Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy da sie mieszkac bez odkurzacza?

Recommended Posts

witam

okazalo sie ze syn jest alergikiem na kurz

wybralem sie wiec od razu do sklepu w celu zakupu jakiegos odkurzacza z filtrem wodnym, bo wydawalo mi sie ze to bedzie najlepsze wyjscie

odwiedzilem wiec media markt

obejrzalem oferte i okazalo sie ze nie prowadza zadnych odkurzaczy z filtrem wodnym, bo wak sie pani wyrazila "nie ma zapotrzebowania"

jedyne co mogla mi zaoferowac to karcher z katalogu za 300 euro

bylem przygotowany na wydatek rzedu 200 euro wiec nie zdecydowalem sie

pani zapytala tez po co mi taki odkurzacz i kiedy jej wyjasnilem stwierdzila

ze najlepszym wyjsciem bedzie po prostu rezygnacja z wykladzin i dywanow

i po prostu wycieranie wszystkiego na mokro

w sumie bardzo sensownie

tylko zastanawiam sie tak teoretycznie

czy w dzisiejszych czasach

budujac dom mozna w ogole obejsc sie jeszcze bez odkurzacza?

Poszukaj na alledrogo :) karcher za 800zł przyzwoity model dostaniesz..

nie wyobrażam sobie przy dziecku alergiku /pewno na roztocza kurzu też??/ życia bez dobrego odkurzacza.Uważaj na gatunki traw jakie zamierzasz siać...też potrafią dać silne alergeny.

Pomocne są wszelakie nawilżacze powietrza oraz klimatyzatory,tylko w tym przypadku dochodzi nam problem z grzybkami w instalacji:)

Ponoć wskazane jest ogrzewanie tradycyjne nie podłogowe,choć z tym to bym polemizował.

Przede wszystkim życzę wyleczenia z tej przypadłości!!!!!!!

Wiem coś na ten temat -mój starszy był silnie uczulony...najbardziej właśnie na roztocza i na...kota.Jak kiedyś poszliśmy do cyrku to po występie tresera z lwami nastąpił tak silny atak ,że ...się bałem mocno:(

Najbardziej sensowne wg mnie to odkurzacz centralny (dobrze się mówi jak dom jest jeszcze bez tynków, w gotowym troszkę gorzej z założeniem instlacji). Odkurzanie odbywa się bez wymiany powietrza wewnątrz pomieszczenia, to co w ciągnie odkurzacz, to zostawi w pojemniku, a powietrze wydali na zewnątrz budynku. Ja bym zaproponował coś takiego. Wiem że są wodne odkurzacze, ale to dodatkowy kłopot. W każdym razie życzę aby syn wyzdrowiał z tego (o ile to możliwe).

Proszę się zastanowić nad tym odkurzaczem centralnym...

Pozdrawiam.

Leon, u nas jest ten sam problem. W tej chwili mamy Rainbow'a (od wielu lat), w nowym domu będzie centralny. Moim zdaniem bez odkurzacza się nie da. Od czasu do czasu (my odkurzamy przeciętnie raz na miesiąc, czasem trochę rzadziej) trzeba odkurzyć łóżka, materace, pościel, kanapy czy sofy i fotele (chyba, ze ma się skórzane). Tam tez się kurzy - dokładnie tak, jak na podłodze.

Problem z pościelą mozna rozwiązać za pomocą pokrowców na kołdry i materace (antyalergiczne).

Pamiętaj, ze jeśli chcesz mieć zasłony, to muszą być one przystosowane do prania w 60 stopniach (taka temp. zabija roztocza). Prać powinno się raz w miesiącu, jest to do przeżycia.

Ja wolę odkurzyć szybko podłogę niz latać ciągle z mopem. Dlatego u nas będzie centralny.

a ja proponuje kupic dobry odkurzacz z filtrem hepa 13. jedyny odkurzacz polecany przez wielu alergologów wodne odpadaja,chyba ze rainbow jako jedyny pioracy a nie typowo wodny... nie jestem pewna czy przy odkurzaczu centralnym roztocza lbo pleśnie albo inne świństwo łatwo uczulające mimo wszytko nie zalegna sie w rurach? (to juz pytanie do fachowców)

.....nie jestem pewna czy przy odkurzaczu centralnym roztocza lbo pleśnie albo inne świństwo łatwo uczulające mimo wszytko nie zalegna sie w rurach? (to juz pytanie do fachowców)

Być może i coś w tych rurach zostanie ale nawet "jeśli tak" to te "świństwo" nie ma szans na wydostanie się do wnętrza budynku. Przy najbliższym odkurzaniu zostanie wyrzucone na zewnątrz budynku.

Ruch w instalacji centralnego odkurzacza jest jednokierunkowy. I właśnie to jest zaletą „centralnego” w porównaniu z innymi odkurzaczami.

Być może Rainbow ma znakomity filtr. Jeśli tak to nie ma sprawy. Powinien spełnić swoje zadanie.

Chciałbym tylko dodać, że cena wykonania kompletnej instalacji „centralnego” może być niższa niż zakup odkurzacza klasy Rainbow.

m.dworek - życzę Twojemu dziecku powodzenia w walce z tą dolegliwością.

Pozdrawiam

Witam,

Mam w domu 200m2 paneli, żadnych dywanów i wykładzin.

Sprzątamy przeważnie w soboty odkurzając je i myjąc potem na mokro...

Od momentu gdy zainwestowaliśmy w jak dla nas porządny odkurzacz Samsunga Silwer Nano i gdy widzimy zebrany bród jesteśmy przerażeni jego ilością.

NIE DA SIĘ ŻYĆ BEZ ODKURZACZA!!!

Tomek