radko 09.03.2006 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Czy fachowcy mogą napisać o zaletach zasobnika z stali nierdzewnej w porównaniu z zasobnikiem emaliowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.03.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 świeci się z zewnątrz i malować go nie trzebaAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radko 09.03.2006 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 No to mamy przykład śląskiego poczucia humoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.03.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Emalia jest twarda i może po jakims czasie popękać, a właściwie na pewno popęka.A woda po jakims czasie zrobi resztę (czyt. przeżre zasobnik). nie mówiąc o corocznej wymianie anody magnezowej(ok 20-25 zł/szt)chyba że się szarpniesz na tytanową (ok 120-140 zł/szt). W przypadku nierdzewki tego kłopotu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.03.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Witam Emalia popęka jak się ją uderzy. Wannę emaliowaną , oczywiście , co rok wymieniasz, bo ci pęka szkliwo? Zasobniki większe widywałem już z czarnej stali. Nawet nie cynkowane. Osadzający się kamień odcina wodę od ścian i po pewnym czasie rdzawy kolor zanika. Taki zbiornik jak "trzyma" to dobrze. Jak przestaje, to się go wymienia. Najczęściej potomkowie. Bardzo Cię to martwi? Pozdrawiam Adam M. Nikt tego grubo nie ogaconego nie trzyma, bo po co byłoby grzać tę wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.03.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Jasne że są większe i z czarnej stali...szkoda tylko że nie podałes grubości owej stali w stosunku do grubości stali we współczesnych zasobnikach emaliowanych. Poza tym w wannie nie ma takich różnic ciśnień jak w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.03.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Widuję zbiorniki o grubości scianki od 2 do 4 mm (w zależności od wielkości)Skoki ciśnienia to już przeszłość starych hydroforów. Reduktor ciśnienia do wody to ze 35zł.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.03.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Widuję zbiorniki o grubości scianki od 2 do 4 mm (w zależności od wielkości) Skoki ciśnienia to już przeszłość starych hydroforów. Reduktor ciśnienia do wody to ze 35zł. Adam M. Wiem, że reduktor ciśnienia to ok 35 zł (chińszczyzna) ale pokaż mi klienta który go stosuje... Poza tym na ściankach stalowych pokazuje się rdza nawierzchniowa(w miarę nieszkodliwa), a w miejscach pęknięć emalii rdza punktowa (ta jest skubana groźna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 09.03.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Wiem, że reduktor ciśnienia to ok 35 zł (chińszczyzna) ale pokaż mi klienta który go stosuje... A jakie są dobre reduktory, bo chyba musze kupić u siebie, na zimnej wodzie mam 5,2 bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.03.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Pewna znana firma z wybrzeża poszła z torbami. Robili zbiorniki emaliowane, a ja je sprzedawałem. Gwarancja 3 lata. Ja odpowiadam przez dwa w ramach rękojmi. Firmy nie ma, a ja mam kłopoty. Przez paręnaście lat produkowałem sam bojlery z blachy czarnej 4mm. Po wprowadzeniu na rynek emaliowanych, zwątpiłem w sens robienia bez zabezpieczenia w środku. Jednak gdybym miał zrobić ranking to wyglądałby on tak: 1) Nierdzewka 2) Czarne, ale z blachy minimum 4mm 3) Emaliowane 4) ........ 5)......... 6) Ocynkowane Kropki to technologia, której nie znam. Zjem każdego, kto wystąpi w obronie ocynkowanych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.03.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Tu masz rację Janusz. Ja swój mam z nierdzewki na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.03.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Pominołbym nierdzewkę (koszt)Reszta tak samo. Potrzymam Ci każdego, którego będziesz jadł!Pomogę, jak się zmęczysz! Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.03.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Ocynkowane to dobre ale ....wiadra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.03.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Witam Emalia popęka jak się ją uderzy. Wannę emaliowaną , oczywiście , co rok wymieniasz, bo ci pęka szkliwo? Zasobniki większe widywałem już z czarnej stali. Nawet nie cynkowane. Osadzający się kamień odcina wodę od ścian i po pewnym czasie rdzawy kolor zanika. Taki zbiornik jak "trzyma" to dobrze. Jak przestaje, to się go wymienia. Najczęściej potomkowie. Bardzo Cię to martwi? Pozdrawiam Adam M. Nikt tego grubo nie ogaconego nie trzyma, bo po co byłoby grzać tę wodę. nie zgodzę się z Tobą, zbiornik cwu z racji swojego przeznaczenia służy do grzania ciepłej wody, przy większych pojemnościach , dodatkowo powinien być minimum raz w tygodniu wygrzany do temperatur większych niż 70C, ze względu na legionellę, z tego też powodu, normalny emaliowany zbiornik, narażony jest na stałe skurcze termiczne, pomimo tego, że producenci starają się jak mogą, żeby i emalia i blacha stalowa miały taki sam współczynnik rozszeżalności, jak narazie nikomu to się nie udało, zawsze będą to dwa zupełnie różne materiały, z tego właśnie względu po jakimś czasie, emalia zaczyna pękać, w te mikropęknięcia dostaje się woda z tlenem i powoduje korozję blachy zasobnika, to właśnie dla tego stosuje się anody magnezowe, które ulegają korozji łatwiej niż stal, dlatego też zasobnik wykonany z materiału jednorodnego i jeszcze w dodatku takiego który nie ulega korozji jest lepszy od emaliowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.03.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Ale pamiętajcie o tym co sie dzieje z ocynkiem powyżej 55 stC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.03.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 I dotychczas nikt tego nie wyjaśnił dlaczego tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.03.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Emalia czy ocynk?O tym, że emalia pada po czasie dużego pojęcia nie miałem. Wygląda solidnie. Stara technologia stosowana do dziś - znaczy dobra jest.Ale im bliżej prądu tym mi lepiej.Każdy ma jakąś specjalizację.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.03.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Emalia czy ocynk? O tym, że emalia pada po czasie dużego pojęcia nie miałem. Wygląda solidnie. Stara technologia stosowana do dziś - znaczy dobra jest. Ale im bliżej prądu tym mi lepiej. Każdy ma jakąś specjalizację. Pozdrawiam Adam M. Po bardzo krótkim czasie. Wpadłem na emalii jak śliwka w kompot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 09.03.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Witam, a ile taki zasobnik 150 l nierdzewny może kosztować i co on musi mieć w sobie żeby wodę grzał w lecie, a w zimie żeby dochodziła do niego z wymiennika na kominku? Może głupio pytam ale jestem kobieta i geograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.03.2006 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Jakieś 700zł. Musi mieć wężownicę wewnątrz, to do kominka, a na lato ta sama wężownica, jak będziesz przepalać czasami w kominku i grzałka elektryczna. Do ceny może trochę się mylę, bo miałem po 550, ale bez wężownicy i grzałki. Jutro przypomnij się na priv, to podam cenę dokładną. To, że jesteś kobietą to super i w dodatku geografem (geografką? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts