Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o zakączeniu na pewno nie, ale o zakończeniu to już może tak, jak piszesz to słownik Ci podkreśla, że masz coś źle napisane, korzystaj z tego ...

Szkoda że nie podkreślił Ci budoby, bo nie było tak napisane, ale dzięki za info.

Ale chodzi mi o to jak mają wejść, skoro żeby dostać się do steropianu lub wełny musiały by przegryźć listwę startową, albo belkę na 5cm grubą, to wyjaśnij mi któredy te kuny maja się dostać do ocieplenia??

jeżeli chodzi o koszta to gaz wychodzi taniej, ale na indukcji dużo szybciej wszystko ugotujesz, nie okopcają się garnki, i wogóle dużo lepiej się gotuje. większość użytkowników którzy mieli i gaz i indukcję, lepiej wypowiada się o indukcji

No chyba nie do końca, mam PC powietrze-powietrze, działała tej zimy nawet przy -25 stopniach na polu, grzałka się nie załączała bo jej poprostu nie ma, chyba że mówimy o grzałce 40W do ogrzania oleju, ale to jest wartość pomijalna, więc chyba ale ktoś fizykę nagioł, albo nie do końca znasz technologię pracy tych urządzeń. Jestem laikiem w tych sprawach ale u mnie taka pompa działa i nawet przy tych -25st, ogrzała mi chałupę.

Jak widać każdemu może się zdarzyć.

styropianu nie steropianu

w ogóle nie wogóle

po prostu nie poprostu

nagiął nie nagioł

Edytowane przez wojbyl

Szkoda że nie podkreślił Ci budoby, bo nie było tak napisane, ale dzięki za info.

Jak widać każdemu może się zdarzyć.

styropianu nie steropianu

w ogóle nie wogóle

po prostu nie poprostu

nagiął nie nagioł

Masz jakiś kompleks?? napisałem żebyś poprawił rażący błąd, a ty przeszukujesz moje posty w poszukiwaniu błędów, wieśniak jesteś i tyle

ale dzięki, błędy poprawię

Edytowane przez 1igor1

Masz jakiś kompleks?? napisałem żebyś poprawił rażący błąd, a ty przeszukujesz moje posty w poszukiwaniu błędów, wieśniak jesteś i tyle

Kolega ma racje, w końcu przecież w przeglądarce jest edytor, wystarczy trochę chcieć.

Nie chciałem pokazać że sam jesteś burak, a każdemu może się zdarzyć. Poprawiasz innych a sam robisz babole. Polonista się znalazł.

Zieli dostałeś pismo z Enea w którym napisali że taryfa C może zostać zmieniona na G po zakończeniu budowy - zgoda i tak jest jak rozumiem. Taki zapis może nam zrobić np. kierownik budowy w dzienniku budowy. Jeżeli żądają odbioru budynku poproś o wyjaśnienie na jakiej podstawie prawnej dostawca energii występuje z takim żądaniem, ja nie znalazłem żadnego przepisu nakazującego w sposób jednoznaczny posiadania takiego dokumentu. Do odbioru budynku przez nadzór budowlany potrzebuję kominiarza, instalację CO, świadectwo energetyczne itd. - co to ma wspólnego ze zmianą taryfy? Jeżeli jest to możliwe niech przedstawią przepis który uzależnia zmianę taryfy z C11 na G12 od posiadania takiego pozwolenia. Ciekawostką jest że niektórzy dostawcy energii nie stwarzają takich problemów, wystarczy tam oświadczenie o zakończeniu prac budowlanych i zobowiązaniu się do wykorzystania energii do celów gospodarstwa domowego.

Budynku nie odbieram bo na razie tam nie mieszkam. Zostały mi prace wykończeniowe malowanie, szpachlowanie, układanie glazury, terakoty. Czy do tego potrzebuję taryfę budowlaną ?!! Jestem ciekaw czy ten przedstawiciel Enea który pisał to pismo za każdym razem gdy robi remont mieszkania zmienia sobie taryfę na budowlaną. Jest to zwykłe wyciąganie kasy.

przyznam szczerze że nie mam już ochoty z nimi walczyć

za około tydzień złoże papiery do odbioru budynku

i będą mogli mnie w pompę pocałować będą musieli zmienić taryfę :p

Witam

Przejście z taryfy C na G wymaga żeby obiekt był oddany do użytkowania, jednak zawsze można to załatwić rozmową.

Co do pisma z Enea to ja bym się spytał na jakiej podstawie wymagają podpisu osoby z kwalifikacjami dozoru „D” ? Po pierwsze buduje się na podstawie prawa budowlanego i tam jest wyraźnie określone że osoby z kwalifikacjami dozoru mogą sprawdzać instalacje w badaniach okresowych. Instalacja nowo budowana pod to nie podchodzi i wymaga zgodnie z PB osoby z uprawnieniami budowlanymi. Później może to robić osoba posiadająca zaświadczenie „D”. Inna sprawą jest że Inwestor też podlega pod PB i sam może napisać oświadczenie że jego instalacja jest sprawna i się nadaje do eksploatacji i nikt tego nie może zakwestionować. Oczywiście w takim przypadku przy wypadku (porażeniu prądem) ze skutkiem wiadomym prokurator sprawdzi kto co robił, ale to już inna bajka.

Fajna, ale posprzatac mogles przed fotka chociaz :-)

Grzalke tez tak mialem w zasobniku. Jesli to do legionelli, to lipa. Zmienisz na gniazdo we flanszy i to szybko.

http://szkut.com/dom/Dom66.jpg

A dlaczego myslisz ze zmienie???Jezeli wiesz cos to pisz to zaraz bede myslal nad zmiana, pozaty co to za pompa niebieska po prawej stronie na fotce obok zbiornika duza jakas .Co do sprzatania to fotka zaraz po skonczeniu malowania a tak pozatym to jedyne pomieszczenie ktore mam wykonczone i to moja przebieralnia jest:-)

Pozdrawiam

Edytowane przez peter12

A dlaczego myslisz ze zmienie???Jezeli wiesz cos to pisz to zaraz bede myslal nad zmiana, pozaty co to za pompa niebieska po prawej stronie na fotce obok zbiornika duza jakas .Co do sprzatania to fotka zaraz po skonczeniu malowania a tak pozatym to jedyne pomieszczenie ktore mam wykonczone i to moja przebieralnia jest:-)

Pozdrawiam

Zerknij na ten moj watek (chyba szybciej bedzie):

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207150-Legionella-jak-uchronic-sie-przed-nimi-majac-PCi

Ta pompa po prawej i duzy baniak u gory to zespol hydroforowy. Mam wywiercona studnie na ogrodzie.

Dzień dobry.

Proszę o pomoc w następującej sprawie: Pompa ciepła Copellander nie dogrzewa ciepłej wody użytkowej w bojlerze 300l – wyłącza się od wysokiego ciśnienia freonu. Na cwu pompa pracuje ok. 20 minut i wyłącza się. Parametry układu przed wyłączeniem:

- ciśnienie freonu: niskie 0,25 MPa, wysokie 2,8 MPa (2,8 MPa to wartość przy której wyłącza presostat, jest to wartość opisana na obudowie presostatu jako OFF).

-Temperatura zasilania DZ 5,8 st., powrót 0,3 st.

-Temperatura ciepłej wody do wężownicy bojlera 41 st., powrót 36 st.

Dziękuje za ewentualne wskazówki.

Marcin

Moc pompy to 10,2 kW. Bojler to Biawar Mega Solar W-E 300.82, wężownice połączone szeregowo, powierzchnia górnej 0,65 dolnej 1,6 mkw. Latem kiedy woda w wodociągu była cieplejsza pompa pracowała kilkanaście minut osiągając zadane 40 st. teraz z każdym tygodniem deficyt ciepła w bojlerze rośnie. Pomiar temp wody grzewczej jest zrealizowany na rurach przy pompie, rury są izolowane, odległość od PC do bojlera to 1,2 m.