Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tolerancja w minimalnej szerokosci dzia?ki

Recommended Posts

Jeśli to minimum wynika z szerokości domu+ wymagane przepisami odległości od granicy, to raczej nie ma żadnej tolerancji.

Powiem więcej: ja bym sobie zostawił tolerancję w drugą stronę. Tzn. zrób sobie trochę większe odległości od granicy, niż wynika z ustawy. Bo kiedyś możesz zachcieć dołożyć ocieplenie, albo robotnicy (lub Ty) się machną na budowie o 20cm (a może o więcej) + upierdliwy sąsiad lub skrupulatny użędnik i można mieć DUUŻE kłopoty.

Poczytaj Forum. Zdażało się, że i geodeta się machnął, i robotnicy i potem dom ląduje nie tam gdzie trzeba.

Rafał

Zgadzam się ze sroką. Poza tym warto zwrócić uwagę na warunki zabudowy - tzn czy nie ma tam czegoś takiego jak linia zabudowy, gdzie potafią dla narożnych działek dowalić ok. 6 metrów od granicy - co jest związane np z planowanym poszerzeniem drogi. My zostawiliśmy sobie zapas i się przydał :smile:.

Pozdrawiam. B.

Możemy się dogadywać, ja tam jestem otwarty, ale nie wiem czy ostateczne słowo nie należy do przepisów. Ja teoretycznie mógłbym się na różne rzeczy zgodzić, ale załóżmy, że sprzedam działkę i nowy właściciel się nie zgodzi. I co wtedy? Ja nie wiem.

Do Teski: a jakie miałaś przejścia z upierdliwym sąsiadem? Opisz.

Rafał

Ja oczywiście żartowałam. To są, szczerze mówiąc, delikatne kwestie ( chmmm, chyba nie powinnam była... ), a poza tym, tak jak sroka powiedziałeś, dzisiaj może być cacy, a potem ( choćby z powodu zmiany właściciela działki ) różnie. Trochę mnie tylko rozbawiły te sroki wywody o potencjalnym upierdliwym sąsiedzie w świetle tego co potem wyszło... :grin:.

Tolerancji nie ma żadnej niestety. I o zgrozo jak się uprze sąsiad to ma wygrane sprawy, a ty jako właściciel będziesz miał do zrobienia albo zamórować okna gdzie odległość do garnicy jest nieprzepisowa, lub budować od nowa. Także tym co się niby udało to wcale nie do końca. Znowelizowane prawo budowlane jest bezlitosne dla łamiących prawo. A tak naprawdę to Inwestor odpowiada za odpowiednie posadowienie domu na działce.

Pozdrawiam