Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakiej wielkości okno dachowe proszę o poradę

Recommended Posts

Gość Alina Lozowska

Stoję przed dylematem czy zamontować o dachu okna o wielkości 118 czy 140. niby żadna różnica , ale jednak trudno mi podjąć decyzje. czy ktoś podzieli się swoim doświadczeniem?

pozdrowienia

Alina :p

https://forum.murator.pl/topic/49911-jakiej-wielko%C5%9Bci-okno-dachowe-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/

Gość Alina Lozowska

powierzchnia szyby mniejszego okna to 0,56 m kw, wiekszego 0,69 m kw.

Wielkość pomieszczenia od północy : jedno 6 m kw, drugie 7 m kw i trzecie 7 m

od południa : jedno 28 m ale tu będą dwa takie okna i balkon, drugie pomieszczenie to 11 m kw.

pozdrawiam

Alina :lol:

Alina, aby zapewnic dostateczna ilośc swiatła ... szczególnie zimą ...

wszystkie okna wstaw z wieksza szybą - 069 m2

na lato mozesz rozważyc opcje z przyciemniona szyba ...np. kolor grafit

pozdrówka :)

Ja mam okna 78x140. Niewiem jednak dlaczego w oknach 78x118 byl wiekszy wybór jak sie pytalem pracownikw sklepów dlaczego tak jest to mi odpowiadali ze teraz juz malo kto zamawia okna 78x140 ale ja chcialem miec wieksze wiec takie zastosowalem.
Ja - dla odmiany - mam 3 bloki okien zespolonych 94 x 140. Rozwazalismy poczatkowo nawet 94 x 160, ale tu sie juz robily koszty. Naprawde nie zalujemy - mimo poniesionych nakladow - pomieszczenie na poddaszu jest jasne, dobrze doswietlone i przez to b. optymistyczne :) Uroku dodaja tez okna kolankowe zespolone z dachowymi - wlasciwie tworzy to wszystko klimat domu - tak na zewnatrz, jak i wewnatrz. Niestety, koszt takiego rozwiazania byl konkretny i spowodowal, ze inne prace musielismy odlozyc w czasie. Ale nie zalujemy. Tylko w lazience mamy 1 okienko 78 x 118 - w ciagu dnia jest wystarczajaco widno, nie ma bynajmniej poczucia klaustrofobii - choc oczywiscie nie jes to jakies super doswietlenie. Jesli mozesz, zaloz wieksze okna - czyli przynajmniej te 78x140.