Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tauron Śląsk:

I taryfa-0,49zł/kWh

II taryfy:

dzień-0,59złkWh

noc-0,34zł/kWh

I to diametralnie zmienia Twoje wyliczenia.

Kazdy moze sie dowiedziec jakie ma ceny i taryfy i to dla wlasnych warunkow policzyc. Rachunki na poziomie wczesnego gimnazjum, wiec to nie powinien byc problem dla kogos kto buduje dom.

Dla jednego bedzie roznica wieksza a dla drugiego mniejsza. To nie az tak istotne. Bardzie chodzi o rzad wielkosci niz o poszczegolne zlotowki. Podane 500 zl to jakies ekstremum od strony minimum i nie uwazam za stosowne, aby ktos kto sie tym zajmuje profesjonalnie karmil takimi kwotami forum, bo strach pomyslec czym jest gotow nakarmic swoich klientow ;)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Ja nie czaje Panowie w koło Macieju się dochodzicie co lepsze ...co gorsze... tańsze i droższe zawsze to samo. Próbując ogarnąć wypowiedzi na tyle obiektywnie na ile potrafię każdy prawie zawsze podaje takie ekstrema minimalne dla swoich rozwiązań i maksymalne dla drugiej strony: patrz @Liwko u którego jak by pozamieniać ceny kWh to gruntowa wyjdzie drożej (a to raczej nierealne) i patrz Clarnet który wybrał najmniejszy dom aby pokazać najmniejszą różnicę.

Też teraz pewnie zaśmiecam, ale apeluje o odpuszczenie bo jak się cholera nie czyta forum przez 4-5 dni to potem trza się naaasieeeeedzieć, żeby być na bierząco w choćby 4-5 tematach.

Sredni wspolczynnik SPF dla

pomp gruntowych budynki nowe: 3,9

pomp powitrznych budynki nowe: 2,9

Dobrze by było się dowiedzieć, gdzie były robione badania i jakie są różnice w cop w zależności od konkretnego rejonu, bo biorąc pod uwagę średnie temperatury ze stycznia nasza polska rzeczywistość może być trochę mniej optymistyczna

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142937&d=1350590093

Druga sprawa, to wspominane 2 taryfy i ich wykorzystanie.

Myślisz??

Zapewne masz rację. Mnie chodziło o przykład ekstremalności. Powołujecie się na dokumenty w których różnica między jedną a drugą jest różnica ok.30% ty sobie powiększyłeś do 50% , dla jednej masz cenę 0,375 bo tyle jest u ciebie średnio a 0,6 bo to cena penie jednotaryfowa którą w twoich wyliczeniach ma wybrać osoba grzejąca powietrzną.

Myślisz??

Zapewne masz rację. Mnie chodziło o przykład ekstremalności. Powołujecie się na dokumenty w których różnica między jedną a drugą jest różnica ok.30% ty sobie powiększyłeś do 50% , dla jednej masz cenę 0,375 bo tyle jest u ciebie średnio a 0,6 bo to cena penie jednotaryfowa którą w twoich wyliczeniach ma wybrać osoba grzejąca powietrzną.

Dobrze uświadomić w czym może być problem, a przecież nam wszystkim chyba chodzi o złotówki... Samym COPem można tylko zamydlić oczy, a rachunek za prąd to inna para kaloszy.

Ja osobiście powietrzną też bym grzał w dwóch taryfach, przynajmniej w moim regionie.

Staram sie raczej o zachowanie jakiegos minimum obiektywizmu. Nie postuluje zeby liczyc dla domu zamiast o zapotrzebowaniu 10 tys kWh/rok robic rachunki dla takiego 40tys kWh/rok. To byloby przeginanie w druga strone. Wybierajmy raczej srodek.

Ja zreszta zmodyfikowalem rachunki dla tych (nierealnych IMHO) 10 tys kWh/rok tylko podstawiajac moeje proporcje zuzycia w taniej taryfie. Wynik znasz.

No to merytorycznie.

Pyxis

Jeszcze nie widziałem OZC ciepła pobranego. Oczywiście, że chodzi o ciepło (CIEPŁO), a nie pobrana energię elektryczną.

Jeśli z 500 zł różnicy chcesz nagle zrobić 1500 zł, to też zrób to merytorycznie :). Chyba że zamiast 10K kwh potrzebujemy 30k kwh

Średnioroczny COP na samej cwu jest na poziomie 2-2,2.

Co do zapotrzebowania na cwu w 90% 1k kwh (ciepła) na osobę na rok jest wystarczające.

5k kwh na rodzinę to naprawdę dużo.

A co do taryf - Liwko te taryfy liczy niczym Kali w pustyni i w puszczy.

Dla swojej gruntówki 37 groszy, a dla tych cudzych powietrznych 60 groszy.

PC pw tak samo może chodzić na dwóch taryfach i cała masa użytkowników tak ma :)

edit: nawet te 1500 zł nie jest jakąś szokującą różnicą. Przy droższych pompach i zleconym DZ lub odwiertach różnica w kosztach inwestycji lekko wychodzi 15-20K.

Nie wszyscy chcą czy też potrafią sobie samemu zrobić DZ

Edytowane przez clarnet

No to merytorycznie.

Pyxis

Jeszcze nie widziałem OZC ciepła pobranego. Oczywiście, że chodzi o ciepło (CIEPŁO), a nie pobrana energię elektryczną.

Jeśli z 500 zł różnicy chcesz nagle zrobić 1500 zł, to też zrób to merytorycznie :). Chyba że zamiast 10K kwh potrzebujemy 30k kwh

Średnioroczny COP na samej cwu jest na poziomie 2-2,2.

Co do zapotrzebowania na cwu w 90% 1k kwh (ciepła) na osobę na rok jest wystarczające.

5k kwh na rodzinę to naprawdę dużo.

A co do taryf - Liwko te taryfy liczy niczym Kali w pustyni i w puszczy.

Dla swojej gruntówki 37 groszy, a dla tych cudzych powietrznych 60 groszy.

PC pw tak samo może chodzić na dwóch taryfach i cała masa użytkowników tak ma :)

edit: nawet te 1500 zł nie jest jakąś szokującą różnicą. Przy droższych pompach i zleconym DZ lub odwiertach różnica w kosztach inwestycji lekko wychodzi 15-20K.

Nie wszyscy chcą czy też potrafią sobie samemu zrobić DZ

5000kWh/ cop 3= 16667kWh pradu /365 dni = 4,57 kWh/dobe

Ja dla 3 osob (2+1) gospodarujacych z racji szmba bardzo oszczednie woda mam na te cele zuzywane niecale 4kWh/dobe. To jest wersja naprawde oszczedna! To ile wg Ciebie wynosi srednie zuzycie na rodzine?

Moja cena za kWh na cele CWU i CO to 34gr. Cena u mnie w taryfie G11 to 58gr.

Czy 1500 zl rocznie nie jest szokujace? Pewnie nie, ale pompa to urzadzenie majace chodzic lat 20. Nie kupujesz tego na 5 czy 10 lat (przynajmniej nie gruntowke).

Wykaz w tych rachunkach chociaz minimu obiektywizmu, bo w Twojej wersji po prosty dla mnie przestaja byc calkowicie wiarygodne.

typowe zapotzrbowanie na CWU dla 4 osobowej rodziny to rzad 5 tys kWh/rok (jak uzywaja jej raczej w rozsadny sposob).

Dostapiles aktu oswiecenia?

Częściowo, skoro chodziło Ci tylko o cwu to sprecyzuj granicę między "brudaskiem i czyścioszkiem" , zwłaszcza że mówiłeś o zużyciu do 10k kWh i dwójce "brudasków"

Południowo-zachodnie Niemcy.

To dla porównania, żeby było łatwiej, jeszcze raz Polska:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142937&d=1350590093

i sąsiad z zachodu (też średnia ze stycznia 2010):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=159434&d=1357743670

To są dane tylko z jednego roku, ale jakby ktoś chciał więcej, to są na:

http://www.dwd.de/bvbw/appmanager/bvbw/dwdwwwDesktop?_nfpb=true&_pageLabel=P28800190621308654463391&T174000356471277451718722gsbDocumentPath=BEA__Navigation%2FKlima__Umwelt%2FKlimaatlas.html%3F__nnn%3Dtrue&lastPageLabel=_dwdwww_klima_umwelt_ueberwachung_deutschland

Trochę słabo widać, ale całe południe Niemiec to temperatury od 0 do -3, u nas "trochę" chłodniej. Nie uważam, że pc pw nie działa, czy jest do kitu, tylko, że trzeba brać pod uwagę różne uwarunkowania, również klimatyczne. Warto wziąć pewną poprawkę na wyniki z raportu, bo jest pewna różnica między 0 w D, a -10 w PL. Na razie w PL mamy niezbyt dużo doniesień i statystyk o rzeczywistym zużyciu prądu przez pc zarówno pw jak i gruntowe, choć doniesień gruntowców jest więcej.

Zuzycie "realne" dla dwoch osob za caly rok dla celow cwu w moim przypadku wynioslo (en.elektryczna i energia z gruntu) ok. 2 900 kWh, gdzie ok. 2 000 kWh energia odnawialna a 900 kWh energia elektryczna na prace PCi (calkowite zuzycie PCi). Praca tylko w taniej taryfie i trzy razy dziennie (30 + 30 + 20 minut) do max temp. zasobnika 175l - 55*C.

Zuzycie calkowite za zeszly rok na cele cwu+co dla mojego przypadku wyszlo 3 484 kWh energii elektrycznej co daje mi koszt (dla moich stawek RWE) ok. 1 400 zl/rok.

Ilosc calkowitej energii (elektryczna+odnawialna) dla calego roku wyszla mi 3 484 + 8 926 = 12 410 kWh( co+cwu)

Region Warszawa, obliczeniowo do -20*C

Pewnie mozna zaczac teraz porownywac jakie to koszty ponioslem dla mojej PCi gruntowej z DZ pionowym no ale to zostawiam teoretykom :)

Dla przypomnienia tabela ze zuzyciami etc.:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aldetql4KVOQdFFqVXROUDBJZGtJNnF6OXRvMDVNNVE&pli=1&hl=en#gid=0

Zapomnialem dodac ze codziennie sie myjemy, kapiemy, uzywamy Wc etc... - jak normalni ludzie, Ci czysci :)

Pzdr.

Koń by się uśmiał Pyxis jak mówisz o obiektywizmie.

Podaję Ci tylko fakty. I nie tylko ja, a i szereg użytkowników pomp powietrznych.

Moja firma montuje zarówno pompy gruntowe i powietrzne. A oprócz pomp kotły na gaz, a jak ktoś chce to i na olej, chociaż ostatni olejowy montowałem lata temu. Wybór należy do użytkownika.

Natomiast ty usilnie patrzysz na wszystkich przez szkiełko swojej pompy gruntowej.

Wychodzisz z założenia, że wszyscy, którzy nie kupili gruntówki polskiego producenta (tylko pc powietrzną) to idioci, którzy nie potrafią ruszać tym co mają między uszami (ty jak pisałeś potrafisz), albo niedorajdy i niemyślący, którzy kupili produkt, który "z zasady nie działa". Jelenie którzy dali się oskubać.

A ci co im te pompy sprzedali to "krwiopijcy", a nawet w jednym z wątków pojawił się epitet "złodzieje"

Wytykasz to każdemu "odmieńcowi" na każdym kroku.

Patrz jak nawet teraz boli Cię, że różnica w kosztach eksploatacji może wynieść tylko kilkaset do tysiąca zł.

Czy ty też uważasz że twój pracodawca to krwiopijca? A może sam nim jesteś - tzn pracodawcą?

A gość który sprzedaje Ci co rano bułki w piekarni to też krwiopijca? Przecież w markecie są tańsze.

Masz jakiś kompleks? - pewnie tak.

Ale nie wszyscy patrzą na świat wg jedynych słusznych prawd Pyxisa

Gdybyś napisał: ja mam tak i tak i jest OK. Albo mam tak i tak i jest do d..y. - To rozumiem.

Ty natomiast krzyczysz każdemu - O Ty nie myślący!!! nie kupuj tego czy tamtego. Nie daj się oszukać krwiopijcom. Dlaczego zrobiłeś ten życiowy błąd!!!! Rób tak jak ja - Pyxis Wielki, a będziesz zbawiony i swoją gruntówkę w spadku oddasz wnukom bez serwisowania. A wszystko inne serwisowane będzie już na śmietniku.

Amen. :)

Znam opracowanie i nie widzę sprzeczności w tym co podałem

mój tekst był do sławka

cop 3,3 dotyczy nowego daikina.

a badania dotyczą pomp starszych z racji czasu badań

Można zbudować pc z cop 5 (w pewnych warunkach pracy)

Istnieje możliwość podglądu niektórych z tych monitorowanych PC

Ponadto ciekawe na jakich parametrach pomp prowadzono te badania .Może maja inne zalecenia do projektowania.

Wystarczy przyjąć 35 przy -20 albo 40 dla -20 .

Cop nie jest w stanie uwzględnić np wilgotności powietrza ,czyli szybkości szronienia i ilości energii koniecznej do zrzucenia lodu.

Ale możemy przyjąć to jako jedyne i niepodważalne źródło do dalszych rozważań.

Może te nowe teraz będą starymi za 3 lata,a nowe wzrosną o 0,3

Liwko te taryfy liczy niczym Kali w pustyni i w puszczy.

W innym temacie gościu z niedowierzaniem pyta, jak to możliwe, że ja za wszystko płacę 3200zł, a on nie grzejący prądem za sam prąd płaci 3600zł? Zapewne nie ma nas nigdy w domu i takie tam... Napisałem mu, że tak na prawdę zużywa tylko 30% więcej ode mnie prądu na cele bytowe, ja 1700zł a on 3600.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?4355-Ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-pod%C5%82og%C3%B3wka-a-panele/page25

na prawdę trzeba czasami tłumaczyć i wyjaśniać jak Kalemu.

Częściowo, skoro chodziło Ci tylko o cwu to sprecyzuj granicę między "brudaskiem i czyścioszkiem" , zwłaszcza że mówiłeś o zużyciu do 10k kWh i dwójce "brudasków"

Jak ktos nie zuywa praktycznie energii na grzanie CWU, to nie jest dla mnie "czyscioszkiem". W normalnej wielkosci domu nie da sie sie miescic i z CO i CWU w tych 10k kWh/rok zapotrzebowania na energi. IMHO oczywiscie.

BTW:

Tak z ciekawosci, to ile Ty zuzywasz w domu na cele CWU energii, ze tak jojczysz? Czy to tak dla zasady tylko? :)