Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za drewno na więźbę?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałem taka sama sytuacje. Kupilem modrzew w lesie 13 m3, i 7 m3 swierka, pocieli mi to w tartaku w Reptowie i mi zabraklo. Kupilem reszte tzn. 6m3 modrzewia -belek pocietych na wymiar i 11 m3 belek pocietych ze swierka w tartaku Izbica Kujawska, wlasnie mi to tna i moze w przyszlym tygodniu bede odbieral. Pozdrawiam sono.

• 1 month później...
UWAGA PONOC POD BLACHODACHÓWKE NIE POWINNO IMPREGNOWAC SIE DREWNA

A ja słyszałem, że w Niemczech mało kto impregnuje więźbę. Większość domów robi się z drewna nie-impregnowanego. Ktoś może to potwierdzić?

Ja płacę 600 zł netto za nieimpregnowaną więźbę. Impregnację robiła ekipa przed montażem (natryskowo).

VAT na drewno jest 7%, gdy jest nieprzerobione, czyli kupowane w lesie w postaci kłód.

Bzdura. Drewno od maja 2004 roku ma 22% VAT za wyjątkiem drewna opałowego S4 i drobnicy opałowej M2 oraz zrębków opałowych. Cała reszta ma 22% VAT. Pewne gotowe elementy mogą podlegać zwrotowi ale te znajdziecie w stosownym wykazie.

Może to najwyższy czas na zmianę wykonawcy. Co będzie dalej?

Czemu? Po prostu zrobi nam więźbę z jodły albo świerka.

Szczerze mówiąc zawsze uważałam sosnę za miękkie drewno. W dodatku ma dużo dużych sęków. No ale, skoro moje zdziwienie wywołało tak żywą reakcje, to może się i robi więźbę z sosny...

Tak czy inaczej w górach mają więcej jodeł i świerków, więc z sosny nie robią i już.

Czemu? Po prostu zrobi nam więźbę z jodły albo świerka.

Szczerze mówiąc zawsze uważałam sosnę za miękkie drewno. W dodatku ma dużo dużych sęków. No ale, skoro moje zdziwienie wywołało tak żywą reakcje, to może się i robi więźbę z sosny...

Tak czy inaczej w górach mają więcej jodeł i świerków, więc z sosny nie robią i już.

Dużo sęków to mają kawałki z wierzchołka a kłoda ma nie mieć sęków w przeciwieństwie do jodły albo świerka z których te sęki dodatkowo wypadają po wyschnięciu.Dlaczego jak mieszkasz w Niepołomicach chcesz budować z jodły,która rośnie w górach a nie ze sosny,którą masz pod nosem w puszczy tak jak wszyscy w powiecie?