kropi 13.02.2007 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Schody też chciałem zmienić, ale wychodziły albo za wąskie stopnie, albo schody do połowy korytarza. Więc daliśmy spokój, będzie "kręcioła". W sumie to gdybym był na etapie pozwolenia - wybrałbym parterówkę ale to już co kto woli. Diałeczka zacnych rozmiarów, nie powiem... zmieści każdą liczbę gości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 07.04.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Kropi - kopę lat!!! Wreszcie wygrzebałeś swój dziennik i coś tam skrobnąłeś Ale wiesz, mógłbyś coś wiecej tych kafelkach i w ogóle, to pomożemy w wyborze Może to przykre, ale podnosi mnie na duchu fakt, że nie tylko ja tak się miotam z wyborami Trzymam kciuki za przeprowadzkę w takim razie - powinno wam sie udać, co ja piszę - musi się udać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 07.04.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Witam Przeglądam Twoj dziennik i widze, ze masz dokładnie taki kolor elewacji jaki my planujemy u siebie. Bardzo ładny oczywiście Czy możesz zdradzić jaki tynk zastosowałeś? To znaczy jakiej firmy i jaki to kolor (może ma jakiś symbol)? I czy ten kolor w rzeczywistości wygląda tak jak na zdjęciu czy może trochę inaczej? Pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 08.04.2007 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 dominika tak jak patrzyłem na te Twoje to stwierdzam, że gust mamy raczej podobny, też się obracamy wokół Tubądzina i Paradyża - mają fajne matowe płytki z delikatną fakturą w sensownych cenach ok. 35 zł/m. Na wykończeniówkę nie mamy wiele muchachos więc będzie raczej skromnie - aczkolwiek elegancko Jak szczele jakieś fotki to podrzucę, ostatnio pan ochrzanił Żonke za robienie zdjęć w Liroyu, a dla nas to jest po prawdzie jedyna możliwość, żeby razem coś oblukać (inna ewentualność wiąże się z ciągnięciem całej dzieciarni, co może skutecznie utrudnić skupienie się na czymkolwiek...) AAJ2004 jak ci się podoba taka elewacja to masz szczęście, wystarczy pociągnąć styropian klejem i voila! jesteś jakieś drobne 20 patyków do przodu Nie powiem dokładnie jaka to firma, ale jt. najzwyklejszy klej do elewacji... Dziennik się wygrzebal, bo wreszcie miałem chwilkę żeby go odwiedzić, za chwilę może uda mi się wkleić parę fotek, choć niestety z komjury, ale gładzie są boskie (sam bym takich nie zrobił a robię b. ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 08.04.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 kropi, u nas w końcu jest Opoczno (w łazience), trochę się obawiałam jak będzie z jakością, ale jest nieźle (poza mozaiką do brodzika, ale przy mozaice to standard, jak czytam), Polcoloriy do salonu, holu i pokoju gościnnego (te drewnopodobne), do kuchni Paradyż (Pedros Bianco). Ja robiłam zdjęcia w Castoramie i nikt mnie nie ochrzaniał (chociaż później widziałam zakaz przy wejściu). Zazwyczaj jednak robię tak, ze szukam na stronie producenta tych kafli i wklejam stamtąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 08.04.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Ale ja tu u siebie widze Elewacje na zielono A dokładnie na oliwkowo, serio! Znaczy ona jest szara??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 08.04.2007 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Zdjęcia były robione komjurą i stąd różne wrażenia kolorystyczne. Gdzieś może mam z normalnego aparatu to wkleję Są szare. Serioserio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 08.04.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Kropi ślicznie u was.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 08.04.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Aaaaa.... teraz to co innego... Brutalnie otworzyłeś mi oczy, a taką miałam nadzieję na ten oliwkowy tynk! Kurczę, no i trzeba będzie po sklepach łazić i szukać samemu... Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonga 08.04.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Trochę tu nie zaglądałam, a tu widzę budowa coraz bardziej przypomina dom Myślę, że koniec lipca to jak najbardziej realny termin - tzn. mam przynajmniej taką nadzieję, bo sami chcemy się przeprowadzać w lipcu, a mamy na razie okna i we wtorek zaczną się robić tynki... Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marełek 08.04.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Witam. Też buduję, Bierdonkę tylko, że wersję lewą bądź lustrzaną, jak kto woli, no, ale dziennika nie zakładam. O mojej chatce pisałem Tobie kropi już w prywatnej wiadomości i obiecałem podesłać jeszcze parę zdjęć. Podeślę fotki jak tylko coś się zmieni na budowie, bo ja sezon dopiero teraz rozpocząłem. Sezon rozpocząłem od załatwienia kasy z banku a tu same "schody", no, ale się udało i teraz będziem budować i może zamieszkamy jeszcze w tym roku. Okna mam dopiero, co zamówione a dachówka jeszcze leży ofoliowana na paletach i umówiony dekarz, który nie odbiera nawet telefonu. Największy hamulec to przyłącze gazu, bo tu z urzędu terminy są 6-miesięczne a trzeba jeszcze wykonać instalację wewnętrzną z projektem pozwoleniem, dziennikiem budowy i takie tam klocki. PS teraz, gdy już oddzieliłem kuchnię od dodatkowego pokoiku to aż żałuję, że takiego projektu nie kupiłem od razu a oszczędziłbym sobie paru siwych włosów na kombinowaniu z garderobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 09.04.2007 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Czyli ostatecznie masz tę małą "dziuplę" na dole za kuchnią? Z tego co pamiętam to nie było takiej wersji w Archetonie, z drugiej strony jak poszedłem do znajomego architekta żeby mi narysował ten pokoik to się zdziwił że go nie było, bo "on tu naturalnie pasuje", no chyba że ktoś potrzebuje mega-kuchnię z jadalnią. Ja jestem zadowolony z tej (i innych) zmian, co jeszcze mnie zdziwiło to straszny bajzel na elewacji od frontu, każde okno inne, chaotycznie rozmieszczone, ale to też wyprostowaliśmy (w miarę ) Trzymam kciuki za nasze terminy - sam jestem ciekaw co wyjdzie z tego lipca, zwłaszczaże wylewki miały być przed Świętami a jeszcze nie ma, nawet nie dzwonili się opowiedzieć kiedy wejdą, a to przecież musi z miesiąc podeschnąć zanim można cokolwiek na tym układać - szykowałem się na maj z tematem kafelkowo-podłogowym ale coś czarno to widzę... No chyba że zaczną od piwnicy, tam już na pewno będzie suche sylvia dzięki też mi się podoba (coraz bardziej) i nawet nie wiesz, jak się ciesze, żeśmy się na tę budowę rok temu zdecydowali, bo teraz byłby dużo większy problem... i kto wie, czy byśmy nie wymiękli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.04.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 kropi, i jak tam zakupy? Udało się coś wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.04.2007 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Niom do łazienki górnej będzie Tubądzin, do dolnej będzie jakaś kombinacja (kolega architekt coś rzeźbi) w oparciu o Paradyż, do przedpokoju szukam takich jak mamy teraz w mieszkanku, ale jakoś nie mogę namierzyć, znaleźliśmy w jednym składzie coś fajnego ale nie pamiętam nazwy ani producenta. Nad kuchnią jeszcze nie myśleliśmy... za wcześnie. Niestety, trochę opóźnią nam się prace - pier... tynkarze urąbali jeden przewód przy samej ścianie, więc elektryk zarządnił generalne sprawdzanie instalacji przed zalewaniem podłóg, ciekaw jestem co jeszcze te matoły zepsuły Oznacza to niestety konieczność ściągnięcia teścia celem wykonania tablicy, mam nadzieję że da radę jakoś w najbliższej przyszłości, jak nie to się chyba popłaczę... Do tego trzeba poprawić styropianek, długo by o tym mówić ale jest do d... i trzeba zrobić jeszcze raz. Zatem kafle to pewno będzie temat na koniec maja albo i na czerwiec... szlag by trafił A - nie kładźcie kabli w peszlach, nic to nie daje a tylko kłopoty z tego wyniknąć mogą. No i kolejna zmiana wiatru co do podłogi w salonie - powraca wersja panele - przy tych kombinacjach ze styropianem i omijaniu kabli w peszlach wylewka mogłaby być za cienka pod Barlinek, a trzeba by ją dodatkowo o centymetr odchudzić, żeby się drzwi wejściowe otwierały. Drewno fajnie wygląda jak jest nowe, a potem dosyć zybko się niszczy, zwłaszcza przy 2 dzieci, psie i wyjściu z salonu na ogród. No - ale mamy jeszcze (dłuższą) chwilę na zastanawianie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.04.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 No no, podobają mi się te kafle - pamiętam je, jak wybierałam nasze. Dobry wybór. Fajnie, ze macie pomoc architekta, jednak to bardzo ułatwia życie Współczuję problemów z kablami A o co chodzi z za cienką posadzką pod Barlinek? Pod Barlinek musi być jakaś grubsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.04.2007 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 No generalnie jeśli jest ogrzewanie pdłogowe to im grubsza warstwa betonu, tym lepsze właściwości akumulacyjne i mniejsze ryzyko "przypalenia" podłogi. Podłogówka wodna ma te 20-30 stopni, a taki kabelek potrafi się fest nagrzać, jeśli ciepło nie jest odpowiednio odprowadzone i rozprowadzone - kłopoty gotowe. U mnie niestety kable idą w peszlach (a co my się z teściem namordowali, żeby je tam wwlec...) o średnicy jakichś 30 mm, niestety miejscami się krzyżują, a w jednym miejscu wyłazi ich tak ze 20 spod podłogi... i ułóż teraz na tym styro aby był równy, w dodatku w jedej warstwie? Będa teraz kombinować, a szkoda że wcześniej nie pomyśleli. No i teraz - jeśli cała podłoga miała mieć te 11 cm, z czego 5 styro i 6 beton, to jeśli zrobimy w opcji 1: zdejmujemy styro, zalewamy kable, układamy styro, zalewamy styro, albo w wersji 2: na to co jest układamy 2 cm styro, zalewamy, to z 6 cm robi się 4. Jak z tego urwiesz 1 cm na deskę (bo panele mają 6-8 mm a deska 15) to zostaje 3, a to już grozi drastycznym spadkiem akumulacyjności i ryzykiem przygrzania posadzki, która jeśli jest drewniana, może się zepsuć. To tak w skrócie A z architektem to było tak, że poprosiłem kolegę "weźże mi pomóż rozkminić parę drobiazgów w chałupie" a wyszedł z tego praktycznie projekt zastępczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.04.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 aaaa....... czyli na kable trzeba dać styro? (sorry, że tak się głupio pytam, kompletnie nie wiem nic o podłogówce elektrycznej, ale wydawało mi się to oczywiste, ze kable po prostu zatapia się w betonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.04.2007 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Inaczej - styropian idzie POD beton, niezależnie od tego czy jest podłogówka czy też nie. A to po to, żeby ciepło nie uciekało do nieogrzewanej piwnicy. "Zalewamy kable" to skrót myślowy od "zalewamy kable elektryczne nieopatrznie położone w peszlach, a kable grzejne naturalnie zatapiamy w górnej warstwie betonu" czyli w opcji 1 mamy takie warstwy: - posadzka (panele, ceramika czy co tam jeszcze) - beton z kablami grzewczymi - styro - beton z przewodami elektrycznymi - strop a w opcji 2: - posadzka - beton z kablami grzewczymi - styro 2 cm - styro 5 cm poprzetykany przewodami instalacji elektrycznej - strop o. Gdybyśmy przewody instalacji elektrycznej zamiast w peszlach położyli bez nich na płask, nie byłoby problemu - po prostu przykrylibyśmy je arkuszami styropianu bez szkody dla ciągłości warstwy. Z peszlem ten numer nie przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.04.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 teraz wszystko jasne , myślałam że styro ma przykryć kable grzejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 11.04.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 http://katalog.tubadzin.pl/mini/w-calle1.jpg witaj w klubie paseczkowcow paseczki sa the best Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts