Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy da sie mieszkac bez odkurzacza?

Recommended Posts

czy w dzisiejszych czasach

budujac dom mozna w ogole obejsc sie jeszcze bez odkurzacza?

Nie miałam odkurzacza przez dwa lata. Mialam jeden dywan, który trzepałam raz w tygodniu, albo cześciej - jesli tego wymagał. Dwa razy w tygodniu myłam podłogi. Myślę że było czysto...

Nie odczułam potrzeby kupienia odkurzacza i myślę, że można się bez niego obejść.

Tylko, ze mój dom był bardzo mały. Nie wiem jakby sie to sprawdziło, gdyby powierzchnię pomnożyć x dwa lub trzy... :wink:

pozdrawiam

Ja też mam w domu alergików.

Najpierw miałem kilka lat Gisowata za 1.500 zł (włoska podróbka Rainbowa z separatirem wodnym), ale znaczny jego ciężar (ok. 10 kg) i mały silnik tylko 900 W powodowało, że mieliśmy niedosyt.

Potem kupilismy Elektrolux Clario Hygienik (filtry HEPA, 5 lub 7 stopni filtrowania), dodatkowo dokupilismy elektroszczotkę ; za komplet 700 zł. Lekki, cichy i skuteczny.

Hmm, z tego co pamiętam z immunologii (a niewiele tego jest, przyznaję się bez bicia) to odkurzacze wodne są wręcz przeciwwskazane u osób uczulonych na roztocza kurzu domowego - też byliśmy zdziwieni na co pani doktor prowadząca zajęcia stwierdziła, że odkurzacz taki wydziela drobną mgiełkę pełną roztoczy i zarodników grzybów.

Jedyna rada to dobry drobny filtr w miarę często zmieniany albo faktycznie odkurzacz centralny.

Inna metoda: zmiotka i mop. Też działa :lol: