Darius Golczewo 10.03.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Witam, mam stary dom z 1912 i wszędzie podłogi były drewniane na legarach i ślepej podłodze w całym domu poza 1 pokojem zasypywałem gruzem ślepą podłogę- chudziak- papa styropian -wylweka główna i panele. W ostatatnim pokoju stwierdziłem że wymienie deski a na ślepej podłodze dam styropian, a tu zonk brak ślepej podlogi poprostu mam grunt belki pod deskami zgnite mimo że na papie leżą wszyscy mi muwią żeby chudziaka wylać a ja nie mam czasu na taką zabawę, czy położenie foli i na nią papy i styropianu wystarczy ????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 10.03.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Piwnica to czy poziom zero?? Ja w piwnicy sypię podsypkę cem-wap- zagęszczenie - na to folia na to styropian i na to wylewka - mam drenaz opaskowy. Chudziaka nie leję bo uważam że jest zbedny.Tak zrobione podłogi w moim rodzinnym domu na śląsku przetrwały 25 lat - z tym że nie miały styropianu - nie ma problemu z woda przeciekami czy jakimis cudami sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darius Golczewo 10.03.2006 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Poziom zero, stopy pod legarami w takim przypadku stałyby na fili i papie bo żadnej wylewki nie planuje i niemam na nią czasu teren zbyt podmokły nie jest a do tego mam porządną drenarke wokół domu, a co do tej podsypki cementowo wapiennej to w jakim stosunku 50/50?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 10.03.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 W starym przedwojennym domu miałem podłoge drewnianą ułożoną na legarach opartych na ścianach nośnych i podpartych w kilu miejscach na cegłach leżących na zagęszczonym gruncie. Legary były zbyt wiotkie aby wystarczało im jedynie podparcie na końcach. Przy wymianie desek podłogowych wypoziomowałem istniejące legary podkładając podkładki w miejscach podpór. Grunt na którym leżały był nie ruszany przynajmniej 50 lat. Po kilku latach okazało się, że podpory mimo wszystko obniżyły się o ok 10 cm i mam krzywą nową podłogę. Tak więc nie radziłbym tobie wykorzystywać starego gruntu jako oparcia podłogi. Albo wzmocnij go wylewką albo wykonaj coś w rodzaju drewnianego stropu opartego na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 13.03.2006 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Istniej technologia Fermacella, wysypuje się "tłuczeń" z BK w postaci granulatu, jako podsypkę, na to mocuje się płyty Fermacel ma zakładkę.Dobre, kiedy się nie ma czasu , technologia sucha i wydaje mi się że taka technologia mniej się boi pracy gruntu. Nie mam z tym doświadczenia radzę zweryfikować w Fermacellu to tego akurat rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 16.03.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 jesli podloga starcila poziom, poprzez, zapadniecie si w grunt podpor pod legary, to nie m co kombinowac, bo astepne wypoziomywanie, moze zakonczyc sie tak samo. Sposob z ta podsypka fermacella, jest dobry, ale jesli mamy stabilne podloze, i duuzo kasy bo to tanei nie jest. Jest tez "polski" odpowiednik, podobny do fermacella, a mianowicie keramzyt, stabilizowany cementem, i an to dwie warstwy plyt OSB, na zakladke skreconych do siebie. jednak w twoim wypadku, najpierw trzeaba zajac sie legarami, ustablizowac, podparcie ich puntowe, na nieustabilzowanym gruncie, moga ciagle sie "chowac, konieczne moze byc wyanie chudego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darius Golczewo 16.03.2006 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 No niestety chyba wylewkę muszę zrobić, przywiozę grubego żwiru i wyleje trochę betonu a terminy szlak trafił, teraz kolejne pytanie na chudziaka dać folie papę i styropian czy np z folii zrezygnować???? a i jeszcze jedno wentylacja mam kratki wentylacyjne na wysokości starych desek a one powinny pyć chyba pod poziomem desek natomiast kratki wentylacyjne drugie są gdzieś 15 cm ponad deskami czyli oki natomiast martwia mnie te poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.03.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 jesli chcesz to zrobic naprawde pozadnie, to na chudziak papa, termozgrzewalna, i legary (podnie dodtakowy pas z papy). Kratki pownny byc ponizej poziomu deek, aby wentylowaly przestrzen pod nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts