Yres 11.03.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 W jakiej odległości od torów kolejowych wolno budować budynek mieszkalny? Kiedyś słyszałem, że to 50m, ale nie wiem czy to prawda, lub czy się to nie zmieniło... Może można wybudować dom na jakichś sprężynach, żeby nie przenosił drgań Proszę też przy okazji o pomysły na odizolowanie się (narazie oddziela działkę mały lasek samosiejek, a pociągi nie przeszkadzają aż tak, jeżdzą powoli - towarowe). Jeśli ktoś wie chociaż gdzie szukać opowiedzi, prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 11.03.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Dobrze podajesz,pas ochronny torów to 40metrow, reszta nadaje sie do zabudowy. Buduj z silki- dobrze odizolowuje od hałasu. A las niech ci rosnie , moze plot betonowy lub z bloczkow betonowych lub z klinkieru- w kazdym razie murowany. Ja buduje w odleglości 150m od torow i tez rzadko jeżdżą, nie odgradzxam sie specjalnie od torow.Nie przeszkadza mi to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 13.03.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 zgodnie z nowymi przepisamy jest to 20 metrów! od toru używanego! wiem bo teraz bede budowal i teroteycznie nie spełniam tego wymogu ale panie w starostwie powiedziały ze jezeli nie mam takiego punktu w wypisie zagospodarowania przestrzennego to on nie obowiązuje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 13.03.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 "Budynki i budowle mogą być usytuowane w odległości nie mniejszej niż 10 m od granicy obszaru kolejowego, z tym że odległość ta od osi skrajnego toru nie może być mniejsza niż 20 m..." http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20042492500 Qdlaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yres 14.03.2006 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Garfield! A nie boisz się hałasu, drgań itp? Nie wiem jak i czy masz zamiar się odizolować, ale ja w moim przypadku bym zastosował najchętniej wał ziemny, ponieważ miejsca mam wystarczająco, a i ogródka nie zacieni, bo to pólnocna granica dzialki Obsadzony roślinkami nawet ładnie by wyglądał Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustiLarysz 17.03.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 U mnie w miejscowym planie zagospodarowania jest 20m. Ale to "wirtualna" kolejka wąskotorowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 12.06.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 U mnie w gminie są bardzo sprzeczne przepisy ze sobą!teoretycznie jest tak jak napisał qdlaty że nie mniej niz 20 metrów ale jezeli w miejscowym planie gmina tego nie zapisze to on teoretycznie nie obowiązuje! gdyz plany miejscowe maja pierwszeństwo przed takimi zapisami! dowiadywałem sie w powiacie i powiedzieli ze jezeli wystapie o pozwolenie to oni nie maja prawa mi zabronic sie budowac gdyz gmina sie na takie cos zgodziła w planie! co do drgań to akurat u mnie pociagi jezdzą okolo 20-30 wiec nie ma drgań za duzych a hałas tez jest znośny jednakże pomysł upadł z wielu róznych powodów i juz sie nie buduje przy torach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 13.06.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Garfield,dziwne co piszesz.Ale nasz kraj nieżle pokopany i wszystko jest możliwe. Jak ja się orientowałem, to było 20 m minimum, ale gmina może w planie zapisać 30 m. I wtedy ważniejszy jest zapis o 30 m. Ale pierwsze słyszę, żeby gmina zrobiła w planie 10 m. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 09.08.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 sorki ale wczesniej nie zauwazyłem odpowiedzi. qdlaty u mnie gmina wogóle nic nie zapisała, nie ma żadnej wzmianki że mam sie od torów odsunąc. w przypadku takiego zapisu moge sie przysunąc do standardowych 3 metrów bez okna i 4 metrów z oknem!mam to potwierdzone w starostwie (co prawda tylko telefonicznie ale uznaje to za wpól wiążące)Poza tym jeżeli twierdzisz ze gmina może wprowadzić 30 metrów to dlaczego nie może zniśc 20 metrów to działa w dwie strony! i u mnie właśnie tak było! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts