Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płot od ulicy - drewniany ... ?

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
Mój płot jest zrobiony z jodły tj. bale średnicy 20 cm i wysokości 155 są słupkami ( zasypane w ziemi a konkretniej w żwirze na głębokość 80 cm ). Otwory w ziemi są głębsze bo na jakieś 120 cm (żeby było odwodnienie) i na dnie jest tes sam żwir. Na czubku każdego słupka jest daszek z dwóch desek. Same deski są o długości 230 cm (czyli przęsło ma około 2,5 m). Średnia szerokość desek to około 20 cm czyli ja ułożyłem 5 desek z prześwitami między nimi o szerokości 10 cm. Deski te oczywiście nie są kantowane i ich szerokość bywa różna.Grubość desek to 2cm ale na pewno lepiej minimum 2,5 cm. Ja najpierw zamówiłem 2,5 cm ale potem przekonałem się że trzeba je przeheblować i w ten sposób grubość zmniejszyła się po 2 mm z każdej strony czyli obecnie jest około 2 cm.

Część słupa, która jest w ziemi pokryłem lepikiem a wcześniej pomalowałem przepracowanym olejem samochodowym. Całość jest pomalowana ipregnatem Altaxin w kolorze dębu. Do tego zamontowałem bramę przesuwną również wypełnioną takimi deskami.

Dla mnie jest super chociaż niektórzy mieszkańcy (tuziemcy) myśleli że buduję wybieg dla koni :wink:.

Zajeło mi to całe wakacje .

Pozdrawiam

Ja zmówiełem u leśniczego 100 słupków dębowych. Średnica około 20 cm, długość 220 cm, niokorowane mają mnie kosztować po 81 zł za metr przestrzenny, wychodzi to jakieś 9 metrów przestrzennych czyli ok 730 zł, do tego trzeba doliczyć transport około 120 km w dwie strony razem.

W nadleśnictwie powiedzieli mi że jedynym drezwem, które się nadaje na słupki ogorodzeniowe (oczywiście oprócz dębu) jest modrzew. Co do pozostałych to powiedzieli mi, że raczejzbyt długo takowy płot nie postoi.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
nie zapomnij o jednym plot ods fratu musisz zglosic do starostwa o pozwolenie bo moze sie okazac ze masz dom kolo ulicy i plot bedzie zaslanial widok kierowcy lub zamiezaja budowac kiedys tam niejest powiedziane kiedy droge i bedziesz musial sie oddalic od wlasnej granicy jesli zalatwisz to pozwolenie to stawiaj ten z deskami na przemian ladniejszy jest i nie odpada kora z tego z tarcicy pozdrawiam

bo czytalem troszke muratora i trzoszke aktow prawnych jak bede mial czas rto ci znajde i potwierdze to co mowie

Prosze bardzo, tylko ze ja to wiem z doswiadczenia a nie z gazet ;) i tez mam na mysli plot od frontu. Nie trzeba miec pozwolenia na pismie. Wystarczy zgloszenie. Sama w zeszlym roku zalatwialam sprawe.

• 2 months później...