Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pamiętnika Mojej Mamy

Gość

Recommended Posts

Projekt ten znajduje się pod tym adresem:

http://www.mtmstyl.com.pl/projekty/jednorodzinne_parterowe/szyper_m/default.asp?id=174

Mam nadzieję, że dobrze go przeniosłam. Na zewnątrz dom wygląda na malutki ale w środku ze względu na brak ścian jest sporo przestrzeni. Salon, kuchnia + hol (obok pokoi) ma razem z 40m2. Pokoje nie są może za duże, ale ustawne. Wjazd mamy od strony wschodniej, przez okna w salonie wpada światło prawie przez cały dzień. Jedyną zmianę w projekcie jaką zrobiliśmy. to nie mamy tej małej ścianki obok łazienki i zadaszonego tarasu na zewnątrz. Dodatkowo na salonem urządziliśmy pokój synowi.

Projekt ten znajduje się pod tym adresem:

http://www.mtmstyl.com.pl/projekty/jednorodzinne_parterowe/szyper_m/default.asp?id=174

Mam nadzieję, że dobrze go przeniosłam. Na zewnątrz dom wygląda na malutki ale w środku ze względu na brak ścian jest sporo przestrzeni. Salon, kuchnia + hol (obok pokoi) ma razem z 40m2. Pokoje nie są może za duże, ale ustawne. Wjazd mamy od strony wschodniej, przez okna w salonie wpada światło prawie przez cały dzień. Jedyną zmianę w projekcie jaką zrobiliśmy. to nie mamy tej małej ścianki obok łazienki i zadaszonego tarasu na zewnątrz. Dodatkowo na salonem urządziliśmy pokój synowi.

Domek bardzo mi się podoba. Widzę też, że jest tani w budowie. biuro projektowe wycenia go na 100 tys. netto. Jedyne czego mi by tam brakowało to pomieszczenie gospodarcze. Piszesz, że zrobiliście dodatkowy pokój nad salonem - w którym miejscu zrobiliście schody do niego i jaką ma ten pokoik powierzchnie??

Otwór na schody zrobiony jest obok filara tak jak w projekcie wyłaz na strych. Schody gotowe tak zwane "marynarskie" Myśmy zrobili wymian na 2 belki stropowe a można chyba zrobić na 3 i wtedy jest trochę łatwiej ze schodami. Architekt zezwala na zmianę kąta nachylenia dachu o 5 stopni, które dają większą przestrzeń na poddaszu, ale i tak nie jest źle. Tam gdzie wysokość jest 1,8 m powierzchni jest 16m2, do tego dochodzą jeszcze skosy gdzie stoja meble i miejsce do spania. Jeśli chodzi o pomieszczenie gospodarcze to korzystamy z reszty strychu (nad całym domem)

W jaki sposób robicie te fundamenty? Bo z tego co wyczytałem najpierw zalewaliście ławy fundamentowe (nazywane w pamiętniku stopami), potem pewnie idą bloczki (nazywane kamieniami) a potem coś piszesz o szalowaniu i zbrojeniu pod dalszą część fundamentu???? Możesz coś więcej napisać jak ten fundament był robiony?

i zbrojeniu pod dalszą część fundamentu????

Pamiętnik mamy przepisuję dosłownie. Każda część domu zakańczana jest wieńcem który spina całość. Tak samo jest z fundamentami. Z pustaków zasypowych ustawialiśmy ściany fundamentowe, na górze ścian zrobiliśmy szalunek w który weszło zbrojenie i całości zalano betonem. Bardzo przepraszam jeśli coś piszę niezrozumiale. Nie pomyślałam, że ktoś może nie wiedzieć o czym ja mówię :oops: :oops: :oops: Postaram się pisać bardziej czytelniej i zrozumialej.

• 5 months później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...