Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie co sądzicie o tym projekcie- dom Granada z pracowni Opus. Za wszelkie uwagi, opinie, propozycje zmian będę wdzięczny.

Nie wiem czy mi się uda, bo robie to pierwszy raz:) ale załaczam link do projektu

http://www.opusdom.pl/Projekty/Pomiedzy/Granada/granada.html

Pozdrawiam i czekam na reakcję Forumowiczów

To może ja:

Rzuty:

- brak spiżarni przy 164 m2 powieżchni uzytkowej !?

- garaż na 2 auta 30 m2 - może być za mały.

- niewygodne przejœcie do gabinetu przez jadalnie i salon

- schody jako główna ozdoba salonu i jaldalni

- słup w salonie

elewacje:

- na froncie na siłę domontowane okno z balkonem odrzucone przez bryłę garazu na bok - mimo to nadal przylepione do garażu ale już przesunięte w stosunku do wejœcia - powoduje wizualny bałaganik.

Dom mi sie podoba. Jeżeli chodzi o spiżarnię to na pewno można jakoś ją wygospodarować albo obejść się bez niej.

Zauważyłam, że wszyscy "z bloków" usilnie chcą mieć oddzielnie spiżarnię, garderobę i pralnię. Nie zawsze jednak to wszystko w domu jest.

Ja również uważam,że garaż może być trochę mały na 2 samochody, chyba, że będzie duży na jeden. Na poddaszu trochę małe pokoje. No i okna dachowe w pokojach. Wiem, że przy takim dachu muszą być ale dla mnie pokój z samymi dachowcami jest trochę przytłaczający.

Schody zajmują faktycznie dużo miejsca i są częścią salonu (chociaż ładne schody mogą być ozdobą). Zaletą jest przestrzeń na dole, można robić imprezy :lol:

Projekt ładny, przeanalizujcie sobie wszystko po kolei i wtedy będziecie wiedzieć czy to już ten. Dużo zależy też od tego ile osób będzie mieszkać, od jakiej strony świata jest wjazd.

Witam! :p

Dla mnie jest to kolejny projekt , gdzie dom jest dodatkiem do garażu!!! :-? Wyeksponowany duży garaż przykuwa więcej uwagi!

Sam układ pomieszczeń nie jest zły,przestronny salon ,tylko ten słup po środku psuje nastrój :x

Góra jak na tak duży i drogi dom wydaje się przytłaczająca ,trudno wywnioskować jaka jest wys. ścianki kolankowej! :o

A sam dach pochłonie spore fundusze!!! :evil:

Pozdrówka! :D

Witam,

Dziękuję za opinie.. garaż chyba nie będzie za mały bo jest dosyć szeroki, piękna drewnana klatka schodowa przy salonie i doświetlona jadalnia to chyba zaleta, a słup.. no cóż pewnie nie da się go usunąć ale można go ładnie zakomponować z jakąś okładziną. Poddasze wydaje się całkiem przestronne- myślicie, że można by zrobić lukarny?

Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie:)

Witam! :p

Dla mnie jest to kolejny projekt , gdzie dom jest dodatkiem do garażu!!! :-? Wyeksponowany duży garaż przykuwa więcej uwagi!

Sam układ pomieszczeń nie jest zły,przestronny salon ,tylko ten słup po środku psuje nastrój :x

Góra jak na tak duży i drogi dom wydaje się przytłaczająca ,trudno wywnioskować jaka jest wys. ścianki kolankowej! :o

A sam dach pochłonie spore fundusze!!! :evil:

Pozdrówka! :D

:wink:

tym razem to mi pozostaje powiedziec ze sie z Toba zgadzam :wink:

powiem jeszcze cos...kompletnie nieprofesjonalnego :wink:

niby tu nie ma jakis bledów ale... jakis taki ten projest... niesympatyczny

:-?

(mowilam ze nie bedzie profesjonalnie :oops: - ale to byla pierwsza mysl jaka mi przyszla do glowy po obejrzeniu tego projektu :-? -

jakis taki wyyyysilooony, wymęczony, bez iskry , pomyslu i serca zaprojektowany) :-?

szerman :D napisalam ze mowie o swoim odczuciu i ze to co napisalam jest nieprofesjonalne wiec mowimy tylko i wylacznie o moim wrazeniu a nie merytorycznych arspektach tego projektu (ale madrze napisalam :wink: :D )

inna rzecz ze oceniam suchy, anonimowy projekt - na papierze

a nie indywidulana budowle Inwestora

błędów projektowych nie widze a kazdy przeciez buduje swoj dom i nadaje mu charakterystykę i swoje pietno ( nie powstana 2 identyczne domy z tego samego projektu typowego)

ps. popatrz sie na projekty Domusa - sa podobne ale jakies takie... o oczko wyżej moim zdaniem ( to tez rzecz gustu;)

zielonooka .. racja to jest nasza ocena albo się podoba albo mniej.. a co do projektów Domusa hmm.. też napisze o swoim odczuciu- są ładne.. ale jakieś takie na jedno kopyto robione:) takie moje wrażenie (rzecz gustu:))

aha wiadomo już że słupu w salonie nie będzie:) da się go usunąć (przeprojektować:))

A znacie jakiś projekt który przy tej szerokości będzie miał podwójny garaż i wygodną kuchnię od frontu?

Ta Letycja jest całkiem ładna, ale funkcjonalnie nie odpowiada.. chyba jednak Granada może ktoś ma jakieś sugestie- lepiej zostawić podział na pomieszczenie gospodarcze i kotłownię czy raczej połączyć w jedno pomieszczenie?