Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamiast zaworu trójdrogowego przełącznego coraz częściej stosowany jest silnik krokowy.

To było pójście na skróty :D

Zamiast zaworu trójdrogowego przełącznego coraz częściej stosowany jest zawór mieszający napędzany przez silnik krokowy lub inny.

Jeszcze po polskiemu - kocioł pracując podgrzewa wodę w układzie, a ten zaworek 3-drogowy kieruje ją albo do grzejników albo do bojlera w zależności co mu rozkaże automatyka.

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dobre....jeszcze, jeszcze :lol:

Spokojnie, muszę sobie robić przerwy na podnoszenie szklanicy z... 8)

A poważnie czy wyrażamy się dość jasno i w miarę "nieuczenie"?

Kupiłem kocioł górnego spalania.

Tak sobie myślę, że jak go postawię do góry nogami to będzie dolnego.

To po co przepłacać? :evil:

A co za różnica...i tak bedzie się wsjo hajcować i tak...

Janussz na razie jadziem dość ogólnikowo, ale zaraz dojedziemy do konkretów.

Swoja drogą czekam na pytania od forumowiczów typu "zaraz,zaraz ale przciez jeśli to działa tak to dlaczego tu jest inaczej" - tak najłatwie można zrozumieć właściwie każdą zawiłość każdej dziedziny. W momencie kiedy coś przestaje się zgadzać ze zdrowym rozsądkiem i ktoś to zauważy to z reguły choć z czystej ciekawości zacznie sie dopytywać "a dlaczego?". I o to mi chodzi.

Niedługo zaczynam budowę - co do jej przebiegu juz w miare mam wszytsko zaplanowane (chociaz im więcej czytam forum tym bardziej zalamany i zagubiony jestem) - teraz zajmuję sie tematem kotłów - piecow w sumie w zdecydowałem się na piec zagazowujacy drewno - albo na palety - jeszcze nie weiem na jaki dokladnie ---- obie technologie sa dośc wydajne - chyba dosc tanie w eksploatacji i obie powinny mi się sprawdzić na moich przyszłych 140m2 - pytanie która według was metoda jest lepsza ??
Niedługo zaczynam budowę - co do jej przebiegu juz w miare mam wszytsko zaplanowane (chociaz im więcej czytam forum tym bardziej zalamany i zagubiony jestem) - teraz zajmuję sie tematem kotłów - piecow w sumie w zdecydowałem się na piec zagazowujacy drewno - albo na palety - jeszcze nie weiem na jaki dokladnie ---- obie technologie sa dośc wydajne - chyba dosc tanie w eksploatacji i obie powinny mi się sprawdzić na moich przyszłych 140m2 - pytanie która według was metoda jest lepsza ??
Mały

poprosze definicje oraz streszczenie "wymiennika ciepła" tego usrojstwa co sie musi znalesc w polaczenui instalacji zamknietej z otwartą

czy jakos tak

Ok- masz "pudełko składające sie z np 21 metalowych płytek polutowanych ze sobą oraz 4 króćców (2 po stronie "otwartej"+2 po stronie "zamkniętej").Między nimi są przerwy(10+10).

Woda krąży w co drugiej "przerwie"(np należącej do układu otwartego) jednocześnie podgrzewając wodę krążącą w pozostałych (należące do zamknietego).

Hmmm...jak porąbiesz palety to napalisz nimi w każdym kotle.;-)

A co do pelletów - wcale nie takie tanie, choc najbardziej komfortowe w paliwach stałych (mało popiołu,czysty załadunek,samorozpalanie kotła).

A kociołki na drewno? Faktycznie bardzo tanie (o ile masz dostęp do taniego opału np potartacznego) lecz wymagające największego nakładu pracy( trzeba porąbać drewno , wnieść i załadować/doładować).

Zamiast zaworu trójdrogowego przełącznego coraz częściej stosowany jest silnik krokowy.

To było pójście na skróty :D

Zamiast zaworu trójdrogowego przełącznego coraz częściej stosowany jest zawór mieszający napędzany przez silnik krokowy lub inny.

Jeszcze po polskiemu - kocioł pracując podgrzewa wodę w układzie, a ten zaworek 3-drogowy kieruje ją albo do grzejników albo do bojlera w zależności co mu rozkaże automatyka.

Temat jak dla mnie super :D . Pocišgnę dalej. A jak działa zawór mieszajšcy :oops:

Wiesz co Mały?

Mi się już po prostu nie chce :evil: .

Muszę odpocząć od kotłów.

Janussz się chyba zeźlił na bardzo ogólnikowe przedstawienie dolniaków...

Ok spróbuje inaczej - macie pudło(komorę załadowczę) do którego ładujecie opał, i najprościej: jeśli po rozpaleniu płomień występuje tylko w jednej( dość niewielkiej w porównaniu z komorą załadowczą)z reguły dolnej strefie, to jest kociołek spalania dolnego.Spala tu sie część opału, a reszta jest "magazynkiem".

http://www.ekokotly.com.pl/img/przek.jpg

(przekrój ze strony Ferrum, mam nadzieję że się nie pogniewają)

poz 11 - płomień, poz 08 - komora załadowcza z zapasem paliwa(niespalonego)

Warto zwórócić uwagę że płomien nie "idzie " do góry jak w ognisku lub górniaku dlatego też pali sie tylko część opału.

a teraz górniak - wystarczyłoby w górnej części kom.zał. zrobić przelot do przewałów/komina(poz 19), płomień zacząłby omiatać cały wkład drewna (naturalne jak we właśnie ognisku) jednocześnie go spalając.

Volder - zawór mieszający? Wyobraź sobie zwykły trójnik(zawór 3d) ,jeden króciec w dół dwa odpowiednio w prawo i lewo.

Z dołu podajesz wodę która za pomocą "języczka"/"kierownicy"(przekręcanej/przesuwanej ręcznie lub automatycznie siłownikiem) zostaje skierowana w lewo lub prawo. Może zostać kierowana równiez jednocześnie i tu i tu, w zależności od typu zaworu (przełączający czy mieszający).

W 4 drogowym dokładasz jeszcze jednen króciec i możesz mieszać między 2 , 3 "drogami".

Uwaga, walnę z grubej rury.

Czy istnieje przelicznik, choć zgrubny w kwestii:

czy jak podniosę temperaturę w domu o 1 C to zurzycie gazu wzrośnie o 10% ??

Tylko tak prosto, łopatologicznie, nie skomplikowanymi wzorami, ze zurzyciem ciepła, współczynnikami i innymi.

Znaczy wypowiadam się pod nickiem męża, mamy 20,5 C w dzień, 19 w nocy. Trochę marznę i chciałam go nabuntować na 1 C więcej w domu ale mówi, że zurzycie gazu znacznie wzrośnie. Dom 165 m2, grzejemy propan-butanem, piec kondensat. Więcej danych nie znam, podpowiedzcie ile to +/- bedzie więcej. Czekam pilnie na pomoc.

Liza.

Uwaga, walnę z grubej rury.

Czy istnieje przelicznik, choć zgrubny w kwestii:

czy jak podniosę temperaturę w domu o 1 C to zurzycie gazu wzrośnie o 10% ??

Tylko tak prosto, łopatologicznie, nie skomplikowanymi wzorami, ze zurzyciem ciepła, współczynnikami i innymi.

Znaczy wypowiadam się pod nickiem męża, mamy 20,5 C w dzień, 19 w nocy. Trochę marznę i chciałam go nabuntować na 1 C więcej w domu ale mówi, że zurzycie gazu znacznie wzrośnie. Dom 165 m2, grzejemy propan-butanem, piec kondensat. Więcej danych nie znam, podpowiedzcie ile to +/- bedzie więcej. Czekam pilnie na pomoc.

Liza.

Nie ma wielkich różnic, bardziej kłopotliwe byłoby tu obniżenie temperatury.a obliczenia? Tu jest tyle zmiennych że każde obliczenie może od razu wziąc w łeb.

Zresztą przełącz na jakis czas i sprawdź zuzycie lub częstotliwość załączania kociołka.

PS - poważnie przy 19,5 st marzniesz?

przy butli nie sprawdzisz chwilowego zurzycia, nie ma miernika dokładnego. Poza tym musiałabym testować w tym samym okresie.

Jak tak orientacyjnie chciała, to bedzie 5-10-15% wiecej gazu ?

Jeśli dobrze pamiętam przyjmuje się że podniesienie temperatury wewnętrznej o 1C powoduje zwiększenie zużycia energii sieplnej o 5%. Oczywiście jest to średnia, wszystko zależy od izolacji termicznej domu.
Jeśli dobrze pamiętam przyjmuje się że podniesienie temperatury wewnętrznej o 1C powoduje zwiększenie zużycia energii sieplnej o 5%. Oczywiście jest to średnia, wszystko zależy od izolacji termicznej domu.

Właśnie o to chodzi :stosunek temp (wew/zew), ocieplenie domku, okres grzania (dzień/noc),uzytkowanie domku w czasie grzania (intensywne(goście,dzieci) słabe(noc), kociołek itp