grzegorz40 10.02.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Witajcie!!!Ociepliłem dom ( 20 cm wełny), dach 30 cm wełny, podłoga na gruncie keramzyt +styropian, okna 0,9, ramy 1,1 ... i co!!!! Przy zamawianiu rolet okazało się że systemy w nadprożach lub zblokowane z oknami to jeden wielki mostek termiczny. Tak naprawdę to zimne powietrze wpada do skrzynki a potem od pomieszczenia oddziela je tylko 2 cm styropianu. To znaczy ze mamy kilkanaście m.kw. sciany o współczynniku przenikania ok. 2,0!!!!!!!!!. przewcież to rozbuj w biały dzien o którym nikt ze sprzedawców nie mówi. NIe bardzo wiem co zrobić. Moze ktoś inny znalazł rozwiązanie?????.Na razie trafiłem na jedego sprzedawce, który podobnie jak ja miał "zajoba" ociepleniowego. Poradził żeby zamówić rolety ze skrzynka,i na mur (nad okno). Normalnie sa one widoczne ale przy moim ociepleniu 20 cm schowaja sie całkowicie w wełnę. Pod skrzynke moge dać 3-5 cm wełny, skrzynka 14-16 cm i 1-2 cm na wierzch skrzynki. Przy takim rozwiazaniu od skrzynka jest oddzielona scianą nośną i grubością 3-5 cm wełny. CZY KTOS Z WAS ZNALAZŁ INNE ROZWIĄZANIE??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 10.02.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Ja mam rolety w kasetach typu SKS. Ściany dwuwarstwowe (24 + 10 cm). Od zewnątrz kaseta licuje się z płaszczyzna okna i ścian, więc zasłoniłem ją styropianem schodząc poniżej nadproża na wysokość kasety. Kasety więc nie widać, tylko samo okno. Od wewnątrz kaseta (21 cm) mieści się w grubości ściany, więc nie przeszkadza, bo nic nie wystaje.Jeśli chodzi o rewizję to ruchoma jest PIONOWA pokrywa kasety (o strukturze komorowej), za którą rzeczywiście znajduje się przegroda ze styropianu grubości ok. 5 cm. W sumie więc kaseta jest "ocieplona" 15 cm styropianu, ale to tylko pozorne ocieplenie, bo przecież zimne powietrze może dostawać się do wnętrza kasety - tam gdzie jest wałek.Niemniej jednak w trakcie użytkowania nie zauważyłem niepokojących objawów mostków termicznych w tym obszarze. Nie leciało chłodne powietrze z góry, ani nic nie podwiewało.Okna są od VEKI, kasety oryginalne również. Zamawiałem jako komplet i przyszły b. ładnie zmontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 10.02.2003 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Grzegorz40,też trenowaliśmy ten przypadek ( obecnie w teorii ),Pomysł ze skrzynkami zewnętrznymi, licującymi się z oknem i przykrytych ociepleniem ( lub nieco wystających ) to prawdopodobnie jedyny sposób. Innego nie znaleźliśmy.RKS lub SKS nie jest, jak się okazało dobry dla naszej strefy klimatycznej. Przy czym RKS-y i SKS-y też są w różny sposób rozwiązane i wykonane.My wybraliśmy skrzynki zewnętrzene.Zwróć uwagę, że rolety ( listwy ) mają stronę wklęsła i wypukłą. W przypadku RKS i SKS - wypukła jest na zewnątrz budynku.W przypadku skrzynek chowanych pod tynk, tych zewnętrznych, listwy rolet, na zewnątrz budynku będą stroną wklęsłą. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz40 10.02.2003 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Dziekuje Karina! Wysłałem Ci zapytanie na priv ale nie wiem czy doszło. Wiec pozwolisz , ze powtórzę. Jak rozwiazliscie problem docieplenia w miejscu przymocowania prowadnic do rolet. Czy prowadnice te macie przymocowane do ramy czy do muru??? Pozdrawaim Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.08.2003 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Niemniej jednak w trakcie użytkowania nie zauważyłem niepokojących objawów mostków termicznych w tym obszarze. Nie leciało chłodne powietrze z góry, ani nic nie podwiewało. Mój "okniarz" zwracał mi uwagę, że nie można absolutnie dawać w takim wypadku metalowych skrzynek, a ponoć takie miały być u mnie. Znał przypadki, gdzie wykraplała się w takich skrzynkach para, że aż było żal. Tak czy inaczej gościa od roletu pogoniłem, bo nie rozumiał co do niego mówię. A taką poważną firmę reprezentował... Wszystkie rolety jednak dam od zewnątrz, ale u mnie to łatwe, bo ściana 3-warstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 06.06.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Chcialbym zamontowac rolety zewnetrzne umieszczone na scianie tuz nad oknami i zatopione w ociepleniu. Zastanawiam sie tylko jak to zrealizowac, by roleta wraz z nadprozem nie stanowila mostka cieplnego. Czy miedzy skrzynka rolety a sciana dac styropian? Jesli tak, to jaki gruby? I jak w takim przypadku zamocowac prowadnice dla rolety? A moze da sie kupic jakies ocieplane skrzynki, ktore mozna by umiescic bezposrednio na scianie? Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi. Aha, prosze nie pisac o roletach nadstawnych, bo u mnie juz sciany stoja i to rozwiazanie odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 06.06.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 czeka cię nie problem rolety w ociepleniu (mamy ocieplenie 20 cm styro)skrzynka 155 mmdystans z pol ekstrud 20 mmstyro na skrzynce klejone klejem dyspersujnym 20 mm+ siatka + kleje pogrubiane prowadnice, przykrecane do okien klapy rewizyjne od spaodu malowane w kolorze ral ( kolor elewacji) rolety duże ( skrzynki 195 mm) chowane w podbitce kiedys pisałem dużo na ten temat - poszukaj na forum http://rezulak.pl/inne/rolety_w_styro.jpghttp://rezulak.pl/inne/roleta11.jpghttp://rezulak.pl/Inwestor128/rolety3.jpghttp://rezulak.pl/rolety4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 19.11.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Mam świeżo zamontowane rolety zewnętrzne Integro, okna wysunięte poza lico muru 2cm, pod skrzynką 2cm twardego styropianu na sucho zlicowane z oknem (wiem, lepiej styrodur, ale nie miałem czasu załatwić) i na to skrzynka rolety. Na skrzycne, od strony zewnętrznej jest jeszcze 1-2cm twardego styropianu. Dom ocieplony 15cm styro.Mój murarz obawia się mimo wszystko przemarzania, głównie od dołu skrzynki (przez rewizję) przez te 2cm styropianu i nadproże do wnętrza. Zaproponował dodatkowo przyklejenie 2cm styropianu pod nadproże od wewnątrz (w pomieszczeniu) jako dodatkowe zabezpieczenie przed przemarzaniem i wilgocią.Czy styropian w tym miejscu ma sens? Czy nie jest tak, że ten dodatkowy styropian spowoduje, że nadproże od wewnątrz nie ogrzeje się tak, jakby tego stryropianu nie było, i szybciej przemarznie? Co innego.. jak się tam w razie mimo wszystko zbierze wilgoć, to ten styropian może odpaść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 20.11.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 podbijam do góry, może ktoś z energooszczędnych zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 20.11.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Energooszczędni już czytali - teraz zastanawiają się nad odpowiedzią - zadajecie trudne pytania ale takie są uroki systemu ,, integro '' czy dać tu trochę styropianu ? czy dać tam ? czy nie dawać ?Aby uniknąć takich problemów trzeba się głęboko zastanowić nad wyborem systemu i zamiast integro wybrać np. nadproże roletowe z cegly ceramicznej typu ,, ZFE '' http://www.zfe-ziegel.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 21.11.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Jeszcze raz z obrazkiem, żeby było bardziej widać: http://jz.vanet.pl/integra_ocieplenie.jpg zielony - 1cm styropianu twardegoniebieski - 2cm styropianiu twardego bez kleju (dociśnięte skrzynką)czerwony - czy jest sens montowania w tym miejscu twardego styropianiu 2cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren 21.11.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Moim zdaniem nic to specjalnie nie zmieni u mnie pod skrzynką integro na nadprożu będzie 12 cm Moja ściana 3W wygląda tak: - 12 cm osłonówki z bk - 15 cm styro - 24cm ściany nośnej BK Nadproże ściany osłonowej podniesione o 22 cm wyżej. Nawet przy tak szerokiej ścianie miałbym mało styro na nadprożu względem izolacji ściany dlatego nadproża ściany nośnej zostały zwężone o 5cm czyli do 19 cm dzięki czemu wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 21.11.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 A czy przyklejenie w moim przypadku tego styropianu oznaczonego kolorem czerwonym nie sprawi, że nadproże nie będzie dostatecznie "wygrzane" od środka, a co za tym idzie przemarzanie i zimno prędzej mogą się pojawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren 22.11.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Moim zdaniem przy 2cm izolacji zewnętrznej od środka między styro a ścianą może pojawić się grzyb. Kombinuj tak aby ocieplić nadproże z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.11.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 w tym miejscu nic nie da gdyby chciał od wewnątrz cale nadproże okleić - zupełnie co innego - ale tego nie ma realnie jak uczynić bo kto chciałby mieć występ w środku, na ścianie nad nadprożem? 2 cm styropianu przed przemarzaniem cie uchroni - a ze w tym miejscu będą większe straty ciepła - cóż to się ma do ogólnych strat w całej chałupie a tym bardziej względem wieczności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren 22.11.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Ja nie bagatelizowałbym tak dużego i mocnego mostka termicznego przy dużych różnicach temperatur i wilgotności może to spowodować pojawienie się grzyba. Mozę lepszym rozwiązaniem jest wysunięcie skrzynki rolety o 4 - 5 cm do przodu, wszystkie trzy strony obrobić styro jak bonie tylko u góry zrobić to cienkim styro, uzyskane centymetry przeznaczyć na dodatkową izolację nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 15.03.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witam, Będę miał ścianę 2-warstwową: silka 24cm+20cm ocieplenia.Czy jest możliwy ciepły montaż okien (w warstwie ocieplenia) oraz zastosowanie rolet w systemie integro?Chodzi mi o możliwość całkowitego schowania kasety rolety pod tynkiem na elewacji. Czy jest to możliwe przy ociepleniu o grubości 20cm dla okna o wysokości 230cm? PzdrKrzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 nie ma takiej możliwościskrzynka dla okien o wysokości do cirka 170-180 będzie miała 165 mm zas dla większych juz 205 mmmiedzy skrzynkę a nadproże MUSISZ dac warstwę ocieplenia - jeśli nie cofnąłeś nadproża specjalnie w tym celu - dodajesz do wymiarów skrzynki te wartość dodatkowo wiec ni czorta skrzynki nie zakryjeszwarto wtedy zdecydować się na skrzynkę elewacyjna - wygląda inaczej i jej widok az tak nie przeszkadza jeśli dodatkowo dobierzesz odpowiedni jej kolor[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 15.03.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 nie ma takiej możliwości skrzynka dla okien o wysokości do cirka 170-180 będzie miała 165 mm zas dla większych juz 205 mm miedzy skrzynkę a nadproże MUSISZ dac warstwę ocieplenia - jeśli nie cofnąłeś nadproża specjalnie w tym celu - dodajesz do wymiarów skrzynki te wartość dodatkowo wiec ni czorta skrzynki nie zakryjesz warto wtedy zdecydować się na skrzynkę elewacyjna - wygląda inaczej i jej widok az tak nie przeszkadza jeśli dodatkowo dobierzesz odpowiedni jej kolor[/b] Dzięki za info. Czyli ciepły montaż mogę odpuścić (przynajmniej w tych wysokich oknach). Zostaje mi klasyczny montaż tych okien i maksymalne cofnięcie nadproża. Mam nadzieję, że ze 4cm ocieplenia uda mi się wcisnąć za kasetę rolety. Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 15.03.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 to nic nie zmienia i tak mostek pozostaje http://www.rollo.pl/expert1_d.jpg Ale Ty opisujesz RKSa, a ja chcę Integro. Wydaje mi się, że przy Integro mostek jednak będzie znacznie mniejszy. Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts