Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli ktoś ma C.O i CWU w domku jednorodzinnym to jak sie ma moc zamówiona do ciepła faktycznego? Jak sie maja wyliczenia do faktycznego zurzycia? Proszę o podanie powierzchni i mocy zamówionej. Czy sa problemy z brakiem ciepłej wody czy wydolności systemu C.O
https://forum.murator.pl/topic/49829-mec-w-domku-jednorodzinnym/

POZWOLĘ SOBIE WKLEIĆ ROZMOWĘ Z INNEGO WĄTKU MOZE KTOS SIĘ DOŁACZY.

hawkmoon napisał:

Współczuję wszystkim "gazownikom". Skusiłem się na ofertę spółki ciepłowniczej - przyłącze CO wysokoparametrowe, ich węzeł cieplny (zaleta działki w mieście, uzbrojonej we wszystko łącznie ze światłowodem). Rachunki - grudzień 340 zł, styczeń 440 zł, luty, jeszcze nie wiem, ale z licznika i ilości zużytych GJ wychodzi, że będzie gdzieś około 350 zł. Poza sezonem grzewczym płacę abonament 25 zł i za CWU ok. 30 zł. Łacznie ok 2,1 tys. zł rocznie.

Dom z Ytonga 36,5 - 130 m2. W domu ciepło jak w bloku. Nie mam zaworów termostatycznych na kaloryferach, ani skomplikowanego sterowania na podłogówce, czyli nie oszczędzamy.

Nie wyobrażam sobie innego systemu grzewczego.

Witos napisał:

Na takim ogrzewaniu to naprawde niewarto oszczedzac bo wysokie sa opłaty stałe. Stoję własnie przed dylematem czy robic gazowe czy też wziać z MEC-u Miejskiej Energetyki Cieplnej. Dom będe miał bardzo energooszczędny, ściana U=0,18 itp. Napisz jaką masz powierzchnie domku i jaka masz zamówioną moc cieplną .

hawkmoon napisał:

Chyba duzo zamówiłem, bo 24 kW. Tyle podobno trzeba, żeby wymiennik wyprodukował CWU. W praktyce wymiennik jest tak skuteczny, że z kranu potrafi lecieć parząca woda. Czyli moc zamówiona mogłaby być mniejsza. Dom ma 130 m.kw.

Witos napisał:

Ja zamawiam 22 kW na ogrzewanie i CWU. Zawsze to można zmniejszyc ale tylko raz w roku. Dom będzie miał 150 mkw npowierzchni do ogrzewania. Teraz w mieszkaniu tez mam ciepło z mecu ale nie wiem jaka to ma moc faktycznie woda jest bardzo gorąca. Wydaje mi sie ze moc mozna spokojnie jeszcze zmniejszyc ale wole to przećwiczyć.

https://forum.murator.pl/topic/49829-mec-w-domku-jednorodzinnym/#findComment-1069332