Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płot od ulicy - drewniany ... ?

Recommended Posts

Witam,

Tej wiosny, kiedy juz wreszcie nadejdzie zamierzam zrobić ogrodzenie domu, a którym mieszkamy od roku prawie. Z trzech stron standard - siaka 150cm na cokoliku betonowym. Od ulicy natomiast myśle sobie o cokole (jakieś 40-50cm) pomiędzy kolumnami. Wszytko z klinkieru lub murowane i tynkowane. Wady i zalety obu rozwiązań oczywiste :-) OK Ale jaki ma byc sam płot ? Najperw myślałem o pionowych deskach. takie solidne szerokie, grube, małe szpary pomiędzy, może nawet z dwóch stron na zakładkę - tak że widać tylko cos pod kątem. le teraz przyszła mi do głowy tarcica - takie nieobrzezane szerokie dechy w poziomie. Tak z 5-6 desek.

Oczywiscie decyzje podejme sam ale zastanawiam sę co praktyczniejsze, co łatwiej zakonserwować, utrzymac i wykonac estetycznie ?

Może widzieliście gdzies taki płot ?

tOMEK

Wszystko zależy od otoczenia. Jeżeli sąsiedzi mają proste płoty to Twój ze zwykłymi sztachetkami będzie ładnie wyglądał. Dechy w poziomie bardziej by mi pasowały do cokołów i słupków z kamienia oraz do otoczenia w stylu wiejskim. Najlepiej zrobić sobie spacer po okolicy, może wpadnie Ci coś w oko, co spełni Twoje oczekiwania lub natchnie pomysłem.

Mój płot jest zrobiony z jodły tj. bale średnicy 20 cm i wysokości 155 są słupkami ( zasypane w ziemi a konkretniej w żwirze na głębokość 80 cm ). Otwory w ziemi są głębsze bo na jakieś 120 cm (żeby było odwodnienie) i na dnie jest tes sam żwir. Na czubku każdego słupka jest daszek z dwóch desek. Same deski są o długości 230 cm (czyli przęsło ma około 2,5 m). Średnia szerokość desek to około 20 cm czyli ja ułożyłem 5 desek z prześwitami między nimi o szerokości 10 cm. Deski te oczywiście nie są kantowane i ich szerokość bywa różna.Grubość desek to 2cm ale na pewno lepiej minimum 2,5 cm. Ja najpierw zamówiłem 2,5 cm ale potem przekonałem się że trzeba je przeheblować i w ten sposób grubość zmniejszyła się po 2 mm z każdej strony czyli obecnie jest około 2 cm.

Część słupa, która jest w ziemi pokryłem lepikiem a wcześniej pomalowałem przepracowanym olejem samochodowym. Całość jest pomalowana ipregnatem Altaxin w kolorze dębu. Do tego zamontowałem bramę przesuwną również wypełnioną takimi deskami.

Dla mnie jest super chociaż niektórzy mieszkańcy (tuziemcy) myśleli że buduję wybieg dla koni :wink:.

Zajeło mi to całe wakacje .

Pozdrawiam

Do autora wątku:

masz tak ładne te barierki "balkonowe", że może warto iść w tym kierunku?

Sama chciałam takie wykończenie, ale ostatecznie mam sztachety zaookrąglone. ;)

Wydaje mi się, że ktoś na forum prezentował takie ogrodzenie, sztachety a góra z takimi "krzyżykami" jak u Ciebie.

Wybrałem jodłę bo przeczytałem tutaj (na forum) ,że jest mocno żywiczna i będzie nie gnić. Czy tak bedzie czas pokaże.

Oczywiście najlepszy jest dąb ale jego cena chyba jest tak wysoka,że nawet nie robiłem podejść. Poza tym w tartaku gdzie to drewno kupowałem też polecili mi jodłę.

Cena płotu wyszła tak ( 200 m płotu czyli 80 przęseł ) :

80 bali na słupy około 1700,

deski oheblowane dwustronnie 5 * 80 = 400 sztuk około 3000,

śruby + kątowniczki stalowe 2000,

żwir 1000,

impregnat 1000.

Razem około 9000 zł czyli 40 - 50 zł na 1 metr płotu

Nie liczę robocizny bo sam to robiłem ale w jedną osobę plus dorywcza pomoc rodziny / znajomych to miesiąc.