Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dlaczego zarzucasz mi nieprawdę ja mam program doboru firmy Daikin

Nie no. Czym zasluzylem na takie traktowanie? :-)

Jaki mam Ci napisac program? Dla gruntowki ma pokazac COP srednioroczny kolo 8? Juz sie robi. ;)

Wyniki badania SPF (bo to walsnie mamy (mniej lub bardziej swiadomie) na mysli mowiac o naszym domowym "COP") robione przez Instytut Fraunhofera ISE z Fryburga Bryzgowijskiego

http://www.portpc.pl/pdf/12_wydajnosc_pomp_ciepla_w_realnych_warunkach_uzytkowania_marek_miara_portpc_final.pdf

Sredni wspolczynnik SPF dla

pomp gruntowych budynki nowe: 3,9

pomp gruntowych budynki stare: 3,3

pomp powitrznych budynki nowe: 2,9

pomp powietrznych budynki stare: 2,6

Jakos temu bardziej wierze niz kalkulatorom COP producentow pomp. Tobie tez radze raczej na tym opierac swoja wiedze "niemarketingowa". ;)

Edytowane przez Pyxis

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I to też można o kant dupy rozbić jeżeli dołożymy do tego wykorzystanie taniej taryfy w Polsce. Rzeczywisty COP (w złotówkach) wyjdzie koło 2.

No juz ta kwestia nie chcialem "dobijac" kolegi hydraulika.

Licze, ze ten wpis o porownaniu parametrow gruntowych i powietrznych to tylko jakas drobna "obsuwa".

ale panasonic podaje dla p-w cop 4.74 do minus 15 stopni... klamia? :(

No to masz wyniki badania dla 18tu urzadzen w tym PDFie. Wnioski wyciag sobie sam (dodatkowo w tym zestawieniu liczony jesc caloroczny SPF wraz z CWU).

BTW:

Miewalem czesto w sprzedazy glosniki komputerowe wielkosci paczki papierosow o "mocy" podawnaej 100W. Nie wiem czy jak by eksplodowaly, to tyle by mialy. Wszystko zalezy pd "metody pomiaru". ;)

Świetne dane Pyxis podałeś. (Mała tylko uwaga, że te dane z fraunhofera uwzglęniają SPF z cwu, gdzie cwu pc pw dość znacznie obniża ich SPF). Ale co tam..

Co z nich wynika?

Dla budynku o zapotrzebowaniu 10K kwh różnica w kosztach eksploatacji pomiędzy pc gruntową a powietrzną wynosi....

10K kwh x 0,60 zł /3,9 = 1.538 zł

10K kwh x 0,60 zł /2,9 = 2.068

Czyli ok. 500 zł

Różnice w kosztach inwestycji każdy sobie policzy

Nie tak dawno pisałeś, że solary to taki gadżet. Zaoszczędzimy rocznie kilkaset czy tysiąc zł, a trzeba wydać paręnaście czy 20K. Nie opłaca się.

Podobnie to wygląda z różnicą w kosztach inwestycji z powietrzna i gruntową.

Z danych podawanych przez użytkowników, różnica w poborze en. el. jest w przedziale od kilkuset kwh (dla niedużych ciepłych domów) do góra 2k kwh, dla domów 200-300m2.

A jeszcze co do SCOP. Można się oczywiście śmiać i kpić, o opowiadać dowcipy ;)

Ale polecam zapoznać się z danymi technicznymi modelu Althermy 4kW i uruchomić sobie symulator pracy tej pompy, który pokazuje ile ta pompa jest w stanie wyprodukować kwh na cele c.o. i ile do tego energii w sezonie potrzebuje.

Będzie ciepło jak w Grecji :)

Świetne dane Pyxis podałeś. (Mała tylko uwaga, że te dane z fraunhofera uwzglęniają SPF z cwu, gdzie cwu pc pw dość znacznie obniża ich SPF). Ale co tam..

Co z nich wynika?

Dla budynku o zapotrzebowaniu 10K kwh różnica w kosztach eksploatacji pomiędzy pc gruntową a powietrzną wynosi....

10K kwh x 0,60 zł /3,9 = 1.538 zł

10K kwh x 0,60 zł /2,9 = 2.068

Czyli ok. 500 zł

No raczej mi sie wydawalo, ze w miesiacach letnich nadrobia z nawiazka to SPF starcone zima na CWU. Przynajmniej taki jest "koronny" argument posiadaczy pomp PW :)

W rachunkach uwzglednij prosze roznice w zuzyciu energii w taniej taryfie dla gruntowek. Ja mam dla calgo sezony wraz z CWU stosunek droga/tania 2/98%. Wez tez pod uwage, ze 10k kWh rocznie na cele CO+CWU to raczej malutki domek-termos z max dwojka "brudaskow". No chyba, ze cos zle licze. ;)

Moze sie okazac, ze z tych 500 zl zrobi sie 1500 zl w kosztach realnych, a nad tym juz warto sie "pochylic".

PS.

Nawet przy tych malusienkich 10k zapotrzebowania przy moim wykorzystaniu taniej taryfy ronica juz rosnie z 500 do 1220 zl.

Edytowane przez Pyxis

Jeżeli pompa gruntowa średnio zużywa 4000kWh rocznie, to ile średnio zużyje powietrzna? 5000, 6000kWh?

Zakładając 6000kWh

4000kWhx0,375zł (taką miałem średnią z dwóch taryf)=1500zł

6000kWhx0,6zł=3600zł!

różnica 2100zł!

Nawet jak zużycie powietrznej będzie na poziomie 5000kWh to korzystając z jednej taryfy, różnica i tak będzie na poziomie 1500zł.

Oczywiście i przy powietrznej można korzystać z dwóch taryf, ale należy liczyć się ze spadkiem COP.

A to się tymi brudaskami co niektórym naraziles

Np malux ma 4k :)

No ale odnies sie tez merytorycznie :)

PS. Ale ma 4k zuzycia licznikowego czy ciepla? Bo w swoich obliczniach jako te 10k kWh bierzesz cieplo wepchane do podlogi a tu adnosisz sie pewnie do licznikowego. Troszke konsekwencji wykaz, bos fachowiec. :-)

Edytowane przez Pyxis

To mnie oświeć jak to rozumieć, przecież granicę wytyczyłeś jasno

Jesli ktos ma dom ogrzewany pompa ciepla i ma zapotrzebowanie na cieplo na poziomie 10 tys kWh/rok, to musi to byc bardzo maly dom, bardzo dobrze docieplony i z naprawde malym rocznym zuzyciem CWU, bo typowe zapotzrbowanie na CWU dla 4 osobowej rodziny to rzad 5 tys kWh/rok (jak uzywaja jej raczej w rozsadny sposob).

Dostapiles aktu oswiecenia?

Co ma z tym wspolnego Twoja uwaga o weglu?

Gość Arturo72
Jeżeli pompa gruntowa średnio zużywa 4000kWh rocznie, to ile średnio zużyje powietrzna? 5000, 6000kWh?

Zakładając 6000kWh

4000kWhx0,375zł (taką miałem średnią z dwóch taryf)=1500zł

6000kWhx0,6zł=3600zł!

różnica 2100zł!

.

Tauron Śląsk:

I taryfa-0,49zł/kWh

II taryfy:

dzień-0,59złkWh

noc-0,34zł/kWh

I to diametralnie zmienia Twoje wyliczenia.