Monika Seba 26.04.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 hmmm nikt się nie odezwał. Nie widzieliście tego projektu? Nikt nie buduje tego domu? czekam niecierpliwie na wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 10.05.2005 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 WITAJCIE,kupiliśmy działkę i wstępnie wybraliśmy projekt. Działka ma 47m długości i 22 m szerokości. Wjazd jest od południa stąd problemy z wyborem projektu. Niestety w katalogach, internecie dostepna jest niewielka ilość projektów z wjazdem właśnie od strony południowej, ale przeglądając forum zauważyłam, że ten problem nie dotyczy tylko nas.Chciałabym abyscie wyrazili swoją opinię o wybranym przez nas projekcie. Chętnie zobaczę też Wasze projekty na działkach z wjazdem od południa i salonem od południa lub zachodu. A może macie już gotowe domki i fotki do obejrzenia? Póki co zaglądnijcie :ELF ze Studia Atrium czli GL261 http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=280 Projekt chcemy lustrzanie odbić w części północnej, garaż też przerzucimy na wschód , do tego odrobinę przeprojektować tak, żeby część południowa została tam gdzie jest tzn. salon od południowego zachodu. Balkon nad wejściem chcemy zrobić półokragły. Podniesiemy też garaż tak aby na piętrze zrobić garderobę, co spowoduje, że odrobinę na bok rozejdą się okna. Do garderoby wchodzić będziemy z sypialni. Podobno wszystko (za dopłatą) da się przeprojektować. Wiele osób doradzało nam abyśmy szukali projektu gdzie kuchnia jest od północy, a do salonu zagląda słoneczko. Ciekawi jesteśmy przestrzenności wnętrz, wielkości schodów itp. Oceńcie proszę czy nasze plany dotyczące projektu poszły Waszym zdaniem w dobrym kierunku. Najbardziej w tym domu ciekawi jesteśmy przestrzenności wnętrz, wielkości schodów itp. Może ktoś już buduje ELFa? Oceńcie proszę czy nasze plany dotyczące projektu poszły Waszym zdaniem w dobrym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 10.05.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Owszem wiele zmian można wprowadzić za dopłatą, tylko żeby ta dopłata nie pzrebiła kosztu projektu indywidualnego. Ja już od dawna szukam projektu i odpadły wszystkie które miały zbyt dużo zmian. Projekt gotowy nie jest imho po to żeby zmieniac go w dużym stopniu bo to się nie opłaca Co do tego konkretnego projektu - nie bardzo rozumię jego funkcjonalność - wejście przez przedsionek prosto do... jadalni? Poza tym mało powierzchni gospodarczej (właściwie wcale jej nie ma). Kuchnia dość mała. Jak dla mnie kuchnia od północy to jest nie do przyjęcia (ale to już kwestia gustu). Salon od południa - jak najbardziej. Czy podane powierzchnie na poddaszu to są powierzchnie użytkowe czy podłóg? Jak chcecie to przeprojektować - wejście i salon są od południa, to garaż od zachodu - w lustrzanym odbiciu garaż będzie od wschodu a wykusz od zachodu? Bo Wasz opis wygląda na bardziej skomplikowany więc może źle to rozumię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia 10.05.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 kolejna stodoła jest tyle ładnych projektów a wy wybraliście stodołe !!!!!!!!!! ale to wasz wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fprefect 11.05.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 witamzdecydowanie wejście do domu przez jadalnię jest troche nietypowe, ale da sie z nim żyćZdecydowanie gorzej wygląda poruszona juz wcześniej sprawa braku powierzchni gospodarczej... Wybudujecie ten dom a potem będziecie stawiać wkoło szopki na grile, stoliki, foteliki, kosiarki, grabie, szpadle szlauchy itp, itd Pozdrawiam p.s.a co do stodołowatości.... hm nie to nie jest wada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkus 11.05.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 (edytowane) Witam, również sie dokładam do krytyki braku pom. gospodarczych ...w domku jednorodzinnym to pomyłka. Za to wejscie bezposrednio do jadalni ujdzie ..można przyjąć,że jest to holl z dodatkową funkcją jadalnianą. Niewiem czy wasza decyzja juz jest ostateczna ale moze warto sprawdzic jeszcze inne projekty na wąską działkę np. http://domus.wroc.pl/projekt/orbita-i Jeżeli chodzi o ten anachroniczny zarzut "stodołowatości" to prawdę mówią ci co uważają tą formę za zaletę pozdrawiam Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Arkus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 11.05.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Nie wiem czy przeglądaliście: Projekty domów z wejściem od południa z Archonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 11.05.2005 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Strasznie się cieszę, że ktoś przejął się rozterkami małych żuczków. Niczego jeszcze nie zdecycowaliśmy na 100%. Projekt nam się podoba, ale sami mamy watpliwości co do przestrzenności wnetrz i funkcjonalności tego domu. Co do pomieszczeń gospodaczych to wiele nam nie potrzeba. Nart nie mamy , bo na nich nie jeździmy. Rowery wstawimy do garażu, grill będzie stacjonarny, więc problem z przechowywaniem odpada. Pod schodami chcieliśmy zrobić schowek na odkurzacz itp. sprzęty. Co do stodoły to wiem, wiem. Miałam duże wątpliwości, ale sama 25 lat mieszkam w domu z takim dachem i nie jest źle. Bryła nie jest dla nas tak ważna jak wnętrze. Na prosty dach zdecydowaliśmy się ponieważ jest tani, a o kosztach musimy myśleć przede wszystkim. Jesteśmy młodzi, zamarzył nam się własny dom ale ten z naszych marzeń musi tam pozostać ze względów finansowych. Proza życia pchnęła nas do oglądania projektów domów tanich w budowie. Zależy nam na projekcie do 120 m2+garaż jednostanowiskowy. Ogranicza nas szerokość działki 22m więc kilka projektów musieliśmy odrzucić na starcie. Ponieważ wciąż myslimy cenne są dla nas wasze rady i wielkie dzieki za nie. Będę na bieżąco zdawała relacje z poszukiwań idealniejszego projektu, a tak się składa, że wczoraj prześledziałam wiele starych wątków dot. działek z wjazdem od południa i natrafiłam na kilka interesujących domków. Teraz czas przedstawić je gorszej połowie, ale on zapracowany, a ja jutro wyjeżdżam na konferencję i znów się miniemy. Arkus- Orbita jest ok. Wiate można pewnie zastąpić garażem. Pokażę Bastkowi. Co do interpretacji tego jakie zmiany chcemy dokonać w ELFie -wiem, wiem jak to brzmi, ale jestem tylko kobietą ze zmysłem przestrzennym jak ziarenko grochu i bardzo abstrakcyjną wyobrażnią . Czekam niecierpliwie na jakieś jeszcze podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 11.05.2005 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 stuknie wiem dlaczego kuchnia od północy nie jest twoim zdaniem ok. Właśnie takiego projektu mi trzeba. Ja uwielbiam gotować i latem nie wyobrażam sobie kuchni od południa. Jeśli są jakieś konkretne argumenty przeciw kuchni od strony północnej to napisz o nich proszę. Jeśli chodzi o koszty zmian to zamkniemy się w kwocie 3800. Nie słyszałam o projekcie indywidualnym za taką cenę. Jeśli jednak znasz kogos kto takie robi błagam o numer. Opisze Ci raz jeszcze zakres zmian jakie chcemy wprowadzić:garaż będzie od zachoduwykusz od wschodutam gdzie teraz jest wiatrołap będzie przesunięty salon (czyli przyklejony do jadalniwejście (wiatrołap) będzie z kolei przyklejony do garażu i prowadzić będzie korytarzen na schody. Właśnie między schodami, a wiatrołapem zrobimy drzwi przejściowe z garażu do domu.Inaczej mówiąc pólnocna część domu zostaje bez zmian (poza lustrzanym odbiciem w poziomie) salon idzie w prawo czyli zmienia miejsce z wiatrołapem. Jednocześnie wydłuża się ta ściana. O jejku i znów mnie poniosło i nie wiem czy mnie zrozumiecie.Idę spac bo jutro maraton w pracy od 6.00 do 20.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 11.05.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Duże okna od południa - zimą słońce dogrzewa, przy obecnych oknach tzn szybach i nie jest to bez znaczenia. Kuchnia od wschodu lub północy - zapachy nie spacerują po domu. Kupcie gotowy projekt ale taki aby najlepiej nic nie zmieniać! Jest ten WASZ PROJEKT, czeka na was tylko Wy go jeszcze nie zauważyliście Każda większa zmiana projektu niesie za sobą ryzyko, ja tylko poszerzyłem okna w kuchni i w łazience z 90cm do 120cm i w kuchni nie mogę zaplanować typowych szafek a w łazience nie zmieści się kabina, tam gdzie miała stać. Co do zmian to niewielkie można prowadzać bez zgody autora projektu np okno dodatkowe lub zrezygnować z okna, zmienić wymiary zewnętrzne ścian chyba ok 10% - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.05.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 do tego co inni wymienili , dodam jeszcze , ze jak dla mnie wyrazny brak lazienki na gorze , zakladam , ze macie dzieci , osobne lazienki sa naprawde potrzebna. na dole wystarczy tylko wc , moze byc z prysznicem , ale rodzice i dzieci powinny miec po jednej dla siebie , chyba , ze jeszcze nie macie dzieci lub po prostu nie planujecie, zycze owocnego biegania po necie . przejrzyjcie jeszcze wiecej , bo ten naprawde przez to wejscie dla mnie jest niebardzo . niemniej do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic , ja w pierwszym domu mialam zmywarke pod oknem a zle , odwrotnie , zmywarka byla przy hollu w kuchni oczywiscie , za zlew pod oknem , dalo sie zyc , glupio to fakt , ale ...wasz wybor. tak mi z tym wyszlo bo sie ktos tam pomylil , a ze nie bylo czasyu na zmiamy to juz tak zostalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13023209 12.05.2005 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Zobacz jeszcze na te domy:GL157http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=175GL79 http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=91GL279http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=299 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 12.05.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Dlaczego nie chcę kuchni od północy? Z prostej przyczyny - lubię ciepłe słoneczne, jasne pomieszczenia! A okno od pólnocy nigdy tego nie zapewni. Kuchnia jest takim fajnym miejscem w domu, gdzie się spędza trochę czasu i fajnie się tam też siedzi Dlatego chcę choć trochę słoneczka w niej mieć. Zresztą zgadzamy siętu z żoną w 100%. Dodam jeszcze, że interesuje mnie wyłącznie kuchnia zamknięta i na tyle duża, żeby zmieścił się tam jakiś kącik do jedzenia (choćby niewielki), żeby nie musieć zawsze latać do jadalni. Co do zapachów - dobra wentylacja i zamknięta kuchnia i nie ma problemu. W moim projekcie kuchnia jest od zachodu, a w jej narożnik wschodnio-południowy chcę wstawić troszkę luksferów coby południowe słoneczko z salonu doświetlało ją, zanim słońce popoludniowo-zachodnie wejdzie przez okno. I jeszcze jedno - są teraz takie fajnegustowne kolorowe rolety, które zasłanają całe okno nie dopuszczająć ostrego światła słonecznego, a jednocześnie robiąć z okna taką jasną ścianę - myślę że rewelacyjnie spisałyby się w kuchni od południa, jak kogoś zacznie sloneczko razić. Ja w północnej, ciemnej kuchni nie czułbym się dobrze. W ogóle to u mnie od pólnocy będzie na dole garaż i pom. gospodarcze, a u góry łazienka i pokój dla dziecka, który jednak ma też okno od zachodu. Ciemnym pomieszczeniom mówię stanowcze NIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 12.05.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Inaczej mówiąc pólnocna część domu zostaje bez zmian (poza lustrzanym odbiciem w poziomie) Hmm... zapewne masz na myśli lustrzane odbicie względem prostej pólnoc-południe Co do zmian które opisujesz - muszę na spokojnie patrząc w projekt je sobie wyobrazić, więc zobacze na nie później. A co do pow. gospodarczej to wierz mi - zawsze jest potrzebna. Ja też nie mam nart a rowery moge wrzucić do garażu, ale pozostaje tyle rzeczy (i jeszcze więcej o których nie wiem) że naprawdę nie uważam żebym takowych gosp. pomieszczeń miał za dużo - a mam tak: garaż, pom. gospodarcze za garażem (5m2), spiżarkę prawie 5m2 pod schodami, garderobę u góry (to nie jest pow. gospodarcza ale jest ona na tyle duża, że pomieści wszytskie ubrania, będzie od razu przebieralnią i miejscem, gdzie na stałe może być żelazko i jakaś platforma do prasowania). Łazienki o takich pow. że w jednej zmieści się kocioł i zasobnik cwu,a w drugiej pralka i wszelkie łazienowe artykuły zmagazynowane (ręczniki, papier t. itd), a do tego strych nad poddaszem (taki co się wyłązi po rozkładanej drabince, ale można coś nawrzucać Tak więc przemyślcie to jeszcze dobrze. Przemyślcie co gdzie bęziecie trzymać i co jak umeblujecie, coby sobie wyobrazić czy przestrzeń jest dobrze wykorzystana. Przykładzik: wiele projektów ma dużą sypialnie dla rodziców - kilkanaśćie do 20-paru nawet metrów - jak dla mnie marnowanie miejsca, a bo w sypialni nie chcę mieć wiele więcej niż łózko, jakieś szafki nocne i jakiś mały sprzęcik audio. Od trzymania ubrań i przebierania się mam garderobę. W takiej sypialni czułbym się tak, jakbym spał w pustym pomieszczeniu. Gdzie indziej widzęmałe garderoby, które kojarzą mi się raczej z dużymi szafami wnękowymi - a ja chcę garderobę także do przebierania się - dużą wygodną. Wszystko wg. potrzeb, ale tzreba wiedzieć co się chce, żęby potem nie narzekać, że tu za dużo, tu za mało, tam brak. Przy tej samej pow. użytkowej jeden projekt może byc super, a inny rozplanowany fatalnie. No ale się dziś rozpisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 15.05.2005 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 do tego co inni wymienili , dodam jeszcze , ze jak dla mnie wyrazny brak lazienki na gorze Hmmm, łazienka na górze jest w tym projekcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 15.05.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 myslalam jednak o jeszcze jednej , tzn tak zeby byly 2 na gorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 15.05.2005 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Zobacz jeszcze na te domy: GL157http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=175 GL79 http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=91 GL279http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=299 dziekujemy ci serdecznie czytamy co napisaliscie i dochodzimy do wniosku ze nie rozumiecie jak to wszystko bedzie wygladalo po przeprojektowaniu. Ja rzeczywiscie babskim sposobem za bardzo sprawe zagmatwalam, a tymczasem uklad pomieszczen bedzie bardzo podobny jak w projekcie, który nam poleciłeś (GL 279). Schody będą w trochę innym miejscu, a wejście będzie nie na jadalnię ale wlasnie na łącznik ze schodami. Salon będzie tworzył jedną całość z jadalnią tak by dodac przestrzeni, a kuchnia będzie otwarta na jadalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 15.05.2005 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 15.05.2005 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 narysowałam nasz domek w paint'cie ale nie wiem jak go wkleić i znowu ni epokażę wam jak ma to wszystko wygladać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 06.06.2005 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 ... ciągnąc dalej wątek naszego domku, nareszcie mogę wam pokazać jak będzie wyglądał projekt po naszych własnoręcznych przeróbkach. Dla porównania zamieszczam projekt autorski: ELF ze Studia Atrium czli GL261 http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=280 W Atrium zgodzili się na zmiany i ostatecznie dom ma wyglądać tak: dół: lustrzane odbicie, wiatrołap przy garażu, większe okna na taras, salon od południowego zachodu: http://www.zbychdom.republika.pl/Monika_Seba/projektzm.GIF góra:lustrzane odbicie, garderoba nad garażem http://www.zbychdom.republika.pl/Monika_Seba/projektzm.GIF </p><p> Czekam na wasze opinie nt. rozsądności zmian i wogóle domku. ZBYCHu jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts