeszcze przed budową miałem przyłącze docelowe czyli skrzynka na słupie,babka w BOK gdzie załatwiałem prąd na działkę zapytała mi się czy chcę przyłącze docelowe czy tymczasowe budowlane,wybrałem oczywiście docelowe :)

:sick::mad:

tylko dlaczego jedni mogą a inni nie :sick:

Też przez to przechodziłem. Napisałem pismo do PGE Lublin pod którego podlegam, na jakiej podstawie żąda się odbioru budynku do przejścia z taryfy budowlanej na G. Do odbioru budynku tak samo potrzebny mi kominiarz itd. Co to ma wspólnego z energią. Okazuje się jednak że można przez oświadczenie.

"W odpowiedzi na Pańską wiadomość dotyczącą warunków przejścia z taryfy C11 na taryfę G12 uprzejmie informuję, że standardowo w takiej sytuacji wymagana jest decyzja o pozwoleniu na użytkowanie obiektu dla celów mieszkalnych lub zaświadczenie o przyjęciu zgłoszenia obiektu do użytkowania. Zawiadomienie o zakończeniu budowy i wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie, zgodnie z Prawem budowlanym, stanowi końcowy etap budowy, po którym można przystąpić do użytkowania obiektu. Przedstawienie przedmiotowych dokumentów po zakończeniu budowy nie powinno nastręczać problemów a przyznanie taryfy G jest w takiej sytuacji oczywiste.

W tym miejscu zwracamy uwagę, że warunkiem koniecznym do przyznania taryfy G jest korzystanie z energii elektrycznej na cele gospodarstwa domowego. Jeżeli Odbiorca z różnych przyczyn nie może okazać wymaganych dokumentów, a użytkuje obiekt na cele gospodarstwa domowego, taryfa G może zostać przyznana po przedstawieniu oświadczenia o przeznaczeniu lokalu na cele gospodarstwa domowego oraz potwierdzającego przygotowanie instalacji odbiorczej. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości Operator Systemu Dystrybucyjnego ma prawo do kontroli dotrzymywania warunków zawartej umowy, w szczególności zgodności sposobu wykorzystywania energii elektrycznej z warunkami określonymi w umowie. Jeżeli więc użytkuje Pan budynek na cele gospodarstwa domowego, zapraszamy do naszego biura w Ełku z oświadczeniem o zużywaniu energii na cele gospodarstwa domowego. Natomiast stosowne oświadczenie w zakresie stanu instalacji elektrycznej jest elementem wniosku o zawarcie umowy.

Jeżeli w Pana ocenie, pracownicy PGE w Ełku udzielili nie pełnej informacji, uprzejmie przepraszamy. Dołożymy starań, aby taka sytuacja się nie powtórzyła."

Edytowane przez wojbyl

Też przez to przechodziłem. Napisałem pismo do PGE Lublin pod którego podlegam, na jakiej podstawie żąda się odbioru budynku do przejścia z taryfy budowlanej na G. Do odbioru budynku tak samo potrzebny mi kominiarz itd. Co to ma wspólnego z energią. Okazuje się jednak że można przez oświadczenie.

"W odpowiedzi na Pańską wiadomość dotyczącą warunków przejścia z taryfy C11 na taryfę G12 uprzejmie informuję, że standardowo w takiej sytuacji wymagana jest decyzja o pozwoleniu na użytkowanie obiektu dla celów mieszkalnych lub zaświadczenie o przyjęciu zgłoszenia obiektu do użytkowania. Zawiadomienie o zakończeniu budowy i wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie, zgodnie z Prawem budowlanym, stanowi końcowy etap budowy, po którym można przystąpić do użytkowania obiektu. Przedstawienie przedmiotowych dokumentów po zakończeniu budowy nie powinno nastręczać problemów a przyznanie taryfy G jest w takiej sytuacji oczywiste.

W tym miejscu zwracamy uwagę, że warunkiem koniecznym do przyznania taryfy G jest korzystanie z energii elektrycznej na cele gospodarstwa domowego. Jeżeli Odbiorca z różnych przyczyn nie może okazać wymaganych dokumentów, a użytkuje obiekt na cele gospodarstwa domowego, taryfa G może zostać przyznana po przedstawieniu oświadczenia o przeznaczeniu lokalu na cele gospodarstwa domowego oraz potwierdzającego przygotowanie instalacji odbiorczej. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości Operator Systemu Dystrybucyjnego ma prawo do kontroli dotrzymywania warunków zawartej umowy, w szczególności zgodności sposobu wykorzystywania energii elektrycznej z warunkami określonymi w umowie. Jeżeli więc użytkuje Pan budynek na cele gospodarstwa domowego, zapraszamy do naszego biura w Ełku z oświadczeniem o zużywaniu energii na cele gospodarstwa domowego. Natomiast stosowne oświadczenie w zakresie stanu instalacji elektrycznej jest elementem wniosku o zawarcie umowy.

Jeżeli w Pana ocenie, pracownicy PGE w Ełku udzielili nie pełnej informacji, uprzejmie przepraszamy. Dołożymy starań, aby taka sytuacja się nie powtórzyła."

to pogratulować obsługi klienta

też próbowałem w ten sposób

i otrzymałem pismo

enea pismo.jpg

Takim to dobrze

Ja jeszcze zbieram papiery

Ja zebrałem papiery w ciagu dwoch dni no mapka po tyg a odb.tech po zlozeniu po tyg.

Umowa z ZE 15 minut no i rozmowa z odpowiedzialnymi za przeprogramowanie i po 24 godz byly dwie taryfy trzeba bylo porozmawiac poniewaz takie zlecenia trwaja i 14 dni

Pozdrawiam i Powodzenia mnie budowlany zjadl osuszanie i PC na 15 C pociagnely duuuuuzo no i ekipa w srodku zaroweczki min 100W.

Edytowane przez peter12

Ja zebrałem papiery w ciagu dwoch dni no mapka po tyg a odb.tech po zlozeniu po tyg.

Umowa z ZE 15 minut no i rozmowa z odpowiedzialnymi za przeprogramowanie i po 24 godz byly dwie taryfy trzeba bylo porozmawiac poniewaz takie zlecenia trwaja i 14 dni

Pozdrawiam i Powodzenia mnie budowlany zjadl osuszanie i PC na 15 C pociagnely duuuuuzo no i ekipa w srodku zaroweczki min 100W.

tzn jak to jest z tym odbiorem nie muszę czekać 21 dni

bo wyczytałem że po 21 jest tak zwana milcząca zgoda

a Ty napisałeś że miałeś po tygodniu?

Zieli dostałeś pismo z Enea w którym napisali że taryfa C może zostać zmieniona na G po zakończeniu budowy - zgoda i tak jest jak rozumiem. Taki zapis może nam zrobić np. kierownik budowy w dzienniku budowy. Jeżeli żądają odbioru budynku poproś o wyjaśnienie na jakiej podstawie prawnej dostawca energii występuje z takim żądaniem, ja nie znalazłem żadnego przepisu nakazującego w sposób jednoznaczny posiadania takiego dokumentu. Do odbioru budynku przez nadzór budowlany potrzebuję kominiarza, instalację CO, świadectwo energetyczne itd. - co to ma wspólnego ze zmianą taryfy? Jeżeli jest to możliwe niech przedstawią przepis który uzależnia zmianę taryfy z C11 na G12 od posiadania takiego pozwolenia. Ciekawostką jest że niektórzy dostawcy energii nie stwarzają takich problemów, wystarczy tam oświadczenie o zakończeniu prac budowlanych i zobowiązaniu się do wykorzystania energii do celów gospodarstwa domowego.

Budynku nie odbieram bo na razie tam nie mieszkam. Zostały mi prace wykończeniowe malowanie, szpachlowanie, układanie glazury, terakoty. Czy do tego potrzebuję taryfę budowlaną ?!! Jestem ciekaw czy ten przedstawiciel Enea który pisał to pismo za każdym razem gdy robi remont mieszkania zmienia sobie taryfę na budowlaną. Jest to zwykłe wyciąganie kasy.

Edytowane przez wojbyl