Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Witam wszystkich, mam pytanie czy mógłby mi ktoś podać faktyczne koszty przez rok użytkowania powietrznej pompy ciepła wraz z wodą , przy ogrzewaniu podłogowym dla domu 107 m2 wraz z garażem wszystko w podłogówce bez piwnicy i poddasza.

Pozdrawiam.

Najpierw podaj zapotrzebowanie domu na ciepło,to podstawa bez której nie można poprawnie odpowiedzieć na to pytanie i to obojętnie czy pompa będzie powietrzna czy gruntowa czy gaz czy węgiel czy prąd.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgadzam się z przedmówcą jak się pyta o konkret to cisza :p

Jeśli ma być konkretna odpowiedź, to potrzebne są nie mniej konkretne dane: kWh na co/ rok plus jakie zużycie ciepłej wody i o jakiej temperaturze?

Wtedy pewnie ktoś Ci konkretnie poda konkretne koszty (aa, jeszcze stawki za energię w Twoim ZE)

Witam wszystkich, mam pytanie czy mógłby mi ktoś podać faktyczne koszty przez rok użytkowania powietrznej pompy ciepła wraz z wodą , przy ogrzewaniu podłogowym dla domu 107 m2 wraz z garażem wszystko w podłogówce bez piwnicy i poddasza.

Pozdrawiam.

Proszę, masz u mnie w stopce. Dom trochę większy, nie ogrzewam garażu.

Pozdrawiam.

Na Arturo zawsze można polegać takie dane dostałem:

budynek oceniany EP=137,74 kWh/m2 na rok

zapotrzebowanie na energie użytkową do ogrzewania EUco=85,09 kWh/m2 na rok

zapotrzebowanie na całkowitą energie użytkową EUco=109,49 kWh/m2 na rok

powierzchnia użytkowa wraz z garażem 107m2 trzy osoby

A ja dlatego się pytam użytkowników, bo jestem w trakcie budowy i chciałbym się dowiedzieć co mam zrobić żeby tez rachunki były niskie i czy pompa powietrzna zabezpieczy mnie pod względem ogrzewania i wody na 100%

Przede wszystkim wszystkie ochy i achy podziel przez 2.

A ja dlatego się pytam użytkowników, bo jestem w trakcie budowy i chciałbym się dowiedzieć co mam zrobić żeby tez rachunki były niskie i czy pompa powietrzna zabezpieczy mnie pod względem ogrzewania i wody na 100%

No to widzisz co zrobil kolega. Bardzo dobrze dociepl dom i wez pompe PW o mocy 2x wiekszej (z okladem) od tego co podpowiada OZC. Akurat w przypadku pompy PW az taki przewymiarownie to bardzo rozsadne posuniecie, ale i nie tanie. :)

Gość Arturo72

Przede wszystkim doprowadź dom do niskich strat ciepła bo te zużycie,które podałeś niskich rachunków nie gwarantuje i to obojętnie czym nie będziesz grzał.

Poza tym te zużycie wydaje mi się aż nie możliwe ;)

No to widzisz co zrobil kolega. Bardzo dobrze dociepl dom i wez pompe PW o mocy 2x wiekszej (z okladem) od tego co podpowiada OZC. Akurat w przypadku pompy PW az taki przewymiarownie to bardzo rozsadne posuniecie, ale i nie tanie. :)

co ty nazywasz przewymiarowanie ?co to znaczy.jaka ma być np dla OZC 5 kW

Co nazywasz na 100% -czy do -30 czy -20 C W polsce projektuje się np na -20 C.

jak dobierzesz na -20 to starczy do -20 proste

Wszystkie bloki tak maja

Znalazłem w czasopiśmie branżowym artykuł o współczynniku COP różnych pomp ciepła. Załączyłem skan 1 strony miesięcznika Ciepłownictwo-Ogrzewnictwo-Wentylacja nr 1/2011. Jest to miesięcznik Polskiego Zrzeszenia Inżynierów i Techników Sanitarnych.

W artykule tym autor oblicza COP dla tych samych danych (Kłodzko) i 3 rodzajów PC. Ciekawe wyniki.

20130110093629896_0001.jpg