Zbigniew Rudnicki 12.03.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 W przypadku konieczności zamieszkania w zimie przed otykowaniem, trzeba jednak pionowe szpary m. pustakami zaszpachlować. Chmmm, no czy ja wiem, kupa roboty a efekt - dom w ciapki ... Mur z Porothermu nie ma wypełnionych spoin pionowych. Jest tylko labirynt wydłużający drogę z zewnątrz do tynku wewnętrznego. Wiatr hula i izolacyjność takiej ściany spadnie co najmniej o połowę. U mnie tą kupe roboty odwaliło za 200zł, 2 robotników do obiadu, pracując z drabiny, do wysokości 4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 12.03.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Panowie reklamowała sie firma co buduje domy z pustaków styropianowych wypelnianych betonem. Taka sciana napewno jest najcieplejsza czyli tak powinni wszyscy budować a jednak tego nie robią. Również sprawa okien duze straty ciepla dlatego powinno sie budowac okna 90X60 cm. Taki dom napewno bedzie ciepły. Ale czy do zamieszkania, moze dla tych co "siedzieli" to dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alagor 12.03.2006 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 [alago napisał: Mamy ścianę poroterm 44 na ciepłej zaprawie. Dzięki za wasze rady, myślę że jednak chyba nie będziemy ocieplać, tym bardziej że ta zima nie była taka zła. Ogrzewamy gazem i za pół roku głównie okres zimowy( do połowy lutego) kosztowało nas niecałe 2 tys. zł i dogrzewanie kominkiem (drewno ok 200zł). Temperaturę utrzymywaliśmy na poziomie 21,5-22 w dzień, 19-20 w nocy. Mam nadzieję że samo otynkowanie też jeszcze trochę zaizoluje ścianę. Jaka powierzchnia domu?]170 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 12.03.2006 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 my też mamy dom z porothermu 44 P+W - bez docieplenia, strop ocieplony wełną isover 20cm + isomata 5cm + paroizolacja + 18mm płyty wiórowej, okna drewniane Galux /urzędowski/, zadbać tylko o dokładne połozenie i klejenie pustaków zaprawą ciepłochronną; w styczniu gdy mrozy osiągały - 24 st.C zużycie gazu na 105m2 nie przekraczało 11m3/dobę przy powierzchni 105m2, /w nocy 18 st.C, w dzień 20 st.C/Wydaje mi się, że jest to wynik bdb. Obecnie zużycie gazu jest na poziomie 6-7 m3/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszponka 22.08.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 witam! ja też mam dom z 44 i po wielu przemyśleniach orzz pomysłach nad dociepleniem doszliśmy do wniosku ,że jednak nie będziemy docieplać. Tynk cementowo wapienny ina to farba silikatowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 22.08.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 a u mnie ściany porotherm 25 + 15 cm styro, podłoga i strop po 20 cm. styropianuw lecie przyjemny chłodek -w zimie odwrotnie ciepełko - sprawdzone w ubiegłą zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 22.08.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 przepraszam ale co znaczy strop 20cm styropianu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts