Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja telefoniczna i TV w domu

Recommended Posts

Obudziałam się z problemem i póki co mam totalny mess w głowie.

Buduję dom dla dóch rodzin (jedna = ja, mąż + 2 nastolatków, druga= teść teściowa i ich drugi syn))

W zasadzie potrzebuję na dzień dobry 4 numerów telefonów. Czyli o jeden więcej niż w jednym łączu ISDN.

W naszej części domu chciałabym, żeby dzieci miały "swoje" numery a my swój. ALe chciałabym również mieć możłiwość "ściągnięcia" dowolnego dzwoniącego numeru w całym domu ( jak będę sama, w salonie na dole, a do któregoś będzie dzwoniło na górze)

Czy może zdrowo postawić małą centralkę ?

Albo zamiast ISDN wziąc DSL i VOiP z oddzielnym numerem dla każdego zainteresowanego?

Chcę pociągnąć kable zamin będzie tynk...:(

Drugi problem - podobny - to telewizja. Będziemy mieli satelitę. Jedno miejsce do oglądania TV będzie w salonie, drugie w części dla teściów a trzecie na górze w tzw bibliotece. Wytłumaczcie proszę , blondynce, czy jest sposób, żeby w każdym w/w miejscu można było oglądać dowolny program ? Czy wystarczy jeden dekoder (będziemy mieli Cyfrę +) i jakies "czarodziejskie urządzenie" czy potrzbujemy trzech dekoderów ?

Myślę jeszcze nad wifi, ale to wydaje mi się proste w porównaniu z TV i telefonami :(

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla linii ISDN jest możliwe przydzielanie do 8 numerów MSN (wielokrotny numer abonenta), które są zewnętrznymi numerami telefonów. Standardowo 3 numery MSN są przydzielane dla dawnego abonamentu komfort (nie wiem jak się nazywa w tej chwili, bo przestałem zajmować się zawodowo ISDN). W owych czasach istniała możliwość dokupienia dodatkowych numerów za 5 zł miesięcznie. Pamiętać należy oczywiście o tym, że ze względu na strukturę dostępu ISDN BRI mamy do dyspozycji dwa kanały użytkowe B, a co za tym idzie można przeprowadzić jednocześnie 2 rozmowy telefoniczne (nie zależnie od ilości MSN).

Co do centralki do moim zdaniem jest to lepsze rozwiązanie tj. linia analogowa (lub 2) i do tego mała centralka (Slican, Platan), która jednoczenie obsłuży Ci domofon (opcja bramofon). Nie będzie wtedy trzeba biegać do domofonu, tylko odbierać wywołania i otwierać furtkę z telefonu np. przenośnego – to dość duży komfort. Centralka pozwoli Ci również na rozsądne sterowanie ruchem zarówno przychodzącym jak i wychodzącym. Na linii analogowej możesz także zainstalować dostęp do Internetu (Neostrada / DSL), czego w TP S.A. nie da się zrobić na ISDN (w Netii i Dialog’u tak). Dzięki temu możesz korzystać z dobrodziejstw telefonii stacjonarnej komutowanej o gwarantowanej jakości usług wraz z telefonią VoIP. Możesz wtedy dać dzieciom VoIP (chyba nie potrzebują na siłę gwarantowanej jakości usług), a na centralce zintegrować sobie stacjonarny i VoIP i dzwonić lokalnie z lepszą jakością poprzez stacjonarny (przy lokalnych VoIP nie jest prawie wcale tańszy), a międzystrefowo i międzynarodowo poprzez VoIP (oczywiście centralka sama wybierze odpowiednią linię rozpoznając numer, na który dzwonisz). Zachowasz w ten sposób możliwość dzwonienia przez droższy stacjonarny przy połączeniach międzystrefowych gdyby VoIP zawiodło.

Co do kabli pociągnij do każdego pomieszczenia gdzie będzie telefon przewód 2x2x0,5 (około 40 zł za rolkę 100m, więc nie majątek) i sprowadź je do jednego miejsca. Będziesz wtedy gotowy na każde rozwiązanie (centralka, ISDN itd.) Jeszcze lepiej jakbyś dał komputerowy UTP (około 200 zł na 305m), wtedy będziesz mógł je również wykorzystać w razie potrzeby do transmisji komputerowej. Jeśli chcesz aby centalaka obsługiwała domofon nie zapomnij o kablach od domofonu. W każdym przypadku, podprowadź w miejsce zbiegania się kabli zasilanie 230V oraz przewód z przyłącza telefonicznego.

Jeżeli chodzi o telefon. To ja zrezygnowałem ze stacjonarnego. Każdy ma komórkę więc po co? Nawet słup mi przed domem postawili ale ja podziękowałem a gniazgek telefonicznych porobiłem w każym pokoju :)

Jeżeli chcesz mieć uniwersalne okablowanie to sprowadź przewody telefoniczne w jednym miejscu i zawsze będzie można zamontować końcówę NT lub centralkę. Nie zapomnij o zasilaniu w tym miejscu.

Odnosnie TV to niestety musi być tyle dekoderów ile telewizorów inne rozwiązanie jest koszmarnie drogie. Kable antenowe powinne również zchodzić się w jednym miejscu. Kable od konwerterów (anteny rówież). najlepszym rozwiązaniem jest położenie do anteny (konwerterów) 8 przewodów antenowych (kwestia polaryzacji na różnych zakresach i 2 satelity). Pamiętaj że obok gniazdka antenowego lepiej dać jeszcze komputerowe i te kable również zebrać w jednym miejscu z antenowymi umożliwi ci to zastosowanie card-splitera aby płacić tylko jeden abonament a używać np. 3 deoderów.

O WiFi się nie wypowiadam osobiście wolę kabelki z różnych względów.

B>P

Buduję dom dla dóch rodzin (jedna = ja, mąż + 2 nastolatków, druga= teść teściowa i ich drugi syn))

W zasadzie potrzebuję na dzień dobry 4 numerów telefonów. Czyli o jeden więcej niż w jednym łączu ISDN.

W naszej części domu chciałabym, żeby dzieci miały "swoje" numery a my swój. ALe chciałabym również mieć możłiwość "ściągnięcia" dowolnego dzwoniącego numeru w całym domu ( jak będę sama, w salonie na dole, a do któregoś będzie dzwoniło na górze)

Albo zamiast ISDN wziąc DSL i VOiP z oddzielnym numerem dla każdego zainteresowanego?

Moim zdaniem w Twoim przypadku najlepszym rozwiazaniem będzie centralka telefoniczna + kilka linii telefonicznych analogowych lub ISDN.

Nie wiem, czy potrzebujesz aż czterech linii telefonicznych, bo przecież chyba nie często sie zdarza, że wszyscy dzwonią na raz. Może wystarczą dwie linie telefoniczne i jako ograniczenie gadulstwa zaprogramowanie w centralce telefonicznej ograniczenia czasu połączenia :)

Kupisz sobie centralkę telefoniczna z funkcja DISA i zapowiedzią słowną. Każdemu można przypisać numer wewnętrzny i wówczas osoba dzwoniąca z zewnątrz usłyszy komunikat, aby wybrała odpowiedni numer wewnętrzny dla połączenia z daną osobą (numerem wewnętrznym). Trochę to jak w biurze, ale znacznie porządkuje ruch połączeń przychodzących, szczególnie, jak do dzieci często urywają się telefony.

Mając centralkę można również bez problemu przejmować połączenia (ręcznie bądź automatycznie, np. po zaprogramowanych czasie :) odbieranego połączenia).

Do takiej centralki można również podłączyć domofon (domofony) i odbierać wywołanie z domofonu w wybranych telefonach (osobny domofon do Was, osobny do dzieci i osobny do teściów - każdy odbiera swój :D ).

Do centralki telefonicznej można również dołączyć bramkę VOIP i przekierować tam wybrane połączenia wychodzące (np. międzymiastowe, międzynarodowe).

Odnośnie okablowania, to musi być wykonane w układzie gwiazdy, czyli z każdego gniazda przewód biegnie do punktu centralnego, gdzie będzie zamontowana centralka telefoniczna. Tam również należy dociągnąć najlepiej dwa przewody z zewnątrz do podłączenia linii telefonicznej (należy mieć na uwadze sposób doprowadzenia linii telefonicznej do budynku - ziemny czy napowietrzny). Nie zaszkodzi też położenie przewodu na strych. Może będziecie mieli radiowe łącze telefoniczne. Do punktu centralnego należy też dociągnąć trzy przewody od domofonu przy furtce. Wszystkie przewody typu UTP (skrętka komputerowa). Na zewnątrz koniecznie specjalne przewody żelowane.

Drugi problem - podobny - to telewizja. Będziemy mieli satelitę. Jedno miejsce do oglądania TV będzie w salonie, drugie w części dla teściów a trzecie na górze w tzw bibliotece. Wytłumaczcie proszę , blondynce, czy jest sposób, żeby w każdym w/w miejscu można było oglądać dowolny program ? Czy wystarczy jeden dekoder (będziemy mieli Cyfrę +) i jakies "czarodziejskie urządzenie" czy potrzbujemy trzech dekoderów ?

Ratuje Was urządzenie o nazwie Cardsplitter. Mając takie urządzenie i wykupioną kartę Cyfry+ można rozdzielić system kodowania z jednej karty na kilka dekoderów (do tej pory trzeba było mieć osobne karty dla każdego dekodera i płacić za każdą kartę osobny abonament! :-? ).

Potrzebne będą oczywiście w każdym punkcie odbioru osobne dekodery, ale ważne jest, że płacisz tylko jeden abonament, a każdy w swoim dekoderze ogląda dowolny program :D

Do tego trzeba będzie jeszcze odpowiednio rozbudować instalacje antenową, aby można było rozdzielić sygnał z anteny satelitarnej na kilka dekoderów. Nie ma to związku z cardsplitterem - od tylko rozdziela system kodowania.

Do takiego systemu potrzebne jest następujące okablowanie:

- do każdego gniazdka dobrej jakości przewód koncentryczny (np. Draka lub Hirschmann)

- do każdego gniazdka skrętka komputerowa UTP (do cardsplittera)

- do punktu montażu anteny satelitarnej cztery przewody koncentryczne

- do punktu montażu zestawu anten RTV min. jeden przewód koncentryczny.

Myślę jeszcze nad wifi, ale to wydaje mi się proste w porównaniu z TV i telefonami :(

Nie myśl o wifi tylko rozprowadź przewody do tradycyjnej sieci LAN (skretka UTP do każdego gniazdka). Wifi zawsze zdążysz zrobić, a kable później trudno będzie rozprowadzić...

Reasumując:

Najlepiej by było, aby te wszystkie instalacje zbiegły się w jednym miejscu w domu (np. pom. gosp. garderoba, itp.). Tam też trzeba dociągnąć zasilanie i uziemienie. Trzeba koniecznie stosować dobrej jakości przewody!

Czegoś nie wiesz - pytaj! :D

P.S. Widzę, że w trakcie mojego pisania koledzy już wszystko napisali :)

Yeyo, dzięki. Nie wiedziałam, że można mieć 3 dekodery i jeden abonament :) Dobrze pogadać z mądrym :)

Powoli zaczyna mi się kluć obraz gniazdek i chyba wszystko zrzucę na dół w jakiś miłe miejsce ( z zasilaniem).

Moim zdaniem w Twoim przypadku najlepszym rozwiazaniem będzie centralka telefoniczna + kilka linii telefonicznych analogowych lub ISDN.

Nie wiem, czy potrzebujesz aż czterech linii telefonicznych, bo przecież chyba nie często sie zdarza, że wszyscy dzwonią na raz. Może wystarczą dwie linie telefoniczne i jako ograniczenie gadulstwa zaprogramowanie w centralce telefonicznej ograniczenia czasu połączenia :)

Kupisz sobie centralkę telefoniczna z funkcja DISA i zapowiedzią słowną. Każdemu można przypisać numer wewnętrzny i wówczas osoba dzwoniąca z zewnątrz usłyszy komunikat, aby wybrała odpowiedni numer wewnętrzny dla połączenia z daną osobą (numerem wewnętrznym). Trochę to jak w biurze, ale znacznie porządkuje ruch połączeń przychodzących, szczególnie, jak do dzieci często urywają się telefony.

Mając centralkę można również bez problemu przejmować połączenia (ręcznie bądź automatycznie, np. po zaprogramowanych czasie :) odbieranego połączenia).

Do takiej centralki można również podłączyć domofon (domofony) i odbierać wywołanie z domofonu w wybranych telefonach (osobny domofon do Was, osobny do dzieci i osobny do teściów - każdy odbiera swój :D ).

Do centralki telefonicznej można również dołączyć bramkę VOIP i przekierować tam wybrane połączenia wychodzące (np. międzymiastowe, międzynarodowe).

Odnośnie okablowania, to musi być wykonane w układzie gwiazdy, czyli z każdego gniazda przewód biegnie do punktu centralnego, gdzie będzie zamontowana centralka telefoniczna. Tam również należy dociągnąć najlepiej dwa przewody z zewnątrz do podłączenia linii telefonicznej (należy mieć na uwadze sposób doprowadzenia linii telefonicznej do budynku - ziemny czy napowietrzny). Nie zaszkodzi też położenie przewodu na strych. Może będziecie mieli radiowe łącze telefoniczne. Do punktu centralnego należy też dociągnąć trzy przewody od domofonu przy furtce. Wszystkie przewody typu UTP (skrętka komputerowa). Na zewnątrz koniecznie specjalne przewody żelowane.

Ratuje Was urządzenie o nazwie Cardsplitter. Mając takie urządzenie i wykupioną kartę Cyfry+ można rozdzielić system kodowania z jednej karty na kilka dekoderów (do tej pory trzeba było mieć osobne karty dla każdego dekodera i płacić za każdą kartę osobny abonament! :-? ).

Potrzebne będą oczywiście w każdym punkcie odbioru osobne dekodery, ale ważne jest, że płacisz tylko jeden abonament, a każdy w swoim dekoderze ogląda dowolny program :D

Do tego trzeba będzie jeszcze odpowiednio rozbudować instalacje antenową, aby można było rozdzielić sygnał z anteny satelitarnej na kilka dekoderów. Nie ma to związku z cardsplitterem - od tylko rozdziela system kodowania.

Do takiego systemu potrzebne jest następujące okablowanie:

- do każdego gniazdka dobrej jakości przewód koncentryczny (np. Draka lub Hirschmann)

- do każdego gniazdka skrętka komputerowa UTP (do cardsplittera)

- do punktu montażu anteny satelitarnej cztery przewody koncentryczne

- do punktu montażu zestawu anten RTV min. jeden przewód koncentryczny.

Nie myśl o wifi tylko rozprowadź przewody do tradycyjnej sieci LAN (skretka UTP do każdego gniazdka). Wifi zawsze zdążysz zrobić, a kable później trudno będzie rozprowadzić...

Reasumując:

Najlepiej by było, aby te wszystkie instalacje zbiegły się w jednym miejscu w domu (np. pom. gosp. garderoba, itp.). Tam też trzeba dociągnąć zasilanie i uziemienie. Trzeba koniecznie stosować dobrej jakości przewody!

Czegoś nie wiesz - pytaj! :D

Zbychu Drogi, widzę , że nie minie nas spotkanie w realu :):) Bo alarmu też będę potrzebować :oops: Bardzo dziękuję za tak prosty opis (nawet ja zrozumiałam:)) Zaczynam to wszystko widzieć .

Teraz mam ISDN i dzieci okupują oba telefony - wiesz, rżnięcie po sieci ze wspomaganiem głosowym typu : "uważaj, stoi za tobą !!!". Tak jak teraz :):) szkoda, że nie słyszysz :)

Bardzo dziękuję za pomoc i będę się odzywać jak już coś wyjdzie z ziemi :)

Problem drugi: Cyfra+. Postępując trochę niezgodnie z prawem (choć nad tym można dyskutować) możecie zastosować jedną kartę dostepową Cyfry (to za co płacicie abonament) oraz trzy tunery aby oglądać niezależne programy. Trzeba kupić np. na Allegro tzw. spliter ( przykładowo: http://www.allegro.pl/item89957302_spliter_6_tunerow_autoreset_do_c_do_150_m_tanio.html) wraz z przystawkami do tunerów oraz dokupić 2 najtańsze tunery (Philips 3010). Trzeba również pociągnąć przewody pomiędzy tunerami (najlepiej UTP) celem połączenia splitera z przystawką przy tunerze. Do każdego miejsca instalacji tunera potrzebny jest oczywiście sygnał z konwertera anteny satelitarnej. Aby nie instalować 3 anten należy zainwestować w odpowiedni konwerter np. http://www.dipol.com.pl/sklep/a98258.php?sid=e62b92dd2dd05e1 , który umożliwi podłączenie wszystkich tunerów. Całość inwestycji wyniesie około:

- spliter + przystawki – 130 zł

- tunery 2x150 zł (Philips 3010 z drugiej ręki)

- konwerter 290 zł

- czasza do uchwyt 100 zł

- kabel UTP 200 zł za 305m

Reszta sprzętu: to przewody koncentrycznie i wyposażenie od Cyfry+

Problem drugi: Cyfra+. Postępując trochę niezgodnie z prawem (choć nad tym można dyskutować) możecie zastosować jedną kartę dostepową Cyfry (to za co płacicie abonament) oraz trzy tunery aby oglądać niezależne programy. Trzeba kupić np. na Allegro tzw. spliter ( przykładowo: http://www.allegro.pl/item89957302_spliter_6_tunerow_autoreset_do_c_do_150_m_tanio.html) wraz z przystawkami do tunerów oraz dokupić 2 najtańsze tunery (Philips 3010). Trzeba również pociągnąć przewody pomiędzy tunerami (najlepiej UTP) celem połączenia splitera z przystawką przy tunerze. Do każdego miejsca instalacji tunera potrzebny jest oczywiście sygnał z konwertera anteny satelitarnej. Aby nie instalować 3 anten należy zainwestować w odpowiedni konwerter np. http://www.dipol.com.pl/sklep/a98258.php?sid=e62b92dd2dd05e1 , który umożliwi podłączenie wszystkich tunerów. Całość inwestycji wyniesie około:

- spliter + przystawki – 130 zł

- tunery 2x150 zł (Philips 3010 z drugiej ręki)

- konwerter 290 zł

- czasza do uchwyt 100 zł

- kabel UTP 200 zł za 305m

Reszta sprzętu: to przewody koncentrycznie i wyposażenie od Cyfry+

No to jeszcze nie jest tak źle....finansowo :)

DISA jest fajna ale .... w moim przypadku kosztowała mnie zbyt dużo nerwów i musiałem ją wyłączyć. Miałem dość narzekania rodziny (głownie) i znajomych, że dzwoniąc do mnie muszą płacić za „impuls”, nawet jak nie ma nas w domu i nikt nie odbierze.

DISA jest fajna ale .... w moim przypadku kosztowała mnie zbyt dużo nerwów i musiałem ją wyłączyć. Miałem dość narzekania rodziny (głownie) i znajomych, że dzwoniąc do mnie muszą płacić za „impuls”, nawet jak nie ma nas w domu i nikt nie odbierze.

Ale sknerusy :lol:

Chcę pociągnąć kable zamin będzie tynk...

Trzeba wytypować miejsce do którego doprowadzony będzie kabel z miejskiej sieci telekomunikacyjnej TPSA (piwnica lub parter), lub aparat abonenckiej sieci radiowej n.p.SFERIA (raczej piętro), a także kabel żelowy 8-mio żyłowy do skrzynki domofonu przy furtce w ogrodzeniu.

Do tego miejsca trzeba także doprowadzić wydzielony obwód zasilania 230V.

W tym miejscu zainstalujesz małą centralkę telefoniczną.

Typ centralki można będzie wybrać w ostatniej chwili.

Do tego miejsca trzeba doprowadzić kabelki od gniazd aparatów telefonicznych.

Odrębny kabelek (dwuparowy n.p. YTKSY2x2x0,5) od każdego gniazda.

Liczba gniazd aparatów w zasadzie dowolna. Przypuszczalnie będzie to 6-8 szt.

Przypuszczalnie wystarczą Ci 2 linie miejskie.

Odnośnie kabli TV, to jednak proponował bym skonsultować z jakimś dobrym instalatorem instalacji odbiorników satelitarnych.

Chodzi o wytypowanie miejsca zainstalowania anteny (na dachu, czy na południowej ścianie budynku), oraz określenie liczby równoległych kabli , wyboru centralnego miejsca doprowadzenia tych kabli, miejsca doprowadzenia zasilania aktywnych elementów (wzmacniaczy, rozgałęźników itp).

Przed tynkowaniem trzeba też ułożyć kabelki dla instalacji sygnalizacji alarmowej i wytypować miejsce usytuowania centralki i radiowej stacji monitoringu.

Ale sknerusy :lol:

Teściowa w podliczeniu miesięcznym miała ponad 150 nieudanych podejść :lol: Ja tam się tym nie przejmowałem, ale naciski były.

Tomku, a możesz podać podstawę prawną, wg której nie można rozdzielać sygnału Cyfry+? :)

Moim zdaniem można, choć słyszałem różne wypowiedzi „ludzi z branży”. Do tego, że jest to legalne przekonuje mnie fakt, że mimo iż Cyfra+ uczestniczy w programie „Współpraca w Ochronie Praw” na Allegro (http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/ochrona_praw.php) sprzedaż spiterów kwitnie, a w opisach jest oficjalnie napisane, że produkt służy do podziału tylko i wyłącznie Cyfry+ Moim zdaniem gdyby było to nie legalne sprzedaż została by zablokowana. Sprzedaż magnesów neodymowych zablokowali choć ich zastosowanie nie było tak oczywiste.

W swoim wyliczeniu zapomniałeś jeszcze o urządzeniach do odbioru telewizji lokalnej.

W pytaniu Nefer mowa była tylko o TV SAT, dlatego nie wnikałem w naziemną. Ostatnio bardzo dużo moich klientów z pełną świadomością rezygnuje z TV naziemnej. Ja za to ze swej strony zawsze przekonuję ich do ułożenia okablowania pod ww., bo „jeść nie woła”, a zawsze coś się może zmienić.