Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stare malamuty prosza o pomoc

Recommended Posts

1. tak wygladaly miesiac temu, ale w miedzy czasie duzo zlego sie wydarzylo :evil:

http://img224.imageshack.us/img224/3189/mundek38ut.jpghttp://img371.imageshack.us/img371/2581/mundek19cg.jpg

Wczoraj, zupełnie niespodziewanie musiałam pojechać do schronu. Z koleżanką, która chciała obejrzeć malamuty. Sa na stronie schronu. To co zobaczyłyśmy odjęło mi mowę. Określane są jako "zaniedbane", te psy pies i suka są w ostatnim stadium życia. Suka nie pożyje tygodnia, jest zgięta w kabłąk i nie wychodzi praktycznie z budy. Pies łysawy w kilku miejscach, okazuje odrobinę zainteresowania ludźmi. Oboje mają kaszel, sa przeziębione. Suka nie wiem co ma, może nerki. Ale wielką bolesność jamy brzusznej, no co wskazuje jej "pozycja". Koleżanka chciała wziąć któreś, bardziej chore. Odmówiono jej, psy mają być adoptowane razem. Obu wziąć nie mogła. Z sarkazmem stwierdziła, że za dwa, trzy dni i tak będzie już tylko jeden, może wtedy jej wydadzą, zanim zdechnie. Makabra. Oczywiście odczekałyśmy ok. 40 min. zanim udało się kogokolwiek zaiteresować tematem wydania psa. Pan któy w końcu usiłował pomóc bał się wejść na wybieg z malamutami, musiałąm go przekonywać, że to raczej łągodna rasa i uwielbia ludzi, zamarł jak pies podniósł się, ale... zaczął machać ogonkiem i panu "oddało".

Nie wiem co można zrobić, nie ma warunków aby zabrać oba psy na raz, a na klinikę (40 zł za dobę za jednego) nie stać ani mnie ani koleżanki. Jakieś pomysły, propozycje proszę bardzo.

malamuty w krakowskim schronisku :evil:

2. aktualne info o malamutach no i okazja do adopcji tych pieknych psow

pomoc tym psom to jedno

a drugie - i chyba w skali globalnej wazniejsze - to zajecie sie wreszcie takimi placowkami jak schroniska i takimi ludzmi ktorzy w nich pracują

Nie rozumiem co to znaczy ze stary chory pies lezy na mrozie :evil:

nie rozumiem jak mozna zabraniac wydania psa w imie idei ze maja byc razem ( idea zaszczytna ale jak ma sens i szanse na realizacje) :evil: powiem szczerze bardzo chetnie pomoge -ale nie zabardzo wiem jak by sie do tego zabrać i jak to ugryść - :-? moze nalezalo by to opisac w gazecie? moze nalezalo by napisac do wladz miasta o takich warunkach przetrzymywania zwierzat

nie wiem

moze ktos ma jakiś madry pomysł

pomoc tym psom to jedno

a drugie - i chyba w skali globalnej wazniejsze - to zajecie sie wreszcie takimi placowkami jak schroniska i takimi ludzmi ktorzy w nich pracują

Nie rozumiem co to znaczy ze stary chory pies lezy na mrozie :evil:

nie rozumiem jak mozna zabraniac wydania psa w imie idei ze maja byc razem ( idea zaszczytna ale jak ma sens i szanse na realizacje) :evil: powiem szczerze bardzo chetnie pomoge -ale nie zabardzo wiem jak by sie do tego zabrać i jak to ugryść - :-? moze nalezalo by to opisac w gazecie? moze nalezalo by napisac do wladz miasta o takich warunkach przetrzymywania zwierzat

nie wiem

moze ktos ma jakiś madry pomysł

w warszawie powstala straz dla zwierzat

na razie tylko w warszawie. jednoski terenowe maja powstac, ale potrzebni sa do tego :

- ludzie z sercem

- pieniadze.