Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY - CIEPŁY MONTAŻ, likwidacja mostków termicznych - wątek zbiorczy

Recommended Posts

No i patrz go, jaki tajemniczy don pedro :lol:

Nie chcę żebyś mi wystrugał kołek, pytałem o narzędzie.

Dzięki za przybliżone parametry.

A w jakich sytuacjach - teraz nie wiem czy to juz tajemnica czy obszar do dyskusji - widzisz uzasadnienie do wystawienia zestawu dalej niż 5cm ?

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 year później...

U mnie nadproża zostały już wykonane - niestety zanim zainteresowałem się gruntownie tematyką rolet - w związku z tym pojawił się problem.

Poniżej opis sytuacji:

- mam ścianę 2 warstwową, na pustak ma przyjść 20cm styropianu

- nadproże wykonano na równi z licem ściany, nadproże betonowe (nie z prefabrykatów)

- chciałbym montować rolety w systemie Integro i uwzględnić przynajmniej 2-3 cm styroduru pomiędzy nadprożem a skrzynką rolety (tak aby przynajmniej częściowo wyeliminować mostek termiczny w tym miejscu).

Czy można wykuć wspomniane 2-3cm w nadprożu, tak aby w powstałym zagłębieniu umieścić styrodur?

Nie znalazłem w necie informacji na temat wykuwania części nadproża, ale wydaje mi się że 2-3cm nie powinny naruszać wytrzymałości nadproża.

Jaka jest Wasza opinia? Może macie inny pomysł?

Załączam wizualizację o co mi chodzi:

http://provect.pl/files/nadproze.jpg

Czy można wykuć wspomniane 2-3cm w nadprożu, tak aby w powstałym zagłębieniu umieścić styrodur?

Zależy jak masz ułożone zbrojenie w nadprożu. Minimalna otulina zbrojenia to zwykle 2,5cm, jeśli np. miałeś zbrojenie ułożone w odległości 3cm od zewnętrznego lica nadproża to skuwając tą część pozbawiasz zbrojenie wymaganej otuliny.

Rozważ następujące rozwiązanie: zleć zamontowanie okien tak aby rama wystawała 2-3cm poza lico muru - jest to jeszcze "standardowy" montaż a pozwala włożyć 2-3cm styroduru za skrzynkę rolety (najlepiej to zrobić przy montażu okien i rolet, bo ociepleniowcy mogą później to niedokładnie zrobić).

• 7 months później...

Mam zamontowane rolety nad oknem w scianie 36 cm. Z tego względu skrzynki od zewnatrz cofnięte są w stosunku do muru o 10 cm.

Rozumiem, że najkorzystniej byłoby uzupełnić tą różnicę styropianem o gr. 10 cm.

Jeśli chodzi o klejenie styropianu z murem to oczywiście ddpowiedni klej, a na zewnątrz klej i siatka.

Jakiego kleju (materiału) użyć do przyklejenia styropianu do plastikowej skrzynki rolety?

• 9 months później...
Gość wisienkozerca

mam pytanie do mądrzejszych głów niż moja. Czy jest możliwe zrobienie takiego czegoś co na rysunku poniżej? O ile można zmniejszyć nadproże? Czy można dać ocieplenie wewnątrz pomieszczenia (czy nie wkropli się woda - punkt rosy?):

montaż ciepły rolet.jpg

Gość wisienkozerca
Tak mam na myśli roletę zewnętrzną, montowaną do okna w warstwie ocieplenia. Ale nie pokoi mnie jedynie dostęp do tej rolety - czyli tzw. ,,rewizja,,. Jak sie do niej dobrać, gdzie można by zrobić rewizję? niech ktoś mi powie.

Rolety zewnętrzne nie wyglądają tak, jak na Twoim rysunku, tył rolety licuje się z częścią zewnętrzną okna, u Ciebie jest nad oknem.

Rewizja wtedy jest od spodu puszki, od pola

np tu masz pokazane jak to wygląda http://www.okna-mikolajczyk.pl/images/rolety/058.jpg

jak ocieplisz nadproże także od spodu będziesz miał problem z poprawnym zamocowaniem okna do muru