Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Wkoncu zaczelismy budowe naszego domku jak na razie prawie koniec fundamentow trwalo to dwa tygodnie ale korzenie prawie sa.Mam pytanie czy ktos moze buduje w koszalinie DOM POD PISTACJOM jak tak to prosze o odpowiedz,Dzieki :wink:

Witam Wszystkich Budujących!

Polecam gorąco firmę od instalacji elektrycznej ENERGO-LIGHT z Kołobrzegu tel. 607 612 603. Firma wykonała u mnie kompleksowo instalację (elektr., tel., rtv, domofon) łącznie z założeniem alarmu. Panowie oferują duże doświadczenie i nowoczesne rozwiązania. Szybko, czysto i pomysłowo. POLECAM !!!

Witam,

zamierzam grodzić działekę. Czy istnieją jakieś przepisy odnośnie wysokości ogrodzenia? Jak wysoki musi być płot, aby nie przeskoczył go pies np. wilczur? Czy w Koszalinie lub okolicy zna ktoś firmy specjalizujące się w wykonawstwie ogrodzeń? Popularne ogrodzenia BETAFENCE - czy można je gdzieś u nas kupić?

Dzięki.

Witam :)

Co do ogrodzenia. Są odpowiednie przepisy dotyczące ogrodzeń. Wszystko zależy od tego, czy jest to tymczasowe ogrodzenie placu budowy, czy też docelowe ogrodzenie działki. Jeśli tymczasowe to się je po prostu stawia jako obiekt tymczasowy i likwiduje wraz z końcem budowy. Natomiast ogrodzenie docelowe jest uwarunkowane następująco:

- ogrodzenie pomiędzy sąsiednimi działkami o ile nie przekracza określonej wysokości (chyba 2,20 m o ile pamiętam) nie wymaga załatwiania papierologii, tylko ewentualnie ustaleń z sąsiadami - prawo budowlane stanowi, że za dbanie o ogrodzenie pomiędzy dwoma działkami właściciele działek są odpowiedzialni solidarnie. Jeżeli ogrodzenie jest wyższe niż 2,20 m to wymaga zgłoszenia do starostwa (WBiA). Dodatkowo przepisy wymagają, aby ogrodzenie nie miało elementów mogących powodować zranienie poniżej pewnej wysokości (ale tutaj przepisów dokładnie nie pamiętam).

- ogrodzenie od strony drogi publicznej wymaga przeprowadzenia procedury zgłoszenia do Wydziału Budownictwa i Architektury. A więc trzeba wypełnić drug zgłoszenia robót nie wymagających pozwolenia na budowę, załączyć odpowiednie szkice (między innymi na kopii aktualnej mapy), oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością, a dodatkowo koszalińskie starostwo wymaga uzgodnienia z właściwą gminą (w Świeszynie dają takie pisemko, że wyarażają zgodę na wybudowanie itd.). Po złożeniu zgłoszenia urząd ma 21 dni na zgłoszenie sprzeciwu. Jeśli go nie zgłosi można przystąpić do dzieła.

Natomiast w nawiazaniu do wcześniejszego pytania o BK36,5. Moim skromnym zdaniem jest to zdecydowanie za mało przy dzisiejszych cenach energii. Poza tym do BK 36,5 jako sciany 1-warstwowej potrzeba naprawdę dobrego i starannego wykonawcy, bo bardzo łatwo o mostki termiczne w okolicach nadproży, stropu i balkonów. A to nie tylko strata energii, ale przede wszystkim grzyb!! Wynika to z tego, że jeżeli np. przy stropie powstanie mostek termiczny to para wodna (szczególnie narażone są kuchnie i łazienki), która unosi się do góry, natrafia na strefę zimnej ściany (dużo chłodniejszej od reszty) i tam się wykrapla. I wtedy przy złej wentylacji (a grawitacyjna bardzo często zawodzi i jest niewystarczająca) w tym miejscu ściana zaczyna być coarz bardziej wilgotna i coraz zimniejsza - a to prosta droga do grzybka. W przypadku ściany 2-warstwowej łatwiej takie miejsca ocieplić. A wracając do straty energii proszę sobie policzyć ile energii ucieka przez ścianę z prostej przybliżonej zależności: Strata=100*pow. ścian*wsp. przenikania U - wynik w kWh. Ściana jednowarstwowa ma wspólczynnik powyżej 0,3 (nie pamiętam dokładnie ile), a moja z porotermu docieplona 16 cm Termoorganiki Platinum+ ma 0,16. I teraz cena 1 kWh przy ogrzewaniu gazowym to 0,20 zł. Wynik wychodzi???

pozdrawiam

Tomek

Witam,

zamierzam grodzić działekę. Czy istnieją jakieś przepisy odnośnie wysokości ogrodzenia? Jak wysoki musi być płot, aby nie przeskoczył go pies np. wilczur? Czy w Koszalinie lub okolicy zna ktoś firmy specjalizujące się w wykonawstwie ogrodzeń? Popularne ogrodzenia BETAFENCE - czy można je gdzieś u nas kupić?

Dzięki.

Betafence z tego co wiem to tylko w Szczecinie - w Koszalinie nigdzie nie znalazłem. Co do wykonywania ogrodzenia - sam poszukuję kogoś niedrogiego. Na razie znalazłem producenta siatki na ulicy Topolowej.

Kominy kupiłam w Miastku i z dowozem do Darłowa wyszło mnie taniej niż z Koszalina czy w samym Darłowie.

Co do dachówki cementową to najkorzystniejszą ofertę dostałam w Izoterbudzie. Coś koło 2.40 zl za sztukę

Co do okien to mam Lastrik i ogólnie byłabym zadowolona gdyby nie to, że szprosy w co niektórych dzwonią :x I zamiast szarych uszczelek wewnętrznych dostały mi się czarne. No ale tego tak nie widać to mi nie przeszkadza :wink:

No i tak

Dach już mam położony.Dachówka cementowa NELSKAMP. Ładna i jak już wspomniałam w przyzwoitej cenie.

Okna dachowe obsadzone. Uważajcie jak będziecie kupować takie okna. Ja kupiłam w Ambicie i dostały mi się z inną klamką niż zamawiałam. A ponieważ są one zapakowane to moje przeleżały 3 miesiące na strychu, a teraz się okazało, że nią są takie jak miały być :o Ale nie mam już chęci się z nimi sprzeczać :evil:

Dziś podłączają nam wodę i kanalizację, a za tydzień wchodzi hydraulik z instalacją wewnątrz domu. Boże jak to się szybko toczy.

Na 15 czerwca mam już umówioną ekipę od tynków gipsowych. Są z Koszalina i robią sprawnie i dość czysto. Miałam okazję zobaczyć 2 budowy robione przez nich i są ok. Cena za m/2 w moim domu wyszła 24 zl.Ale w czasie prac możemy jeszcze o niej podyskutować :wink:

Witam.

Mam pytanko mozecie mi podpowiedziec jakiej firmy sa najlepsze i kominy i jakom firme byście poradzili bo niemam zielonego pojecia o tym a musze zdecydowac jaki ma byc.Bylem w hurtowni to babka wypytywala się jakie bedzie ogrzewanie jaki piec czy to wszystko ma takie znaczenie czy musi byc jednej firmy prosze o szybkom odpowiedz.Dzieki wam. :oops:

Jeżeli chcesz komin do domu to warto zobaczyć kominy IBF

http://www.ibf.pl/kom_glowna.htm

Sam teraz stawiam kominy u klienta i jest to właśnie system IBF.

Całość zamawia się w komplecie z wszystkimi dodatkami.

Jeżeli chcesz komin do ogrzewania piecem gazowym, to IBF ma system z wkładem ceramicznym o śr.160mm, do kominka natomiast trzeba zastosować komin z wkładem ceramicznym o śr.200mm.

Podjedź do hurtowni PROFIL na Boh.Warszawy koło NOMI mają te kominy i mogą doradzić w wyborze lub hurtownia ROL-MIX na Szczecińskiej.

Z kominami to troche tak jak z samochodami. Jeden lubi Opla inny Fiata. Niektórych stać na Mercedesa ale czy warto?

Są różne firmy i systemy.

W/w IBF, Zapel, Schiedel itd. To zależy jaki piec ma być zainstalowany, ile wentylacji itd. Naprawde gorąco polecam dobrze się nad tym zastanowić.

Ja władowałem sporo kasy w kominy Schiedla, w tym Avant do kotła kondensacyjnego, a teraz najprawdopodobniej nie będę podłączał gazu....

Planować i mysleć zawczasu - gorąco polecam. Potem mogą być tzw. wtopy. Wpuszczać w ścianę czy stawiać obok, wysokośc komina i przejście przez dach - to wszystko potem może się mścić.

Aha, Schiedel daje 30 lat gwarancji i instruktaż przedstawiciela na budowie jak ten komin postawić. W razie potrzeby przyjeżdża na telefon i sprawdza lub wyjaśnia.

Wiem, że tak jest, bo to przerabiałem. Mój budowlaniec-kretyn - pomimo instruktażu i tak postawił odwrotnie podstawę od wsadu ceramicznego komina do kominka.

Są tacy co murują z cegły i też żyją...

Pozdrawiam

P.S.

Tu jest coś na ten temat:

http://forum.muratordom.pl/jakie-kominy,t73996.htm

Witam

Dieki bardzo za tak szybkom odpowiedz jeszcze sie zastanawiam nad tym kominem wlasnie myslalem z robic z cegly ale muj wykonawca muwi ze moze byc klopot z odbiorem wiec jeszcze sobie poczytam o tym i porozmawiam z jakimis fachowcami no i po dlugim łikendzie trzeba bedzie podjąć decyzje mam nadzieje ze podejme dobrą.Jeszcze raz dzieki.

• 3 weeks później...