Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość od torowiska

Yres

Recommended Posts

W jakiej odległości od torów kolejowych wolno budować budynek mieszkalny? Kiedyś słyszałem, że to 50m, ale nie wiem czy to prawda, lub czy się to nie zmieniło... Może można wybudować dom na jakichś sprężynach, żeby nie przenosił drgań :lol: Proszę też przy okazji o pomysły na odizolowanie się (narazie oddziela działkę mały lasek samosiejek, a pociągi nie przeszkadzają aż tak, jeżdzą powoli - towarowe). Jeśli ktoś wie chociaż gdzie szukać opowiedzi, prosze o pomoc.

Dobrze podajesz,pas ochronny torów to 40metrow, reszta nadaje sie do zabudowy. Buduj z silki- dobrze odizolowuje od hałasu. A las niech ci rosnie , moze plot betonowy lub z bloczkow betonowych lub z klinkieru- w kazdym razie murowany.

Ja buduje w odleglości 150m od torow i tez rzadko jeżdżą, nie odgradzxam sie specjalnie od torow.Nie przeszkadza mi to.

Garfield!

A nie boisz się hałasu, drgań itp? Nie wiem jak i czy masz zamiar się odizolować, ale ja w moim przypadku bym zastosował najchętniej wał ziemny, ponieważ miejsca mam wystarczająco, a i ogródka nie zacieni, bo to pólnocna granica dzialki :) Obsadzony roślinkami nawet ładnie by wyglądał 8) Co o tym sądzicie?

• 2 months później...

U mnie w gminie są bardzo sprzeczne przepisy ze sobą!

teoretycznie jest tak jak napisał qdlaty że nie mniej niz 20 metrów ale jezeli w miejscowym planie gmina tego nie zapisze to on teoretycznie nie obowiązuje! gdyz plany miejscowe maja pierwszeństwo przed takimi zapisami! dowiadywałem sie w powiacie i powiedzieli ze jezeli wystapie o pozwolenie to oni nie maja prawa mi zabronic sie budowac gdyz gmina sie na takie cos zgodziła w planie!

co do drgań to akurat u mnie pociagi jezdzą okolo 20-30 wiec nie ma drgań za duzych a hałas tez jest znośny jednakże pomysł upadł z wielu róznych powodów i juz sie nie buduje przy torach!

• 1 month później...

sorki ale wczesniej nie zauwazyłem odpowiedzi.

qdlaty u mnie gmina wogóle nic nie zapisała, nie ma żadnej wzmianki że mam sie od torów odsunąc. w przypadku takiego zapisu moge sie przysunąc do standardowych 3 metrów bez okna i 4 metrów z oknem!

mam to potwierdzone w starostwie (co prawda tylko telefonicznie ale uznaje to za wpól wiążące)

Poza tym jeżeli twierdzisz ze gmina może wprowadzić 30 metrów to dlaczego nie może zniśc 20 metrów to działa w dwie strony! i u mnie właśnie tak było!