Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowidła ścienne

rachell

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
  • 7 months później...
  • 2 months później...
EMILKA26 - piękne wzory. W jakiej części Polski mieszkasz? Malujesz zarobkowo?

Jestem z północy, o malowaniu zarobkowym jakoś nie myślałam robię to dla przyjemności mojej i osób którym maluje, nawet nie wiem jak je wycenić :wink: . Cieszę się że Ci się podobają :)

to ja z południa.. nic to, po prostu się będę inspirować twoimi malunkami.

pozdrawiam

to ja z południa.. nic to, po prostu się będę inspirować twoimi malunkami.

pozdrawiam

Najtrudniejszy pierwszy raz ... potem chce się więcej :wink: i zobaczysz jaka będziesz z siebie dumna, że sama.

Jak "wyskrobiesz" to mam nadzieje że się pochwalisz.

Moje rady to:

- używanie do malowania nie tradycyjnych pędzli (przerobiłam) tylko miękkiego pędzelka do malowania ust wystarczy kupić najtańszy w drogerii - byleby włosy nie uciekały. Dlaczego nim? bo bardzo dobrze sprawdza się przy drobnych wzorach, łatwo jest go prowadzić i odsączać nadmiar farby.

- przed malowaniem dobrze wyszlifować ścianę im gładsza tym lepsza.

- jeżeli wzór jest symetryczny to najlepiej posłużyć się wyciętą połową wzoru z brystolu i przełożyć przy pomocy poziomicy na drugą stronę.

- używać farb gęstych i dobrze kryjących (nie tych z mieszalnika, ponieważ do białej farby dodawany jest barwik, który ją rozcieńcza - czyli najlepiej gotowe farby emulsyjne. Po to by uniknąć malowania po wyschnięciu jeszcze raz.

Jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę. Jeżeli zależy Ci na jakimś konkretnym motywie to napisz może coś dla Ciebie wymyślę...

pozdrawiam i powodzenia

EMILKA26 - piękne wzory. W jakiej części Polski mieszkasz? Malujesz zarobkowo?

Jestem z północy, o malowaniu zarobkowym jakoś nie myślałam robię to dla przyjemności mojej i osób którym maluje, nawet nie wiem jak je wycenić :wink: . Cieszę się że Ci się podobają :)

Mogłabyś zrobić z tego dobry interes, bo takie malunki są bardzo popularne. Jeśli nie spieszy się Tobie, aby otworzyć własną firmę, to może mogłabyś zgłosić się do takiej, co produkuje gotowe szablony i nawiązać z nimi współpracę (sprzedawać im swoje pomysły). Lub może z jakimiś architektami/dekoratorami wnętrz. Paru moich kolegów architektów już kiedyś wykonywało projekty wnętrz, w których klienci chcieli mieć jakieś ozdoby na ścianach. Koledzy pracują w akurat w CAD Decorze, to po prostu wrzucali do bazy materiałów obrazki fototapet i wstawiali je do projektu na ściany, aby można było zobaczyć końcowy efekt. Potem tylko trzeba było zamówić dane szablony i przystępowano do realizacji już w rzeczywistym wnętrzu. :D

Dziękuje za podpowiedź, zastanowię się nad tym, ale myślę że malowanie za pieniądze straciło by swój urok. Z zawodu jestem grafikiem i na co dzień "sprzedaje moje pomysły" a te bazgrołki to bardziej dla relaksu, "wyżycia się", odskoczni od komputera...

Na razie nie narzekam na break zleceń na reklamy w zawodzie, ale jak sytuacja się pogorszy mam alternatywę, muszę się rozejrzeć... :wink: