Afgan 10.03.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Czesc chlopaki i dziewczyny, Pomozeta? 1.W zeszlym roku w pazdzierniku posadzilem sadzonki ligustra pospolitego.Kiedy i ile go przyciac? 2.Planuje go miec w przyszlosci na ok 2 m.Jaką zatem musze mu nadac szerokosc, zeby wytrzymal wiatry, burze itp? 3.W kwietniu zakladam trawnik.Kiedy kosic pierwszy raz,przy jakiej wysokosci trawy?Czy zostawic pierwszy pokos?I kiedy nastepny raz? 4.Uff ostatnie.Moze mi ktos polecic dobra kosiarke elektryczna? Zeby sie nie psula i niech nie kosztuje 1000zl Pomozcie bo ja dopiero zaczynam i co wiecej jestem zatwardzialym mieszczuchem, przesiaknietym spalinami:) Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 10.03.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Czesc chlopaki i dziewczyny, Pomozeta? 1.W zeszlym roku w pazdzierniku posadzilem sadzonki ligustra pospolitego.Kiedy i ile go przyciac? 2.Planuje go miec w przyszlosci na ok 2 m.Jaką zatem musze mu nadac szerokosc, zeby wytrzymal wiatry, burze itp? 3.W kwietniu zakladam trawnik.Kiedy kosic pierwszy raz,przy jakiej wysokosci trawy?Czy zostawic pierwszy pokos?I kiedy nastepny raz? 4.Uff ostatnie.Moze mi ktos polecic dobra kosiarke elektryczna? Zeby sie nie psula i niech nie kosztuje 1000zl Pomozcie bo ja dopiero zaczynam i co wiecej jestem zatwardzialym mieszczuchem, przesiaknietym spalinami:) Z gory dziekuje 1 - jak temperatury bedą wyższe niż 0 ( noc i dzień ) a ligustr jeszcze nie zacznie rosnąć - może poczatek kwietnia - ciąłbym 10 cm na ziemią , wiem że będzie Ci szkoda ale jak ma być gęsty to tak trzeba... 2 - przy wysokości 2m musi mieć ok 1 m szerokości i być często cięty - 2- 3 razy do roku 3 - kosić gdy trawa będzie miała 10 cm sciąć tylko czubki czyli na wys 7-8 cm, kosić kosiarką z koszem czyli nie zbierać pokosu.... Następne cięcie gdy znów podrosnie do 10 cm i kosić trochę niżej - przy kazdym koszeniu opuszczać o jeden poziom w kosiarce - ale to tak naprawdę troche szerszy temat bo nie nalezy ciąć nisko gdy jest susza, zależy też sporo od tego jaką masz glebę i czy masz podlewanie 4 - Konkretnego modelu nie podam ale ważne żeby miała solidną obudowę, duzy kosz, min. 4-5 stopni wysokości koszenia, min 33 cm szerokość koszenia i nie była firmy "No Name" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.03.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 1. Na wiosnę 15-20 cm, a w okresie wegatacji jak urośnie 15, to skrócić do 10, i tak nawet 3-4 razy. Im mocniej przytniesz w pierwszych latach, tym silniej się rozgałęzi od dołu. W nastepnych 3-4 x w sezonie i należy dążyć do formy trapezu (oczywiście szerzej u dołu) Najczęściej jest odwrotnie, co skutkuje łysymi kołkami u dołu z braku światła.2. Z moich doświadczeń wynika, że pierwsze koszenie lepiej wychodzi kosiarką elektryczną, jest lżejsza i wyższe obroty, oczywiście ostry nóż. A kiedy? Najczęściej trawa, mimo wszystkich zabiegów nie rośnie równiutko (lepsza miejscami gleba,więcej nawozu się sypnie, więcej wilgoci itp). Wysokość koszenia zależy od pory roku, pogody, rodzaju posianej trawy ale zawsze im częściej tym lepiej. Używam elektrycznej bez kosza i nigdy nie grabię (przy koszeniu w słoneczny dzień po dwóch dniach nie ma śladu), ale jeśli odpuścimy, to kosz albo grabienie.Ps. w kwietniu trochę wcześnie, trawa też potrafi zmarznąć, jeśli możesz poczekać dobrze jest przygotowć powierzchnię, poczekać, aż wylezą chwasty, prysnąć Roundapem i po uschnięciu ziela wygrabić i siać trawę. Wtedy wschodzi trawa, a jeśli tego nie zrobimy razem z trawą wschodzą wszelakie chwaściory i jest kłopot.3. Tu najpierw decyzja - z koszem czy bez. Dyskusja na temat co zrobić z urobkiem z kosza przewija się tu w kilku wątkach, bo faktycznie z samej trawy kompost trudno zrobić, a przy dużym trawniku po jednym koszeniu puszka pełna.. Szerokość noża - im większy trawnik, tym większa- no ale wtedy duży silnik, głośniej wyje, cięższa...Mniej chodzenia, ale gorzej pchać...To musisz sam rozważyć. Firm jest od cholery, ale najważniejsza możliwość dokupienia noża i jakiś serwis, ciężko dokupić np. nietypowe łożysko. A psuje się wszystko.. niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afgan 10.03.2006 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 ale nie wszystko jest dla mnie jasne co napisaliscie,szczegolnie jesli chodzi o liguster.sadzonki ktore kupilem wygladaja jak litera y i maja wysokosc 45,50 cm.jak przytne 10 czy 20 cm nad ziemia to bedzie z gleby wystawal tylko patyk.tak ma byc?pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 10.03.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 ale nie wszystko jest dla mnie jasne co napisaliscie,szczegolnie jesli chodzi o liguster.sadzonki ktore kupilem wygladaja jak litera y i maja wysokosc 45,50 cm.jak przytne 10 czy 20 cm nad ziemia to bedzie z gleby wystawal tylko patyk.tak ma byc? pawel Tnij 1-2 oczka za tym rozgałęzieniem, najlepiej ok. 1 cm nad oczkiem A swoją droga - kiedyś były normy i sadzonka wg. tych norm to powinna mieć min. 3 pędy - jeżeli Twoje sadzonki składają się z jednego lub dwóch pędów to jednak bym się nie przejmował tym że rozgałęzienie tej litery Y jest wyżej i jednka bym ciął na wys 10-15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.03.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 I oto chodzi, że trzypędowe, czyli już rozgałęzione można by wyżej, a patyki trzeba nisko, żeby się rozgałęziły ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts