Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie, żeby trochę usystematyzować dyskusję to powiem dwa słowa:

- szarego obywatela to za przeproszeniem g...no obchodzą Copy, kWh czy inne jednostki i wyliczanki, najważniejsze jest ile PLN musi zapłacić za ogrzewanie domu

i teraz żeby sprawiedliwie porównać PC PW i gruntowe to moim skromnym zdaniem powinniśmy wspólnie ustalić wiarygodną skalę porównawczą

moim zdaniem mogłoby to wyglądać tak:

zapotrzebowanie domu (najlepiej wg OZC) i tylko i wyłącznie koszt prądu za dany okres (miesiąc/kwartał/rok/sezon)

jeżeli uda się namierzyć dwa domy o w miarę zbliżonym zapotrzebowaniu to wyniki będą już miarodajne bo takie bazowanie na danych katalogowych i później dowolna interpretacja stwarza duże zamieszanie

gdyby różnica w kosztach pomiędzy PC PW a gruntową była tylko 500 zł za rok na korzyść gruntowej (oczywiście w standardowym domu - nie mówimy o pasywniakach) to ja natychmiast zostaję wyznawcą i fanatykiem PC PW i kasuję wszystkie swoje wątki, w których popierałem gruntowe,

sorki hydraulik, ale w Twoje gadki po prostu nie wierzę a to dlatego, że Ty w tej dyskusji jesteś stroną i nie można podchodzić do Twoich uwag jako obiektywnych, chyba że dasz mi dane wg kryteriów o jakich wspomniałem

Edytowane przez Sławek...

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli pompa gruntowa średnio zużywa 4000kWh rocznie, to ile średnio zużyje powietrzna? 5000, 6000kWh?

Zakładając 6000kWh

4000kWhx0,375zł (taką miałem średnią z dwóch taryf)=1500zł

6000kWhx0,6zł=3600zł!

różnica 2100zł!

Nawet jak zużycie powietrznej będzie na poziomie 5000kWh to korzystając z jednej taryfy, różnica i tak będzie na poziomie 1500zł.

Oczywiście i przy powietrznej można korzystać z dwóch taryf, ale należy liczyć się ze spadkiem COP.

Bądź uprzejmy cytować całość a nie wyrwany kontekst. Porownująć obie pompy podałem dla nich TAKĄ SAMĄ taryfę

Wyjaśnij więc proszę jak Kalemu, wszystkim użytkownikom "innych" pomp, dlaczego Tobie tylko wolno mieć 2 taryfy i stosować stawkę 0,375 zł, wszyscy inni muszą mieć 0,6 zł. Każdy Kali zrozumie :)

Panowie, żeby trochę usystematyzować dyskusję

Masz absolutną rację. Jako podałem, najcześciej różnica jest od do. Dobrze byłoby gdyby ani jedni ani drudzy zwolennicy nie trzymali się skrajnie różnicy 500kwh dla domu 300m2 czy 2k kwh dla domu 100m2 :)

A najlepiej odnieść się właśnie do tych rzeczywistych rachunków.

Bądź uprzejmy cytować całość a nie wyrwany kontekst. Porownująć obie pompy podałem dla nich TAKĄ SAMĄ taryfę

Wyjaśnij więc proszę jak Kalemu, wszystkim użytkownikom "innych" pomp, dlaczego Tobie tylko wolno mieć 2 taryfy i stosować stawkę 0,375 zł, wszyscy inni muszą mieć 0,6 zł. Każdy Kali zrozumie :)

Kali, czytajac forum mam wrazenie, ze uzytkownicy 2T przy PW to raczej jednostki. :)

Zastrzegam, ze badan w tym kierunku nie robilem.

Ja bym tez uzytkownikom pomp PW ktorych pompy pracuja na 2T i glownie w nocy nie podstawial do obliczen SPF 2,9, bo to nie jest prawda. Tez racz takie szczegoly "zauwazac".

Bo taki np. Miki preferuje i namawia dla pomp powietrznych jedną taryfę. Ja wiem, i sam osobiście też bym przy powietrznej korzystał z dwóch, ale...

czy ty zawsze podajesz COP powietrznych dla taniej taryfy??? Bardzo w to wątpię, a nawet śmiem twierdzić że nie.

I tak jak napisał Sławek, liczą się tak na prawdę zapłacone złotówki. Przy gruntowych nie ma z tym problemu, jedziemy na jednej albo dwóch taryfach z jednakowym COPem. Natomiast z powietrznymi nie jest już tak różowo. Przy pogodzie wyżowej (styczeń, luty to dość częste, a to są dwa miesiące które generują nam dwie trzecie rocznego zużycia) różnice temperatur między dniem a nocą są bardzo znaczne.

A najlepiej odnieść się właśnie do tych rzeczywistych rachunków.

Dokładnie tak. Zapraszam chętnych do dopisania się do naszej bazy zużycia o której przypomniał Piwopijca:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aldetql4KVOQdFFqVXROUDBJZGtJNnF6OXRvMDVNNVE&pli=1&hl=en#gid=0

Do tej pory słabo w niej z przykładami pomp p-w. Słabo jest też z monitoringami online pomp p-w (a tak szumnie się zapowiadały), bo gruntówek mamy już kilka.

Juz to kiedys walkowalismy

Prawde mowiac to nie da sie porownac zadnego domu, niestety zbyt wiele roznic zawsze bedzie od region poprzez zachowania mieszkancow az do modelu PCi etc.

Porownywanie wg kosztow w PLN'ach ma mniejszy sens niz w kWh - jak widac kazdy ma inne stawki (taryfy) a kWh mozna przemnozyc przez swoja stawke i cos tam wyjdzie.

Widac jak to jest z samym tylko grzaniem cwu, kazdy uzywa jej inaczej tj. w innej ilosci czestosci itp. oraz innych temperatur. Jedni maja cyrkulacje 24h, inni wogole jej nie uzywaja a ja np. mam na przycisk. Ja grzeje zbiornik 175 l do temp. 55*C trzy razy na dobe a ktos ma wiekszy zbiornik i grzeje go do 40*C albo odwrotnie itd, itp...

W tabelach wspominanych juz sa wartosci w kWh i mozna sobie wowczas porownywac dla oszacowania jakiegos, wstepnej wiedzy jakiego to rzedu moga byc koszty dla danego przypadku etc. ale nie porownywanie "doslowne" roznych domow.

Pzdr.

Edytowane przez piwopijca

Przy pogodzie wyżowej (styczeń, luty to dość częste, a to są dwa miesiące które generują nam dwie trzecie rocznego zużycia) różnice temperatur między dniem a nocą są bardzo znaczne.

Ja bym nie demonizował tych różnic, bo jak widzę na moich wykresach, to przez większą część czasu nie przekraczają 5* (termometr mam w cieniu z tyłu domu, ekspozycja NW) :

http://pompaciepla24.com/graph_21.html

Fakt, że zima jakaś łagodna i jeszcze mrozów nie było, ale za parę dni się chyba pojawią.

Edytowane przez rwxw

piwopijco ja wyszedłem chyba ze słusznego założenia, że każdy kombinuje jak obniżyć rachunki czyli ustawia się na tanie godziny ile tylko może i stąd zł dająporównanie

jak zaczniesz porównywać kWh to wypadałoby rozgraniczać kWh tanie i drogie

jeżeli takie dane są to pewnie że można i tak

...... Ja wiem, i sam osobiście też bym przy powietrznej korzystał z dwóch....

A więc taka Twoja decyzja czymś była by spowodowana. A jedyne logiczne wytłumaczenia, to takie, że zakładałbyś niższy koszt kwh niż przy taryfie płaskiej.

Więc nie odbieraj tej możliwości w porównaniach innym, bo to zawyża tą różnice.

Ponadto ta różnica nie jest stała. Napisałem od do. I to w cale nie znaczy, że w Twoim wypadku (nie duży dom) musi to być ta górna granica.

Popatrz jak łatwo jest rozciągnąć każdą kwotę.

Podałem że w większości przypadków mamy różnice od kilkuset kwh do 2k kwh

Pyxis napisał - oby tylko nie wyszło 1500 zł

A ty wybiórczo wrzuciłeś stawki, przyjąłeś 2k i wyszło ponad 2 k zł

I nagle z dolnej granicy dla bardzo ciepłego domu 500 zł (są tu tacy) zrobiło się ponad 2k zł

I od razu zarzut o brak obiektywizmu - no bo jak 500 skoro wychodzi ponad 2k.;)

Zauwazylem ze zmieniles PCi i nadal tylko ogrzewasz nia (bez cwu)?

Tak, zmieniłem samo urządzenie, na ten sam model, tylko większą moc. Dalej jest bez cwu, nie chciało mi się przerabiać instalacji, bo cwu grzeję gazem tylko zimą, latem solarami. Nie jestem też pewien, czy zasobnik 160l z wężownicą nie będzie miał jej za małej.

generalnie dyskusje nie maja wiekszego sensu. kazdy chwali swoje, dodatkowo sa sprzedawcy, ktorzy dosc ostro naciagaja rzeczywistosc, zeby przedstawic swoje racje. jest tez kilku userow, ktorzy rzetelnie przedstawiaja swoje wyniki.

ja jako osoba, ktora waha sie z wyborem pompy mam problem z wyfiltrowaniem konkretnych i przydatnych informacji.

jedynie konkretne fakty moga byc przydatne, ale ich jak na lekarstwo.