Gość 29.01.2002 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Przymierzam się do zmiany działki - może ktoś z Was już to robił i wie jak to się ma do ulgi na zakup ziemi (zwłaszcza wkontekście jej braku od tego roku) oraz podatków. Dzwoniłem do dwóch US i oczywiście w każdym powiedzieli co innego - w jednym, że będę musiał oddać odliczenie + podatek od sprzedaży działki przed upływem 5 lat a wdrugim US, że spokojnie mogę zamieniać, nie płace podatku ani ulgi (mimo tego że w tym roku już jej niema). Jak to jest naprawdę?? pzdrMikrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.01.2002 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 2 lata temu sprzedawalem dzialke, ktorej bylem wlascicielem mniej niz 5 lat. Wg przepisow panujacych wtedy (nie wiem, czy sie nie zmienily) placilo sie 10% podatku (kwote otrzymana pomniejszona o prowizje posrednika i oplaty). Czas na zaplate 2-tyg. Mozna bylo w ciagu tych 2 tygodni zlozyc pismo, ze wyda sie to pieniadze na cele budowlane, lub zakup pod budowe i to zwalnialo od tych 10%, ale za to wpadalo to na PIT-D. Kiedys byl ustep mowiacy o pomniejszani (chyba art.27a ust.17). Teraz albo go przesuneli, albo wykreslili calkiem. Moim zdaniem, to bylo bez sensu, bo jak ktos kupowal stare mieszkanie to nic nie oddawal skarowce, a jak nowe to mu zmniejszalo zwrot, co powodowalo nierownosc podatnikow. To jeszcze bede drazyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts