Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepszy podjazd do garażu ...

Z czego masz podjazd do garażu ?  

42 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego masz podjazd do garażu ?

• kostka brukowa
    • 0

Recommended Posts

Witam,

Jak tylko sie ociepli, a mam nadzieje że to W KOŃCU nastąpi biore się za wykańczanie otoczenia domu, czyli tzw. ogrodu. Mieszkam juz prawie rok i w środku zrobiłem 95% ale na zewn. wygląda jak na Marsie. O tak sobie myslę z czego tu podjazd do garażu zrobić. Najpopularniejsze ostatnio jest kostka brukowa, ale śa tez inne możliwości: żwir, wylewka betonowa, takie ażurowe kratki betonowe, asfalt ? Nie chciałbym za wiele łączyc na działce a brukowymi kostkami chcę wykleic ganek i taras, a także "boisko" (od wschodu domu 7x6m, żeby synowie moi mieli gdzie deskorolka szusować, kosz może powiesimy. Tak więc i przed garażem wypadałoby bruczek. Tylko że jak będe auto mył to powódź, no i w ogóle niema tego miłego dźwięku gdy podjeżdża się pod dom.

Czy żwir jest praktyczny czy tylko mi sie wydaje, czy łatwiej go utrzymać i czy jes tańszy ?

tOMEK

Aktualnie mam zrobiony chodniczek z kostki i podjazd (tymczasowo) ze żwirku (klińca).

W zimie odśnieżanie chodniczka to przyjemność - przejżdżam szuflą i po robocie, natomiast z podjazzdem jest gorzej - żwir nie ma równej nawierchni i albo zostaje śnieg albo nabieram do szufli żwiru.

Poza tym żwir się przemieszcza - wystarczy np. mocniej przyhamować.

Dlatego jak tylko zrobię bramę, to robię podjazd z kostki.

Co do wody - na chodniku nie mam kałuż - jest spadek, myślę że na podjeździe będzie tak samo i większość wody spłynie na ulicę, a reszta wsiąknie między kostkę.

Co do innych materiałów:

-kratki betonowe i plastikowe odpadły, bo są niszczące i niewygodne dla damskich obcasów

-płyta betonowa - wygląda jak na blokowisku, to już lepiej beton w formie kostki, którą jakby co można miejscowo przełożyć, a taka płyta jak pęknie to już tak zostanie.

-asfalt - to chyba za droga zabawa

A czy masz już ogrodzenie? Bo podjazd na gotowo to się robi po zrobieniu bramy wjazdowej.

P.S.

A na "boisko" to lepszy niż kostka będzie beton (albo inne miększe, ale równe podłoże). Jazda deską czy rolkami po kostce to chyba żadna przyjemność.

Przez pół roku miałam żwir - a podjazd mam duży - pod 100 m kw. Wyglądało to ładnie, co do odgłosów - to niestety "chrzęściło". Niestety nanosił się piasek a trochę glina - zawsze coś było w wierzchniej warstwie i potem trafiało do domu. No i mój dwuletni wówczas syn zawsze zdążył coś wsadzić do kieszeni i znajdowałam te kamyczki albo w domu albo w ...pralce.

Ostatecznie zdecudowaliśmy się więc na kostkę brukową. Nie wygląda to rewelacyjnie, co tu duzo mówić, ale: jest miejsce na zwalenie i obrobienie drewna do kominka, naukę jazdy na rowerze/rolkach/wrotkach przez młodego - w ostateczności na mazanie kredą. No i po prostu się zamiata. Dużo droższe niż żwir, ale jednak dużo praktyczniejsze. Z wsiakaniem wody z mycia samochodu nie ma problemu, a woda z rynien jest odprowadzana do rur biegnących pod koską.

polbruk ale z rozsądkiem tak aby dokoła nie było samego betonu.

ja mam zrobione 2 pasy na koła i jest super.

Rozważał bym też płyty ażurowe. Potrafią ładnie wie wkomponowac.

Reszta odpada. pzdr

Witam

czy te 2 pasy są z krawężnikami?

jeśli tak (bo np. trzeba) to może taniej wyjdzie zrobić jeden pas o szerokości maks. 2 metry, oczywiście jeśli to się podoba

Trzeba pamietać o zimie, kiedy napada deszczu, zamarżnie i co dalej.

Kamienie ładnie wyglądają, sam mam ale po dwóch zimach zrobiłem pasy wyjazdowe z betonu, z grubego kamienia do 1 cm i wypłukanego na wierzchu, kąt nachylenia zjazdu 10 % i teraz mam święty spokój.

Pozdrawiam

Materiał jak to materiał, są lepsze i gorsze ale zwróćcie uwagę na spadek.

U mnie wydawało się że będzie niewielki ale jak położyłem kostkę to się okazało że drzwi od auta mi się zamykają i cholera mnie bierze jak mam wysiąść np. z zakupami :evil: :evil: :evil:

Nie mam zmierzone ale na 6m kostki jest może 35 cm różnicy, no może 40 ale musiałbym sprawdzić.